دیدار گروسی با وزیر خارجه اسلامی و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در تهران

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که به ایران سفر کرده است، صبح امروز پنجشنبه ۲۴ آبان‌ماه با عباس عراقچی، وزیر خارجه و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار کرد.

آقای گروسی شامگاه چهارشنبه در رأس یک هیأت وارد فرودگاه مهرآباد شد و مورد استقبال رسمی بهروز کمالوندی سخنگو و معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی ایران قرار گرفت.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی پس از دیدار با آقای گروسی در صبح پنج‌شنبه، گفتگوهای دوجانبه را «صریح و سازنده» خواند و گفت: «امیدواریم مذاکرات اخیر به کاهش تنش‌ها کمک کند و بتوانیم مذاکراتی را دوباره شروع کرده و راه‌حلی معقول برای مشکلات پیدا کنیم، پیش از آنکه اوضاع حادتر شود».
وی ادامه داد: من به آقای گروسی اعلام کردم که جمهوری اسلامی ایران آماده مذاکرات هسته‌ای و همکاری در چهارچوب توافقات قبلی با آژانس است؛ البته این همکاری بستگی به این دارد که طرف‌های مقابل تا چه میزان برای این مساله جدی هستند.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی همچنین گفت: «از آنجا که ما به صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود اطمینان داریم، مشکلی برای همکاری با آژانس نداریم و آماده‌ ادامه همکاری‌هایمان هستیم. البته این مسئله منوط به همکاری و انجام تعهدات طرف مقابل است.»

ساعاتی پیش از دیدار عراقچی و گروسی، رویترز به نقل از «منابع دیپلماتیک» گزارش داد که سه قدرت اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) قصد دارند تا در جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که هفته آینده برگزار می‌شود «قطعنامه جدیدی علیه حکومت ایران به دلیل عدم همکاری با آژانس صادر کند.»
به گفته این منابع دیپلماتیک، این قطعنامه از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد خواست که علاوه بر گزارش‌های فصلی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران گزارشی جامع درباره اختلافات با تهران، از جمله در ارتباط با کشف ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در سایت‌های اعلام نشده، تهیه کند.

عراقچی در مصاحبه‌ای که پس از دیدار با گروسی داشت به احتمال صدور قطعنامه علیه جمهوری اسلامی و پیامدهای بازگشت دونالد ترامپ به قدرت اشاره کرد و گفت: «هیچ راه‌ حل معقولی جز مسیر مذاکرات برای حل مشکلات وجود ندارد. مسیر تقابل قبلاً امتحان شده و می‌توانند باز هم امتحان کنند، اما نتایج مثبتی نداشته است. قطعنامه‌ها نه‌ تنها کمکی به حل موضوع نکرده، بلکه باعث پیچیده‌تر شدن مسائل و حتی نگرانی‌های بیشتر برای صاحبان این قطعنامه‌ها شده‌ است.»

وی در پایان خاطرنشان کرد: تقابل برای هیچ طرفی مفید نیست. باید مسیر همکاری‌ اتخاذ شود و ما آماده همکاری هستیم. امیدواریم که طرف‌های مقابل هم سیاست عاقلانه‌ای اتخاذ کنند.

این ادعا در حالیست که برخلاف گفته‌ی عراقچی، مسیر مماشات تحت عنوان «مذاکره» سال‌هاست «امتحان» شده و همچنان به جایی نرسیده است.

تهران در پاسخ به قطعنامه‌های گذشته و انتقادات شورای حکام، فعالیت‌های هسته‌ای خود را تقویت و از دسترسی بازرسان آژانس به برخی تاسیسات جلوگیری کرده است.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری منتخب آمریکا، تاکید کرده است که حکومت ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد.

گروسی ماه‌ها تلاش کرده تا جمهوری اسلامی همکاری بیشتری در نظارت بر تاسیسات هسته‌ای داشته باشد و توضیحی درباره آثار اورانیوم در مکان‌های اعلام‌نشده بدهد اما پیشرفتی در این موارد حاصل نشده است.

او روز سه‌شنبه و پیش از سفر به تهران به رویترز گفت: «هنوز نمی‌توانم به جامعه بین‌المللی بگویم دقیقا چه اتفاقی در ایران در حال رخ دادن است. در شرایط سختی هستم. بنابراین ایران باید به ما کمک کند تا بتوانیم به آن‌ها کمک کنیم.»

جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۹ و پس از خروج ترامپ از توافق هسته‌ای موسوم به برجام، فعالیت‌های هسته‌ای خود را افزایش داده است.
این توافق که با قدرت‌های جهانی بسته شده بود، به محدود شدن غنی‌سازی اورانیوم از سوی تهران منجر شده بود اما با خروج آمریکا، تحریم‌های سخت دوباره بازگشتند.
فعالیت‌های غنی‌سازی ایران در غرب به عنوان تلاشی پنهان به منظور دست‌یابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای دیده می‌شود.