چاپ ۲۶ هزار میلیارد تومان اسکناس بدون پشتوانه برای مسکن مهر

در ادامه‌ی فاش شدن اقدامات غیرقانونی دولت احمدی‌نژاد در دولت جدید؛ یک نماینده مجلس از چاپ ۲۶ هزار میلیارد تومان اسکناس بدون پشتوانه برای مسکن مهر توسط دولت پیشین خبر داد و گفت که این اقدام باعث تورم ۵۰ درصدی در کشور شده است.

موسی‌الرضا ثروتی، نماینده مجلس شورای اسلامی، می‌گوید دولت پیشین ایران برای اجرای طرح مسکن مهر ۲۶ هزار میلیارد تومان پول بدون پشتوانه چاپ کرده است که همین باعث تورم ۵۰ درصدی در کشور شد.

وی در گفتگویی با خبرگزاری فارس که روز سه‌شنبه، ۱۲ شهریور منتشر شد اظهار داشت که دولت حسن روحانی باید طرح مسکن مهر را ادامه دهد، اما اجرای این طرح باید متناسب با نقدینگی موجود باشد.

این نماینده مجلس سپس انتقادات وزیر مسکن و شهرسازی دولت حسن روحانی از دولت محمود احمدی‌نژاد درباره اجرای طرح مسکن مهر را وارد دانست و تاکید کرد که شیوه دولت پیشین در اجرای این طرح باعث افزایش ۵۰ درصدی تورم در کشور شد.

به گفته‌ی او، حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان «با تقاضای دولت احمدی‌نژاد پول چاپ شد» و در اختیار مسکن مهر قرار گرفت که «مازاد بر منابع مسکن بود» و این مساله نیز «افزایش نقدینگی» و بالطبع «افزایش تورم» را در پی داشت.

پیش از این عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی دولت حسن روحانی نیز در مصاحبه‌ای با تلویزیون دولتی ایران، نسبت به امکان ادامه مسکن مهر و فایده اقتصادی آن برای کشور ابراز تردید کرده بود.

آقای آخوندی گفته است، برای اجرای طرح مسکن مهر تاکنون بیش از ۳۸ هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی به پروژه مسکن مهر تزریق شده و ۱۲ هزار میلیارد تومان دیگر نیز باید به این طرح اضافه شود.

به گفته او، «در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد افزایش پایه پولی کشور در نتیجه اجرای طرح مسکن مهر است و باید از مردم پرسید که تورم زیاد را می‌خواهید یا مسکن مهر».

این سخنان واکنش علی نیکزاد، وزیر پیشین راه و شهرسازی، را در پی داشت که در دفاع از عملکرد خود گفت، او رکورد ساخت مسکن در دولت‌های ایران را شکسته است، به‌ طوری که «از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰، هر سال ۸۴۰ هزار واحد مسکونی در کشور ساخته شده است».

او همچنین درباره تاثیر اجرای طرح مسکن مهر بر افزایش تورم گفت که این ادعا را نمی‌پذیرد، چرا که اگر محاسبات آقای آخوندی درست باشد، افزایش تورم ناشی از اجرای طرح مسکن مهر در طول ۸ سال باید بالای ۱۰۰ درصد می‌رسید و نه ۴۰ درصد.

اما اکنون موسی‌الرضا ثروتی ادعاهای عباس آخوندی را تایید می‌کند و از نقش مسکن مهر در افزایش شدید قیمت تورم سخن می‌گوید.

با این حال او تاکید می‌کند که «طرح باید ادامه یابد ولی حجم کار باید به اندازه‌ نقدینگی موجود باشد و در حدی نباشد که موجب چاپ اسکناس و پرداخت آن به مردم شود».

وزیر راه و شهرسازی کنونی گفته است که دولت به قراردادها و تعهدات پیشین خود پای‌بند است و از این رو پروژه مسکن مهر را در حال حاضر دنبال می‌کند.

 در سال ۸۶ که قیمت ملک در سراسر کشور به خصوص در پایتخت، ناگهان بالا رفت، محمد سعیدی‌کیا، وزیر مسکن و شهر‌سازی دولت نهم، طرحی را به نام «مسکن مهر» پیشنهاد داد تا با اجرای آن دولت دو هدف مهم را محقق کند. اول آن‌که قیمت مسکن کنترل شود و دوم، «آرزوی همه مستاجرها را برآورده کرده و آن‌ها را صاحب خانه کند.» در طرح مسکن مهر دولت زمین را در اختیار مردم قرار می‌دهد تا از طریق شرکت‌‌های تعاونی و با کمک تسهیلات بانکی خانه‌هایی ارزان قیمت داشته باشند. در حقیقت دولت پیشین در این طرح با حذف قیمت زمین از قیمت خانه، قصد داشت قیمت‌ها را شکسته و بحران مسکن را یک بار برای همیشه حل کند. مطابق برآوردهای وزارت مسکن، دولت قصد داشت که سالیانه سه هزار میلیارد تومان در بخش مسکن سرمایه‌گذاری کند و با ساخت ۸۰۰ هزار واحد مسکونی درسال، به اهداف خود در این بخش دست یابد. اما اینک و با فاش شدن چاپ اسکناس‌های بدون پشتوانه و نیز نظرات بسیاری از کارشناسان مشخص شده است که این طرح دولت احمدی‌نژاد شکست خورده و همچنین باعث افزایش تورم هم شده است.