توافق ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی و واکنش های متفاوت اصولگراها

در حالی که حدود یک ماه از تحویل دولت به ابراهیم رئیسی و آغاز به کار دولت سیزدهم می‌گذرد، چرخش سیاسی و دیپلماتیک اصولگراها از افرادی مخالف با توافق و حامی خروج ایران از توافق هسته ای به افرادی موافق با فعالیت‌های آژانس هسته‌ای به سرعت رخ داده است.
مجلس که پیش از این با سنگ اندازی در مقابل مذاکرات چالش‌های زیادی را دولت حسن روحانی ایجاد کرده بود و انجام توافق را برای دولت روحانی تقریبا غیرممکن کرده بود، حالا ادامه تواففق با آژانس را نشانه‌ی تدبیر و امید دولت ابراهیم رئیسی می‌داند.
محمدصادق کوشکی یکی از اصولگراهای مخالف با توافق و حامی مصوبه مجلس، روز دوشنبه با اشاره به اینکه توافق ایران و آژانس موجب خواهد شد که هم مصوبه مجلس، رعایت شود و هم دل آژانس به دست بیاید، از توافق بین ایران و آژانس ابراز خشنودی کرده است.
این تحلیلگر اصولگرا، با بیان این موضوع که احیای برجام دیگر سودی برای جمهوری اسلامی ندارد، برجام را یک کارگروه ویژه برای نابودی توان هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و اظهار داشت هدف اصلی این کارگروه این بود که جمهوری اسلامی ایران بتواند با دست خودش توان هسته‌ای خود را نابود کند که این امر در دولت اوباما محقق شد. وی افزود اکنون کار ویژه‌ی برجام انجام شده و به پایان رسیده است و دیگر نیازی به تداوم آن نیست.
این تحلیلگر اصولگرا هدف اصلی برجام را پایین نگه داشتن توان هسته ای ایران در پایین‌ترین حد ممکن خود عنوان کرده و گفته است هدف برجام این بود که اقدامات هسته‌ای ایران در حدی ضعیف و قابل پایش باقی بماند.
وی احیای برجام را به معنی بازگشت یک طرفه ایران به تعهداتش دانست و گفت احیای برجام به این معنی است که ایران به تعهداتش برگردد اما اروپا و آمریکا تعهدات خود را انجام ندهند. کوشکی تاکید کرد معنی احیای برجام این است که طبیعتا منطقی نیست و خلاف منافع و امنیت ملی ایران است.
وی با بیان این موضوع که وقتی برجام برای ایران منافعی ندارد دلیلی ندارد که این روند را ادامه پیدا کند، خاطرنشان کرد بر اساس توافق جدید بین ایران و آژانس، حذف کامل دوربین‌ها صورت نمی‌گیرد. کوشکی تاکید کرد رصد دوربین‌ها انجام می‌شود، اما داده‌ها به مقامات آژانس تحویل داده نمی‌شود.
آنچه که در حال حاضر جزو افتخارات توافق در دولت ابراهیم رئیسی مورد تایید مجلس قرار دارد و با افتخار از آن یاد می شود، همان اقداماتی است که در آخرین روزهای سال ۱۳۹۹، سازمان انرژی اتمی ایران به سرپرستی علی اکبر صالحی به منظور رعایت مصوبه مجلس و در همان حال، رعایت تعهدات هسته ای جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک ابتکار عمل مطرح شد و موجب حفظ چارچوب کلی توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شد.
در دولت حسن روحانی ابتکار عمل به این صورت در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت که داده های موردنیاز آژانس طبق خواست نظارت آژانس ضبط و پلمپ شود، اما این تصاویر ازایران خارج نشوند.
در همان حال فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی نیز که در حال حاضر نماینده مجلس است،‌ توافق با آژانس را مثبت و اقدامی درست برای جلوگیری از بهانه گیری غرب عنوان کرد و از آن دفاع کرد.
وی که پیش از این، این توافق را خسارت محض خوانده ، روز دوشنبه در واکنش به توافق ایران با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، اظهار داشت اگر اروپا به تعهدات خود عمل کند، داده‌های نظارتی هم در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار می‌گیرد.
وی پیش از این همین اقدام دولت روحانی را اشتباه محض خوانده و تاکید کرده بود دولت روحانی نباید در این دام می‌افتاد. عباسی همچنین گفته بود همان روز مصوبه باید همکاری با آژانس قطع می‌شد و این فرصت سه ماه آینده داده نمی‌شد.