تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه ۲۶ فروردین در نشست خبری خود گفت که ایران نباید برنامه غنیسازی داشته باشد.
خانم بروس گفت: «وزیر خارجه، همچنان که رئیس جمهور و همین طور فرستاده او استیو ویتکاف، به روشنی تصریح کردهاند که ایران نمیتواند سلاح هستهای یا برنامه غنیسازی داشته باشد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این اظهارات را در پاسخ به سوالات خبرنگاران در ارتباط با سخنان آقای ویتکاف بیان میکرد.
استیو ویتکاف در مصاحبه با فاکس نیوز اعلام کرد که ایران نیازی به غنیسازی بالاتر از ۳.۶۷ درصد ندارد و بعد از آن نیز در توییتی نوشت ایران باید برنامه غنیسازی اتمی و تسلیحاتی کردن آن را متوقف و حذف کند.
تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، تاکید کرد که هدف آمریکا این است که جمهوری اسلامی نباید برنامه سلاح هستهای و برنامه غنیسازی داشته باشد.
او با اشاره به روند گفتوگوها گفت که هنوز این روند را «مذاکره» نمینامد، اما احتمال تغییر این رویکرد وجود دارد.
بروس گفت: ««ما نشان دادهایم که وقتی چیزی میگوییم و کاری انجام میدهیم، میان این دو هماهنگی وجود دارد. اما اکنون فقط یک هدف وجود دارد و آن این است که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد. بهویژه در زمینه برنامه غنیسازی اورانیوم.»
او در سخنانی خطاب به خبرنگاران درباره مذاکره با جمهوری اسلامی گفت: «افرادی که در این روند نقش دارند، از بهترینهای جهان هستند. سفیر ویتکاف بیتردید یکی از متخصصترین افراد در زمینه مذاکره، تعامل با بازیگران بد و رسیدن به صلح و آتشبس است.»
این مقام آمریکایی تاکید کرد که نباید به اظهارنظرهای لحظهای در فضای عمومی، همچون توییتها یا مصاحبهها، بهعنوان بخشی از روند مذاکرات نگاه کرد.
او اضافه کرد: «کسی در ملاعام مذاکره نمیکند. مهم نیست چه گفته میشود، بلکه اقدامات طرفها و نتایج نهایی اهمیت دارد. آنچه اهمیت دارد این است که آیا توافقی حاصل میشود؟ آیا اسنادی امضا میشود؟»
ساعتی پیش از این اظهارات، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که دونالد ترامپ در گفتوگوی تلفنی با سلطان عمان بر توقف برنامه غنیسازی ایران تاکید کرده است.
کارولین لویت در نشست خبری خود گفت: رئیس جمهور ترامپ امروز گفتوگویی با سلطان عمان که به تسهیل این مذاکرات کمک کرد داشت.
او افزود که آقای ترامپ ضمن تشکر از سلطان عمان به خاطر میزبانیاش و تسهیل این مذاکرات، «بر ضرورت پایان دادن به برنامه هستهای ایران از طریق مذاکره تاکید کرد».
سخنگوی کاخ سفید همچنین یادآور شد که کارزار فشار حداکثری بر ایران ادامه دارد و رئیس جمهور ایالات متحده ضمن تمایل به گفتوگو با ایران، درباره جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای کاملا صریح بوده است.
در همین حال وبسایت پولیتیکو بامداد چهارشنبه به نقل از منابع خود از سفر قریبالوقوع استیو ویتکاف و مارکو روبیو به فرانسه خبر داد.
پولیتیکو بدون اشاره به جزئیات، تنها گزارش داده که استیو ویتکاف قرار است با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، دیدار کند و مارکو روبیو هم با همتای فرانسوی خود، ژاننوئل بارو، گفتوگو خواهد کرد.
بنابر این گزارش، این گفتوگوها درباره ایران، اوکراین، تعرفههای جدید و روابط تجاری خواهد بود.
کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا واکنشی به این گزارش نشان نداده و هنوز خبری درباره سفر این دو مقام به فرانسه ارائه نکردهاند.
روز سهشنبه وبسایت اکسیوس به نقل از منابع خود گزارش داده بود که دونالد ترامپ نشستی محرمانه در «اتاق وضعیت» کاخ سفید با مقامهای ارشد امنیتی و سیاست خارجی دولت خود داشته و با آنها درباره مذاکرات هستهای با ایران گفتوگو کرده است.
همچنین علی خامنهای روز سهشنبه در نخستین واکنش علنی به مذاکرات ایران و آمریکا گفت گام اول خوب انجام شد اما به گفته او، نباید دچار «بدبینی و خوشبینی افراطی» درباره این مذاکرات بود.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، هم در پیامی ویدئویی و در حالی که گزارش منتشرشده در وبسایت علی خامنهای را در دست داشت گفت: امروز «دیکتاتور ایران» خواستار محو اسرائیل شد «اما اسرائیل محو نخواهد شد، آنچه باید محو شود محور ترور جمهوری اسلامی و برنامه تسلیحات هستهای آن است».
دور اول مذاکرات ایران و آمریکا بر سر برنامه هستهای تهران شنبه ۲۳ فروردین در عمان برگزار شد و دور دوم آن هم قرار است شنبه ۳۰ فروردین برگزار شود.
ای در حالیست که محل برگزاری دور دوم مذاکرات جمهوری اسلامی و ایالات متحده آمریکا بر سر برنامه اتمی ایران همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
پیش از این، گزارشها از برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم؛ پایتخت ایتالیا حکایت داشتند اما در ادامه و در شامگاه دوشنبه ۲۵ فروردین، اسماعیل بقایی؛ سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که قرار بر این شده که “کماکان مسقط میزبان دور دوم مذاکرات در روز شنبه ۳۰ فروردین باشد.”
این در حالی است که مقامهای آمریکایی تاکنون جابهجایی محل برگزاری این نشست از رم به مسقط را تایید نکردهاند.
این تغییر موضع مبهم همچنین در حالی صورت میگیرد که پیش از این عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز در تماس خود با وزیر خارجه عراق از برگزاری دور دوم این مذاکرات در رم خبر داده بود.
برخی از ناظران سیاسی، نگرانی مقامهای حکومت ایران از برگزاری اعتراضات از سوی ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی حین مذاکرات در رم را از جمله دلایل تغییر ناگهانی محل برگزاری دور دوم این مذاکرات ارزیابی میکنند.
به باور برخی از مفسران، تغییر موضع جمهوری اسلامی در خصوص محل برگزاری دور دوم نشست با آمریکا، از سوی دیگر ممکن است به این دلیل باشد که در ایتالیا به دلیل حضور خبرنگاران بینالمللی، روند خبررسانی در خصوص جزییات مذاکره شفافتر خواهد بود.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرده است که دور دوم مذاکرات در روز شنبه ۱۹ آوریل برابر با ۳۰ فروردینماه و به صورت “غیرمستقیم” و با محوریت “مسئله هستهای و لغو تحریمها” ادامه خواهد یافت.
ادعایی که به جز زمان برگزاری آن، به نظر نمیرسد مورد تایید طرف آمریکایی قرار داشته باشد؛ چرا که استیو ویتکاف؛ فرستاده آمریکا صراحتا اعلام کرد که “تنها در صورتی توافقی با ایران صورت خواهد گرفت که مطابق خواست و سیاستهای رئیسجمهوردونالد ترامپ باشد.”