هشدار نتانیاهو: مهلت ۶۰ روزه به جمهوری اسلامی برای توقف برنامه هسته‌ای، گزینه نظامی هنوز روی میز اسرائیل

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در پایان سفر چهارروزه خود به ایالات متحده و پس از دو دیدار با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، ضمن انتقاد شدید از جمهوری اسلامی ایران، هشدار داد اگر برنامه هسته‌ای تهران ظرف ۶۰ روز از مسیر مذاکرات متوقف نشود، اسرائیل از دیگر روش‌ها برای برچیدن آن استفاده خواهد کرد.
او جمهوری اسلامی را «فرقه مرگ» خواند و گفت این حکومت دو «توده سرطانی» دارد: یکی تهدید هسته‌ای و دیگری بازوهای نیابتی شامل حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها.
نتانیاهو تأکید کرد که گروه حماس نباید هیچ ظرفیت حکومتی یا نظامی داشته باشد و این را «شرط اساسی» اسرائیل دانست.

نخست‌وزیر اسرائیل در گفت‌وگو با شبکه فاکس بیزنس تصریح کرد: «ایران باید درک کند که اقدام نظامی دوباره علیه برنامه هسته‌ای‌اش کاملاً ممکن است. اگر این هدف از راه مذاکره محقق شود، بسیار خوب است. اما اگر نه، اسرائیل از قدرت نظامی خود برای تحقق آن استفاده خواهد کرد.»
او همچنین در مصاحبه‌ای با شبکه نیوز‌مکس گفت جمهوری اسلامی همچنان به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای است، اما اسرائیل توانسته این برنامه را چند سال به عقب بیندازد.

نتانیاهو پیش از ترک ایالات متحده و بازگشت به اسرائیل، در پیامی ویدئویی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، این سفر را «تاریخی» توصیف کرد و مدعی شد پس از «پیروزی تاریخی علیه ایران» انجام شده است. او در گفت‌وگو با رسانه‌های آمریکایی گفت اسرائیل با اقدامات اخیر خود توانسته جمهوری اسلامی را از آنچه «گردن‌کلفتی در منطقه» خواند، بازدارد.
او همچنین هشدار داد این «حلقه مرگ» تصمیم گرفته ابتدا اسرائیل و سپس ایالات متحده را نابود کند.

در ادامه تهدیدها و هشدارهای اسرائیل علیه برنامه‌های هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی، شماری از مقام‌های ارشد این کشور هم از جمله وزیر دفاع، فرمانده نیروی هوایی و رئیس ستاد کل ارتش، با لحنی کم‌سابقه از آمادگی برای حملات گسترده‌تر به خاک ایران خبر دادند.

در بیانیه‌ای کم‌سابقه، یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل در نامه‌ای سرگشاده خطاب به علی خامنه‌ای نوشت: «شما نه‌تنها اراده ما را دست‌کم گرفتید، بلکه توان نظامی و دقت تسلیحات ما را نیز دست‌کم گرفتید. ما رهبران نظامی و دانشمندان کلیدی شما را حذف کردیم، سامانه‌های اس-۳۰۰ را هدف گرفتیم و برنامه هسته‌ای‌تان را چندین سال به عقب راندیم.» گالانت تاکید کرد: «ما همه‌چیز را می‌دانیم؛ از برنامه‌ها و سایت‌ها گرفته تا ارتباطات و نقاط کور. اگر باز هم راه اشتباه را انتخاب کنید، ما همان‌جا در انتظارتان خواهیم بود.»

یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل نیز پنج‌شنبه ۱۹ تیر در مراسم فارغ‌التحصیلی خلبانان نیروی هوایی به حکومت ایران هشدار داد: «اگر ناچار به بازگشت شویم، این بار با قدرتی بیشتر بازخواهیم گشت. جایی برای پنهان شدن وجود ندارد. دست بلند اسرائیل به تهران، تبریز، اصفهان و هر نقطه‌ای که بخواهند از آن اسرائیل را تهدید کنند، خواهد رسید.»

همزمان، ایال زامیر، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، این عملیات را «اثبات توان بازدارندگی اسرائیل» توصیف کرد و تومر بار، فرمانده نیروی هوایی نیز گفت: «ما فاصله‌ای هزار و ۸۰۰ کیلومتری را پیمودیم و ایران را از موقعیت تهدید دوردست به تهدید نزدیک تبدیل کردیم.»

با وجود این هشدارها، برخی تحلیل‌گران از جمله دنی سیتری‌نوویچ، رییس پیشین میز استراتژیک ایران در اطلاعات دفاعی ارتش اسرائیل، تصریح کرده‌اند که حملات اخیر هرچند موفق بود، اما نتوانسته بازدارندگی کامل در برابر گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی به‌ویژه حوثی‌ها ایجاد کند. او تاکید کرد: «اگر جنگ غزه متوقف نشود یا ائتلافی گسترده برای سرنگونی حوثی‌ها شکل نگیرد، همچنان باید انتظار حملات پهپادی و موشکی داشت.»

در روزهای اخیر و پس از آغاز آتش‌بس رسانه‌های حکومتی در ایران و مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی ضمن اعلام «پیروزی» در جنگ ۱۲ روزه، به تهدید اسرائیل ادامه می‌دهند. این در حالی است که رسانه‌های مختلف دنیا در روزهای اخیر با انتشار گزارش‌های مختلف، از احتمال آغاز دوباره درگیری نظامی بین جمهوری اسلامی و اسرائیل نوشته‌اند. تحلیل‌گران معتقدند با ادامه بن‌بست دیپلماتیک برای حل مساله هسته‌ای و موشکی تهران و تاکید اسرائیل بر جلوگیری از احیای توان هسته‌ای جمهوری اسلامی، خطر آغاز دوباره درگیری مستقیم همچنان جدی باقی مانده است.