به گزارش ایسنا، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز سهشنبه وضع تحریمهای جدید از سوی اتحادیه اروپا و انگلیس علیه تعدادی از اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی از جمله شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به بخاطر ارسال موشک بالستیک به روسیه را اقدامی ناموجه و مغایر با موازین حقوق بینالملل و نیز ناقض تعهدات اتحادیه اروپا و انگلیس وفق برجام دانست و آن را به شدت محکوم کرد.
شورای اروپا روز دوشنبه اعلام کرد کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و همچنین یک فرد و چهار نهاد ایرانی و روسی را تحریم کرده است. دولت بریتانیا نیز اعلام کرد هواپیمایی و کشتیرانی جمهوری اسلامی و یک کشتی باری روسی را به خاطر نقش داشتن در حمایت نظامی جمهوری اسلامی از روسیه در جنگ اوکراین تحریم کرده است.
بقائی با رد مجدد دلایل مطرح شده توسط اتحادیه اروپایی و انگلیس مبنی بر انتقال موشک بالستیک از سوی جمهوری اسلامی به روسیه گفت: در حالیکه رئیسجمهور اوکراین خود اذعان کرده که هیچ موشک بالستیک ایرانی به روسیه صادر نشده است، اقدام اتحادیه اروپایی و انگلیس در اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی به این بهانه به هیچ عنوان قابل توجیه نبوده و فاقد هر نوع مشروعیت یا مبنای قانونی یا منطقی است.
بقائی تاکید کرد که تحریمهای اتحادیه اروپایی و انگلیس علیه ایران، به ویژه تحریمهای وضع شده علیه هواپیمایی کشوری و تحریمهای اخیر علیه شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران که منافع و حقوق بنیادین ایرانیان را تحت تاثیر قرار میدهد، مصداق بارز نقض نظاممند حقوقبشر بوده و مسئولیت بینالمللی بانیان و واضعان این تحریمها را موجب میشود.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی تصریح کرد: آزادی کشتیرانی و تجارت دریایی از اصول بنیادین حقوق بینالملل دریاها است و بر این اساس مسئولیت بینالمللی طرفهای اروپایی در قبال نقض حقوق بینالملل محرز است.
بقائی همچنین با تقبیح سیاستهای مداخلهجویانه اتحادیه اروپایی و انگلستان در روابط مشروع و قانونی دولتها در حوزههای دفاعی-نظامی، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران برای تامین منافع و امنیت ملی خود از همه ظرفیتهای همکاری با شرکای خود استفاده خواهد کرد.
در همین حال شمسالدین فرزادیپور، مدیرعامل ایرانایر در واکنش به تحریم این خطوط هوایی از سوی اتحادیه اروپا و بریتانیا گفت: «این تحریمها، تحریم مردم ایران و خودشان این کشورهای تحریم کننده بود.» او افزود: «پول بلیت پروازهای لغو شده را برمیگردانیم اما الان سیستمها مالی ایرانایر بسته است.»
اتحادیه اروپا دلیل تشدید تحریمها علیه ایران را پشتیبانی نظامی جمهوری اسلامی از تجاوز روسیه به اوکراین و گروهها و نهادهای مسلح خاورمیانه و منطقه دریای سرخ ذکر کرده است.
اتحادیه اروپا اعلام کرده کشتیرانی جمهوری اسلامی در انتقال تسلیحات و مهمات ساخت ایران از جمله قطعات پهپادها از مسیر دریای خزر و به منظور تامین تجهیزاتی ارتش روسیه در جنگ با اوکراین دخالت داشته است.
اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۳ مهر نیز تحریمهایی را علیه معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، اعضای ارشد سپاه پاسداران، و سه شرکت هواپیمایی به اتهام ارسال پهپاد، موشک، و تجهیزات دیگر به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین، وضع کرده بود.
بنابر گزارشها نام سه شرکت هواپیمایی ایران ایر، ماهان ایر، و ساها، و نیز سید حمزه قلندری، معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، در میان تحریمشدگان قرار داشت.
اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که از هواپیماهای این شرکتها «بارها برای انتقال هواپیماهای بدون سرنشین ساخت ایران و فناوریهای مرتبط با آن به روسیه استفاده شده است» و روسیه آنها را در «جنگ تجاوزکارانه» خود علیه اوکراین به کار برده است.