طرح “اعمال فشار حداکثری به رژیم ایران” در کنگره آمریکا

همزمان با انتشار خبر اعزام تجهیزات و اسکادران‌های هوایی بیشتر به خاورمیانه از سوی پنتاگون، دو نماینده جمهوری‌خواه و دموکرات کنگره این کشور، طرحی دوحزبی را ارائه کرده‌اند که در راستای “اعمال فشار حداکثری به رژیم ایران”، دولت ایالات متحده را موظف می‌کند از مخالفان جمهوری اسلامی “حمایت حداکثری” کند.

جو ویلسون نماینده جمهوری‌خواه از کارولینای جنوبی و جیمی پانتا نماینده دموکرات از کالیفرنیا روز چهارشنبه ۲ آوریل برابر با ۱۳ فروردین طرحی را به کنگره ارائه کرده‌اند که در صورت تصویب، به ایالات متحده امکان می‌دهد راهبردهای جایگزینی را پیش گرفته و “حمایت حداکثری از مردم ایران” را با “فشار حداکثری بر رژیم ایران” ترکیب کند.

در همین راستا جو ویلسون، پس از ارائه این طرح به کنگره آمریکا با صدور بیانیه‌ای گفت: «رژیم ایران سریع‌تر از آن چه که تصور می‌کند سرنگون خواهد شد. همان‌گونه که سقوط اسد در سوریه طی ۱۲ روز رخ داد، این رژیم‌ها از آن چیزی که به نظر می‌رسند بسیار ضعیف‌ترند. خوشحالم که این طرح دو حزبی را معرفی می‌کنم تا امکان حمایت حداکثری از مردم ایران در مبارزه‌ خود برای دموکراسی و حقوق بشر را فراهم کنیم. فشار حداکثری بر رژیم باید با حمایت حداکثری از مردم همراه باشد.»

جیمی پانتا نماینده دیگر کنگره که این طرح دو حزبی را به کنگره ارائه داده در بیانیه خود گفت: «رژیم ایران همچنان از طریق سانسور اینترنت و سرکوب، مردم را زیر فشار قرار می‌دهد. قانون حمایت حداکثری با گسترش آزادی اینترنت، ضبط دارایی‌های حکومت به منظور کمک به جنبش‌های دموکراسی‌خواه، و پشتیبانی از مخالفان، با این سرکوب‌ها مقابله می‌کند. ما باید در کنار مردم ایران بایستیم.»

بخشی از طرح دو حزبی قانون حمایت حداکثری از مردم ایران، به آزادی اینترنت اختصاص یافته و خواستار آن شده که کارگروهی بین‌سازمانی به منظور توسعه دسترسی ایمن به اینترنت برای مردم ایران شکل بگیرد و بر مبنای آن، وی‌پی‌ان‌های امن، فناوری‌های ماهواره‌ای و ابزارهای ضدجاسوسی به شهروندان ایران ارائه شود.

این طرح همچنین خواستار توقیف آن بخش از اموال و دارایی‌های حکومت ایران شده که در حوزه صلاحیت قضایی ایالات متحده آمریکا قرار گرفته‌اند. ارائه ‌دهندگان این طرح به کنگره خواستار آن‌شده‌اند که این دارایی‌ها به جنبش‌های دموکراسی‌خواه خشونت‌‌پرهیز، از جمله به کارگران معترض و کمک‌های بشردوستانه اختصاص پیدا کند.

طرح “اعمال فشار حداکثری به رژیم ایران” در کنگره آمریکا در عین حال خواستار تدوین راهبردی جامع برای پشتیبانی از مقام‌ها و نیروهای امنیتی جداشده از حکومت ایران و ساخت کانال‌های ارتباطی ایمن برای این افراد به منظور ارائه اطلاعات و همکاری با دولت ایالات متحده شده است.

ارائه‌دهندگان این طرح همچنین خواستار تشکیل یک کارگروه بین‌سازمانی به منظور راستی‌آزمایی اطلاعاتی است که از جداشدگان از حکومت ایران دریافت می‌شود.

این طرح در صورت تصویب همچنین وزارت خارجه و وزارت خزانه‌داری و دادستان کل ایالات متحده آمریکا را موظف می‌کند ارزیابی جامعی انجام دهند و بررسی کنند که آیا امکان قرار دادن وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی وجود دارد یا نه.

طرح یاد شده بخشی از بسته جامع قوانین علیه حکومت ایران محسوب می‌شود که اخیرا از سوی بزرگ‌ترین گروه جمهوری‌خواهان در کنگره، موسوم به “کمیته مطالعاتی جمهوری‌خواهان” (RSC) معرفی شد. این راهبرد جامع، طرح‌های مرتبط دیگری از جمله “قانون آزادسازی عراق از نفوذ ایران”، “تحریم‌ گروه‌های نیابتی ایران در عراق” و “قانون لغو معافیت‌های تحریمی” را نیز در بر می‌گیرد.

این بسته جامع همچنین شامل قطعنامه‌ اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات نیز می شود که از تروئیکای اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان خواسته بودند تحریم‌های “مکانیسم ماشه” برای بازگرداندن همه تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل را علیه ایران اعمال کنند.

اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران (NUFDI) و بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) در تدوین این طرح نقش داشته‌اند و از تصویب آن در کنگره حمایت می‌کنند.در همین حال این دو نهاد اعلام کردند که دوشنبه ۱۸ فروردین، به‌طور مشترک میزبان نشستی ویژه در همین زمینه خواهند بود.

در این نشست جو ویلسون، سخنرانی خواهد کرد و شاهزاده رضا پهلوی نیز در گفت‌وگویی ویژه با کلیف می، بنیانگذار و رییس بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها شرکت خواهد کرد. در ادامه این نشست، بهنام بن طالب‌لو، مدیر ارشد برنامه ایران در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، و کامران خوانساری‌نیا، نایب‌رییس اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران، به بررسی شرایط کنونی ایران و چگونگی تلفیق راهبرد حمایت حداکثری و فشار حداکثری خواهند پرداخت.

به‌گفته این دو نهاد، با تشدید برنامه هسته‌ای ایران، وخامت اوضاع اقتصادی، و تقویت روابط تهران با حکومت‌های اقتدارگرا و گروه‌های تروریستی، ایالات متحده فرصت بی‌سابقه‌ای برای اجرای راهبردهای جایگزینی دارد تا حمایت حداکثری از مردم ایران را با فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی ترکیب کند.

این اقدام سیاسی نمایندگان کنگره آمریکا در شرایطی صورت می‌گیرد که خبرگزاری رویترز به نقل از اظهارات مقام‌های آمریکایی که نام‌آن‌ها فاش نشده اعلام کرده که از حدود یک هفته پیش تاکنون تعداد ۶ بمب‌افکن بی۲ ارتش ایالات متحده آمریکا به پایگاه نظامی مشترک آمریکا و بریتانیا در جزیره دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند انتقال یافته‌اند.

بمب‌افکن بی۲ می‌تواند قوی‌ترین بمب آمریکا یعنی بمب ۳۰هزار پوندی GBU-57 موسوم به “نفوذگر مهمات انبوه” را حمل کند. برخی از کارشناسان بر این باورند که آمریکا ممکن است در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات با ایران، از این بمب‌ها برای حمله به تاسیسات اتمی و متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران استفاده کند.