شرایط وخیم شیوع کرونا در ایران و احتمال اعمال سیاست قرنطینه

در حالی که شرایط شیوع کرونا در ایران از وضعیت قرمز عبور کرده و در بیشتر شهرها و استان‌های کشور به فوق قرمز رسیده است، مقام‌های مرتبط با سلامت در ایران در تلاش هستند تا با اعمال محدودیت‌های بیشتر جلوی شیوع بیشتر کرونا را بگیرند و به تصور خود بیماری را در کشور کنترل کنند. این در حالی است که بسیاری از متخصصان همچنان تاکید دارند که امکان کنترل بیماری کرونا عمدتا از طریق غربالگری و جداکردن بیماران از افراد عادی و افزایش امکانات تشخیصی قابل پیشگیری است و اعمال محدودیت تنها تا حدی قابل به کنترل بیماری است.
وضعیت قرمز و فوق قرمز در شهرها و استان‌های مختلف کشور در حالی همچنان وجود دارد که نرخ بالای مرگ و میر و ابتلا به کرونا در ایران همچنان رکورددار است و در برخی از روزها تعداد فوت‌شده‌های ناشی از کرونا حتی از روزهای نخست شیوع کرونا در ایران هم عبور کرده است.
این در حالی است که سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت در روز سه شنبه آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور را ۲۵۱ نفر اعلام کرده و اعلام کرده است که طی ۲۴ ساعت گذشته بیش از ۴ هزار بیمار جدید در کشور شناسایی شده است.
امارهای رسمی اعلام شده توسط وزارت بهداشت تنها بخشی از مبتلایان و فوت‌شده‌های ناشی از کرونا هستند و تنها شامل کسانی می‌شوند که بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی بیمار تشخیص داده شده‌اند. این در حالی است که بسیاری از بیماران تنها با توجه به علائم بالینی بیماری تشخیص داده شده و به قرنطینه فرستاده می شوند وبه علت گران بودن و غیررایگان بودن کیت تشخیص کرونا در ایران بسیاری از کسانی که دارای علائم شاخص ابتلا به بیماری هستند، امکان تشخیص قطعی ابتلا به کرونا را پیدا نمی‌کنند.
در همان حال وزارت بهداشت بدون آنکه عدم غربالگری بیماران و عدم جداسازی مبتلایان به کرونا را عامل اصلی شیوع کرونا در کشور اعلام کند، همچنان سفرها را به عنوان مهم‌ترین عامل شیوع بیماری معرفی کره و اعلام کرده است که محدودیت سفر در کشور اعمال شود.
در ماه‌های اخیر علیرغم هشدارهای متعدد بسیاری از متخصصان و کارشناسان، دولت هیچ اقدامی برای عدم برگزاری مراسم عزاداری که از مهم‌ترین عوامل شیوع کرونا در ماه‌های اخیر است انجام نداد و تنها به توصیه‌های اخلاقی در مورد رعایت پروتکل‌ها اکتفا کرد. در همان حال، با وجود تاکید چندماهه‌ی متخصصان در خصوص ضرورت اجبار به استفاده از ماسک در ماه‌های گذشته، دولت تمام ماه‌های گذشته را با بی‌توجهی بدون هیچ گونه اعمال محدودیت شدیدی به هدر داد و در شرایط فعلی که تقریبا امکان کنترل بیماری از اختیار جمهوری اسلامی و کادر درمانی خارج شده است به شکل کاملا دیرهنگام اقدام به اعمال محدودیت‌های سخت‌گیرانه در خصوص رعایت پروتکل های بهداشتی کرده است و البته در همان حال هم همچنان تاکید دارد که بهترین کشور در مقابله با بیماری بوده است.
ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت روز سه‌شنبه با استناد به اظهارات ایت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی در خصوص اهمیت توقف سفرهای بین شهری و درون شهری با استناد به سخنان علی خامنه‌ای اظهار داشت، با توجه به تاکید قاطع رهبری، سفرهای درون شهری و بین شهری از عوامل اصلی انتشارکرونا هستند.
استناد حریرچی به سخنان رهبر در خصوص تاثیر سفرها بر شیوه کرونا در کشور، به جای استناد به سخنان متخصصان و پزشکان در این خصوص نشان می‌دهد که فساد ساختاری و فرهنگ تملق و چاپلوسی، تا درون کادر درمان هم نفوذ کرده و جایگزین معیارهای تشخیص بیماری که تنها در اختیار متخصصان درمان و بهداشت و پزشکان است شده است.
در عین حال، شیوع کرونا در ایران و شدت یافتن روز به روز این بیماری در ایران در حالی صورت می‌پذیرد که اپیدمولوژیست‌ها ماه‌هاست که نسبت به این تبعات هشدار داده‌اند و بر اساس سناریوهایی که در همان ابتدای تشخیص کرونا در ایرتن تدوین و تنظیم شد، از همان ابتدا وضعیت امروز را در صورت عدم مراعات سخت‌گیرانه‌ی پروتکل‌های بهداشتی هشدار داده بودند.
به گفته‌ی برخی ناظران، جمهوری اسلامی شیوع کرونا در ایران را به ابزاری سیاسی برای حل احتمالی حمایت جهانی تبدیل کرده است و به نظر می‌رسد که تصور می‌کند با شیوع هرچه بیشتر بیماری در ایران خواهد توانست توجه جهانی را نسبت به شرایط وخیم سلامت در کشور جلب کند و از این طریق احتمال حمایت جهانی از شرایط سخت تحریمی در ایران را افزایش دهد.
دلیل آن هرچه که باشد،‌ به گفته‌ی تحلیل‌گران، حکومت ملت ایران را قربانی بی‌توجهی‌ها و سوءمدیریت و البته عدم مدیریت خود قرار داده است.