در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا که قرار است شنبه آینده برگزار شود، گزارش جدیدی از روزنامه «نیویورکتایمز» نشان میدهد دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، مانع حمله نظامی اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران شده است.
بنابر این گزارش آقای ترامپ تصمیم خود مبنی بر مذاکره با جمهوری اسلامی ایران را پس از ماهها گفتگو با مشاوران ارشد خود مبنی بر این که برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هستهای چه راهی را انتخاب کند، اتخاذ کرده است.
به گزارش این روزنامه آمریکایی، به رغم شکاف عمیقی که میان اعضای دولت ترامپ برای اتخاذ راهکار جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای وجود دارد، در نهایت، در پی اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره، توافقی ضمنی علیه اقدام نظامی شکل گرفت.
بنابر این گزارش که به گفته نیویورکتایمز بر پایه گفتگو با چندین مقام مطلع از طرحهای مخفیانه اسرائيل و گفتگوهای محرمانه داخلی دولت ترامپ تنظیم شده است، مقامات اسرائیلی طرحهایی را برای حمله به تاسیسات هستهای ایران در ماه مه تهیه کرده و آماده اجرای آن بودند. آنها همچنین امید داشتند که ایالات متحده این طرحها را تایید و از اجرای آنها حمایت کند. بنابر اظهارات مقامات مطلع، هدف از این طرحها عقب انداختن توانایی تهران برای ساخت سلاح هستهای به مدت یک سال یا بیشتر بود.
به گزارش نیویورکتایمز، تقریبا تمام این طرحها نه تنها برای کمک به اسرائيل در دفاع از خود در صورت انتقامجویی تهران، بلکه برای تضمین موفقیت حملات اسرائيل نیازمند همکاری آمریکا بود و این امر ایالات متحده را در مرکز حملات قرار میداد
بنابر این گزارش، آقای ترامپ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائيل در اوایل ماه جاری در کاخ سفید تصمیم خود را مبنی بر عدم حمایت ایالات متحده از حمله را به او اطلاع داده است.
آقای نتانیاهو پس از این دیدار، در بیانیهای به زبان عبری گفت که هر توافقی با جمهوری اسلامی ایران باید به امضاکنندگان آن اجازه دهد که «وارد شوند، تاسیسات را منفجر کرده و تمام تجهیزات را با نظارت و اجرای آمریکاییها جمعآوری کنند.»
بنابر این گزارش، اسرائیل مدتهاست که برای حمله به تاسیسات هستهای ایران برنامهریزی کرده و تمریناتی انجام داده است تا تخمین بزند با یا بدون کمک آمریکا چه میزان خسارت میتواند وارد کند. همچنین حمایت مقامات اسرائیلی از اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران پس از شکستهای تهران و نیروهای نیابتیش در سال گذشته، تقویت شده است.
به گزارش نیویورکتایمز، مقامات ارشد اسرائیلی در ابتدا و به دستور آقای نتانیاهو، طرحی را که شامل حمله کاماندویی به سایتهای هستهای زیرزمینی و حملات هوایی بود، با همتایان آمریکایی خود در میان گذاشتند و امید داشتند که هواپیماهای آمریکایی نیز در آن شرکت کنند.
این عملیات درواقع نسخه گستردهتری از عملیاتی که سپتامبر گذشته در سوریه اجرا شد، بود. در آن عملیات، نیروهای اسرائیلی با هلیکوپتر وارد سوریه شدند و با بمباران پستهای نگهبانی و سامانههای دفاع هوایی، راه را برای ورود کاماندوها باز کردند. سپس آنها تجهیزات ساخت موشک را با مواد منفجره از بین بردند.
اما مقامات آمریکایی نگران بودند که کاماندوها تنها برخی از تاسیسات کلیدی جمهوری اسلامی ایران را بتوانند هدف قرار دهند. زیرا، اورانیوم با غنای بالا در مکانهای مختلف در سراسر ایران پنهان شده است. اسرائیلیها برای موفقیت این طرح خواهان حضور جنگندههای آمریکایی برای حمایت از نیروهای زمینی بودند.
اما مقامات نظامی اسرائیلی اعلام کردند که آمادگی نیروها برای عملیات کاماندویی تا ماه اکتبر امکانپذیر نیست. این درحالی است که نخستوزیر اسرائيل خواستار اجرای سریعتر این عملیات بود. مقامات اسرائیلی به تدریج به سمت طرحی برای بمباران گسترده سوق پیدا کردند که اجرای آن نیز نیازمند کمک آمریکا بود.
این بمباران قرار بود اوایل ماه مه آغاز و بیش از یک هفته ادامه یابد. در حمله سال گذشته اسرائیل، سامانههای پدافند هوایی S-300 ساخت روسیه در ایران نابود شده بود. طرح بمباران جدید باید با هدف قرار دادن باقی سامانههای دفاعی آغاز میشد.
هر حملهای از سوی اسرائیل به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی ایران میتوانست موجب شلیک انبوه موشک از سوی جمهوری اسلامی شود و اسرائیل برای دفع این حملات نیازمند کمک آمریکا بود.
به گفته مقامات مطلع، مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) و مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از جمله حامیان طرحهای اسرائيل بودند و درباره نحوه مشارکت آمریکا در صورت موافقت دونالد ترامپ، گفتگو کرده بودند.
با شدت گرفتن درگیری آمریکا با حوثیها در یمن، آقای کوریلا با مجوز کاخ سفید تجهیزات نظامی بیشتری را از جمله ناو هواپیمابر «کارل وینسون»، به خاورمیانه منتقل کرد. آمریکا همچنین دو سامانه پدافند موشکی پاتریوت و سامانه دفاعی تاد را در منطقه مستقر کرد و شش فروند بمبافکن بی۲ که قادر به حمل بمبهای ۱۳.۶ تنی هستند را به پایگاه دیهگو گارسیا در اقیانوس هند فرستاد. همچنین گفته میشود که اعزام جنگندههای بیشتر به منطقه و استقرار آنها در پایگاهها اسرائیل در نظر گرفته شده است.
اگرچه همه این تجهیزات میتوانند برای حمله به حوثیها استفاده شوند، اما مقامات آمریکایی در گفتگوهای خصوصی گفتند که این تسلیحات بخشی از طرح حمایت احتمالی از اسرائیل در برابر جمهوری اسلامی ایران نیز هستند.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که موفقیت حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی به پشتیبانی نظامی آمریکا بستگی دارد.
ایالات متحده در حالی حاضر سیستمهای دفاع هوایی تاد را در اختیار اسرائیل قرار داده و شش بمبافکن رادارگریز سنگرشنکن بی-۲ که قادر به حمله بمبهای ۱۴ هزار کیلوگرمی هستند را در فاصله نزدیکی از ایران مستقر کرده است.
ناوهای آمریکایی نیز به منطقه اعزام شدهاند که بسیاری آن را نشانه آمادگی آمریکا برای پشتیبانی از حمله احتمالی اسرائیل میدانند.
ترامپ پیشتر گفته بود که در صورت شکست مذاکرات، بمباران در پیش خواهد بود.