انتخاب رییسی، برآمد مهندسی انتخاباتی

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درایران بالاخره به پایان خود رسید و بر خلاف دوره های قبل در یک فضای غیر رقابتی و عدم مشارکت همانطور که همه پیش بینی میکردند ابراهیم رییسی ازمجموع ۲۸ میلیون و ۹۳۳ هزار رای ماخوذه با کسب ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رای به‌عنوان رئیس جمهور جدید ایران منتخب برگزیده شد. که با توجه به مجموع واجدین شرایط نزدیک به 49 در صد از افراد در انتخابات مشارک کردند. نفر دوم انتخابات آرا باطله بود که بیش از چهار میلیون رای را به خود اختصاص داده بود که برای نخستین بار بیش از سیزده درصد آرا رای باطله بود .که نشان از آرا اعتراضی افراد نیز بود و همچنین افرادی که به اجبار رای داده بودند .
آرای باطله اگرچه در نتیجه نهایی انتخابات تأثیرگذار نبود اما می‌تواند پدیده انتخابات سیزدهم لقب بگیرد؛ پدیده‌ای که بیش از ظاهر سیاسی، بر دلالت‌های اجتماعی روشنی اشاره دارد و باید درصورت‌بندی تحولات جامعه مورد توجه قرار بگیرد.
همچنین نتیجه انتخابات نشان داده که مشارکت در شهرهای بزرگ به طرز قابل توجهی کاهش یافته است .با توجه به نرخ مشارکت منتشرشده از سوی ستادهای انتخاباتی استان‌ها، 8 استان خراسان جنوبی، خراسان شمالی، ایلام، سیستان‌وبلوچستان، گلستان، کهگیلویه‌وبویراحمد، کرمان و مازندران مشارکت بالای 60درصد را داشتند و در مجموع مشارکت در 20استان بالاتر از میانگین کشوری ثبت شده است.نگاهی دقیق‌تر به این آمار نشان می‌دهد خراسان جنوبی، خراسان شمالی، ایلام، سیستان‌وبلوچستان، گلستان، کهگیلویه‌وبویراحمد و کرمان در رتبه‌های اول مشارکت اما جزو استان‎های محروم‌ هستند.
در میان 31استان، بالاترین سهم مشارکت در انتخابات مربوط به خراسان‌جنوبی است. این استان با ثبت 22/74مشارکت در جایگاه اول قرار گرفت و بعد از آن، خراسان‌شمالی با 64درصد و ایلام با 63درصد قرار دارند. در مقابل تهران، کردستان و البرز به ‌ترتیب با نرخ 34، 4/34 و 42درصد کمترین نرخ مشارکت را در این انتخابات
ثبت کردند. بسیاری از کارشناسان در مورد نتیجه انتخابات ابراز تردید کرده اند و با توجه به تعداد زیاد صندوقهای سیار گفته اند با توجه به اینکه نمایندگان کاندیدای رقیب پای صندوق حضور نداشتند میتواند امار های صندوقها تغییر کرده باشد .