عراقچی: چین و روسیه دوستان نزدیک ما هستند و باید از روند مذاکره با آمریکا مطلع شوند

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه در سفری رسمی وارد پکن شد تا با مقامات چین دربارهٔ موضوعات دوجانبه و بین‌المللی، از جمله گفت‌وگوهای هسته‌ای میان تهران و واشینگتن، رایزنی کند.

او گفت که در این سفر «ما بر سر اینکه چین چگونه می‌تواند به گفت‌وگوها با آمریکا کمک کند، مشورت می‌کنیم.»

وی هدف از این سفر را تبادل‌نظر در چارچوب «مشارکت راهبردی ایران و چین» عنوان کرد و گفت که در دیدار با مقامات چینی، پیام مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران به شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، را نیز تسلیم خواهد کرد. گفت‌وگو دربارهٔ اجرای برنامه همکاری ۲۵ ساله میان دو کشور نیز در دستور کار قرار دارد.
او چین و روسیه را «دو شریک راهبردی و دوستان نزدیک» جمهوری اسلامی خواند که «در زمان سختی‌ها» در کنار تهران بوده‌اند.

عراقچی با اشاره به مذاکرات با آمریکا، گفت لازم است که جمهوری اسلامی «دوستان خود را در چین» کاملا در جریان روند امور قرار دهد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت تهران همواره با پکن در حوزه‌های مختلف «مشورت‌های مستمر» داشته و چین در گذشته در موضوع هسته‌ای ایران «نقش مهم و سازنده‌ای» را ایفا کرده است.

عراقچی گفت ایران مطمئنا در ادامه مسیر، مشورت خود را با چین به عنوان «یک عضو شورای امنیت، عضو شورای حکام، شریک جمهوری اسلامی و کشوری که در موضوع هسته‌ای سابقه دارد» ادامه می‌دهد.

او گفت: «اگر طرف آمریکایی به رویکرد سازنده ادامه دهد و از خواسته‌های غیرواقعی و ناممکن پرهیز کند، اطمینان دارم که در نهایت می‌توانیم به توافق خوبی برسیم.»

وزیر خارجه جمهوری اسلامی در ادامه افزود ابعاد مشارکت چین در مذاکرات، در سفر کنونی مشخص خواهد شد.

عباس عراقچی همچنین در پاسخ به این سوال که از نظر او بزرگ‌ترین دستاوردش از سفر به چین چه خواهد بود، گفت: همان‌طور که گفتم چین دوست ماست و هدف اصلی ما از این سفر گفت‌وگو با دوستانمان است تا ببینیم که آنها چگونه می‌توانند در این مسیر بیشتر همکاری کنند و به حصول نتیجه‌ای خوب از مذاکرات با آمریکایی‌ها کمک کنند.

عراقچی در بدو ورود به پکن با دینگ شوئه شیانگ معاون اول نخست وزیر چین و عضو دائمی دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب چین دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

مذاکرات تهران و واشینگتن با میانجی‌گری عمان دو هفته پیش آغاز شده و قرار است شنبه آینده ادامه یابد. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور غرب آسیا، در این دور از گفت‌وگوها حضور خواهد داشت.

عراقچی در حاشیه این سفر اظهار داشت که گفت‌وگوها با آمریکا «در مسیر درست پیش می‌رود»، هرچند به‌گفتهٔ او برای قضاوت نهایی هنوز زود است. وی با ابراز خوش‌بینی محتاطانه، تأکید کرد که در صورت به گفتۀ او، پرهیز واشینگتن از خواسته‌های «غیرواقعی و ناممکن»، امکان دستیابی به توافق وجود دارد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، گفته است که اگر این مذاکرات ناموفق باشد، ایران در خطر بزرگی قرار خواهد گرفت.

در همین حال میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی، ابراز تاسف کرد که متاسفانه نمی‌توان گفت که موضع ایالات متحده در گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای با ایران روشن است.
وی ادامه داد: باید صبر کنیم، اما نمی‌توانیم هم برای مدت طولانی صبر کنیم.

اولیانوف به اظهارات اخیر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران، اشاره کرد که گفته بود «ما آماده معامله با آمریکا در چارچوب تعریف شده و با حفظ منافع ملی هستیم».

پزشکیان همچنین تاکید کرد که اگر از موضع برابر مذاکره نکنند ما راه خود را ادامه می‌دهیم. همان‌طور که رهبری فرمودند ما نه خوش‌بین هستیم و نه بدبین.

گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای میان تهران و واشنگتن از دو هفته پیش آغاز شده است و مذاکره‌کنندگان تاکنون دو بار با میانجی‌گری عمان با یکدیگر رایزنی کرده‌اند.

این مذاکرات قرار است شنبه آینده میان عباس عراقچی، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در غرب آسیا ادامه یابد.

ایالات متحده در آستانۀ مذاکرات جدید، تحریم‌های جدیدی را علیه شبکهٔ تجارت نفت ایران، از جمله یک پایانهٔ ذخیره‌سازی نفت خام در چین، , و همچنین یک شبکه بزرگ صادرات گاز مایع ایران، وضع کرد.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز چهارشنبه گفت که سیاست آمریکا در اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی «رویکردی خصمانه» و «بی‌اعتنایی آنها به حاکمیت قانون و حقوق بشر» است.

بقائی ادامه اعمال تحریم علیه بخش‌های مختلف اقتصادی و تجاری ایران را اقدامی قلدرمآبانه و غیرقانونی دانست که «در تناقض صریح با ادعای آمریکا برای گفتگو و مذاکره بوده و نشان‌دهنده نبود حُسن نیت و فقدان جدیت آمریکا در این رابطه است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تصریح کرد: اعمال تحریم‌های یکجانبه به گفته او علیه ملت ایران به‌عنوان اقدامی متخلفانه، خودسرانه و مغایر با اصول و قواعد بنیادین حقوق بین‌الملل، مستوجب مسئولیت بین‌المللی دولت آمریکا است و آمریکا باید به‌خاطر نقض‌های فاحش حقوق بشر ناشی از این اقدامات مجرمانه پاسخگو باشد.