دو روز پس از اعلام تشکیل «کلینیک ترک بیحجابی» که ادعا شده بود مراجعه به آن «اختیاری» است، یک مقام ستاد امر به معروف، اعلام کرد زنان «بدحجاب» با دستور قاضی به این مراکز معرفی میشوند.
محمدرضا میرشمسی، معاون امور اجتماعی ستاد امر به معروف و نهی از منکر، «تعیین حکم جایگزین جریمه» برای افرادی که به عمل «غیرقانونی کشف حجاب» دست میزنند، را از دلایل راهاندازی این کلینیکها عنوان کرد.
او افزوده که قضات قوه قضاییه «درخواست کرده بودند که مجازاتهای جایگزینی برای افرادی که به دلیل کشف حجاب دستگیر میشوند، تعیین شود.»
میرشمسی تأکید کرده که احساس میکنیم که اگر با این افراد «گفتوگو کنیم و آنها نسبت به مضرات این عمل غیرشرعی و غیرقانونی آگاه کنیم، بهتر است از این که برای این افراد پرونده قضایی تشکیل دهیم و از آنها جریمه نقدی بگیریم».
این اظهارات در حالی بیان میشود که مهری طالبی دارستانی، رئیس اداره زنان و خانواده ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران، در روزهای اخیر گفته بود قرار است در این مراکز به افرادی که «تمایل» به رعایت حجاب دارند و «ممکن است به دلیل فشارهای اجتماعی یا تاثیرات محیطی در این زمینه دچار چالش شده باشند، خدمات روانشناختی، مشاورهای و مددکاری» ارائه شود.
با این حال بر اساس اظهارات میرشمسی، مشخص شد که اعزام افراد به این کلینیکها نه بر اساس «تمایل»، بلکه بر اساس حکم قضایی صورت خواهد گرفت.
معاون امور اجتماعی ستاد امر به معروف و نهی از منکر در اظهارات خود بارها گفته بهتر است به جای «کلینیک»، از واژهٔ «محفل» برای این مراکز استفاده شود.
اصرار او برای استفاده از واژهٔ جایگزین برای کلینیک، پس از اعتراضهای گسترده نسبت به برخورد با بیاعتنایی به حجاب اجباری و تأکید بر پوشش اختیاری، به عنوان یک «بیماری» صورت میگیرد.
میرشمسی پس از انتقادهای بسیار در این زمینه، افزوده: «استفاده از واژه «کلینیک» به هیچ وجه به معنای داشتن نگاه بیمارگونه به افرادی که درگیر بیحجابی شدهاند، نیست و هیچگاه چنین رویکردی در ستاد وجود نداشته است.»
پس از انتشار خبر تصمیم ستاد امر به معروف برای راهاندازی این مراکز، کاربران بسیاری در شبکههای اجتماعی، این اقدام را نشانهٔ «زن ستیزی نهادین» در جمهوری اسلامی دانسته و به شدت از آن انتقاد کردند.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهارشنبه ۲۳ آبانماه در پاسخ به سؤال یک خبرنگار مبنی بر اینکه آیا از جانب ستاد امر به معروف در این موارد با دولت هماهنگی انجام میشود، گفت: «من در جریان این مسئله نیستم.»
سخنگوی دولت پزشکیان در حالی از این مسئله ابراز بیاطلاعی کرده که بسیاری از اعضای هیئت دولت از جمله وزیر کشور، وزیر اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر آموزش و پرورش، وزیر علوم و تحقیقات و وزیر صنعت و معدن از اعضای ستاد امروز به معروف هستند.
پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمی زنان ۲۲ آبانماه به نقل از مهری طالبی دارستانی، رئیس ادارهٔ زنان و خانواده ستاد امر به معروف استان تهران، نوشت: «کلنیک ترک بیحجابی در تهران با هدف درمان علمی و روانشناختی بیحجابی ویژه نسل نوجوان، جوان و بانوان جویای هویت اجتماعی و اسلامی افتتاح میشود.»
به گفتهٔ خانم طالبی دارستانی در این کلینیک تلاش میشود «به افرادی که تصمیم به رعایت حجاب گرفتهاند یا از تطبیق با محیطهای خاص تحت فشار بودهاند، کمک کند تا بتوانند انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری پوشش سالم خود را آزادانه انتخاب کنند».
معاون امور زنان و خانوادهٔ ریاست جمهوری نیز روز چهارشنبه تأکید کرد تشکیل این کلینیک ارتباطی با دولت ندارد.
زهرا بهروزآذر در حاشیهٔ جلسهٔ هیئت دولت گفت: «دولت نه در این موضوع دخالت داشته و نه نقشی ایفا کرده است.»
پس از اعتراضات شهریور سال ۱۴۰۱ که مرگ مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بر سر حجاب، جرقهٔ آن را کلید زد، مخالفت علنی با حجاب اجباری در ایران، ابعاد گسترده و بیسابقهای پیدا کرده است.