افزایش میانجی‌گری در رابطه ایران و امریکا و سفر ظریف به ژاپن


در ادامه تلاش‌های برخی از کشورها برای میانجی‌گری بین ایران و امریکا با هدف کاهش تنش بین این دو کشور و جلوگیری از تشدید درگیری‌ها و به حداقل رساندن احتمال درگیری نظامی بین دو کشور، محمدجواد ظریف روز چهارشنبه با سفر به ژاپن، اعلام کرد هدف وی از این سفر مشورت با مقام‌های ژاپنی در خصوص اقدامات تنش‌زای ایالات متحده است. وی اظهار داشت با توجه به شرایط ایجادشده در خصوص تشدید درگیری‌ها بین ایران و امریکا، لازم است که مشورت‌هایی با کشورهای مهم صورت بگیرد. ظریف علت این سفر را ابراز تمایل وزیر امور خارجه ژاپن برای گفتگو درباره‌ی اقدامات تنش‌زای امریکا در منطقه عنوان کرد و اظهار داشت برای گفتگو درباره این موارد به ژاپن سفر کرده است. دولت ژاپن پیش از این اعلام کرده بود به علت روابط خوبی که با ایران و امریکا دارد، می‌تواند و این آمادگی را دارد که در رابطه بین ایران و امریکا میانجیگری کند. پیش از ژاپن‌ دولت قطر نیز اعلام کرده بود حاضر است در زمینه بهبود رابطه ایران و امریکا میانجی‌گری کند و زمینه کاهش تنش بین دو کشور را فراهم کند. در خبرها اعلام شده است وزیر امور خارجه قطر در یک دیدار محرمانه‌، به دیدار وزیر امور خارجه ایران آمده است و درباره مسائل مهم منطقه‌ای و من‌جمله تنش‌ها بین ایران و امریکا با ایران گفتگو کرده است. گفته شده است امریکا از این سفر اطلاع داشته و سفر وزیر امور خارجه قطر با اطلاع واشنگتن صورت گرفته است.

رئیس جمهور عراق نیز روز گذشته و در پی دیدار با پمپئو وزیر امور خارجه امریکا اعلام کرد از هر دو طرف رابطه ایران و امریکا سیگنال‌های مثبتی دریافت کرده و به بهبود شرایط و کاهش درگیری و تنش بین ایران و امریکا و اصلاح این رابطه خوش‌بین و امیدوار است.

بسیاری از مقا‌م‌های ایرانی تاکنون بارها اعلام کرده‌اند حق ندارند ملت ایران را به چالش‌ها و درگیری‌هایی بکشانند که آنها را دچار بحران کند. ظریف پیش از این بارها اعلام کرده است که دولت موظف است از تشدید فشارها بر ملت ایران جلوگیری کند و تلویحا اعلام کرده بود که برای کاهش این فشار بر مردم ایران دولت باید هرکاری می‌تواند انجام دهد. برخی دیگر از مقام‌های سیاسی هم به صراحت گفته‌اند حق ندارد ملت ایران را وارد بحرانی کنند که قابل پیشگیری است.

اما واقعیت این است که درباره چالش‌های سیاسی موجود و تنش‌های فعلی ایران با امریکا تنها رهبر جمهوری اسلامی است که تصمیم‌گیرنده‌ی اصلی است و او اعلام کرده است که به هیچ عنوان زیر بار مذاکره نخواهد رفت و از طرف ملت ایران نیز اعلام کرده که ملت ایران با مذاکره مخالف است. این در حالی است که نه تنها ملت ایران با مذاکره مخالف نیست، بلکه از زمان دولت اوباما و در دولت روحانی، تقریبا تمام اعضای دولت نیز خواستار انجام مذاکره با امریکا هستند.