دفتر نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، بامداد جمعه ۲۸ دی به وقت محلی تأیید کرد که تیمهای مذاکرهکننده اسرائیل و حماس در دوحه توافق آتشبس و آزادی گروگانها را امضا کردهاند.
طبق بیانیه دفتر نتانیاهو، نخستوزیر جلسهای با کابینه امنیتی را برای روز جمعه ترتیب داده تا در مورد این توافق رأیگیری شود.
این دفتر پنجشنبه اعلام کرده بود که بنیامین نتانیاهو تا زمانی که جزئیات نهایی توافق آتشبس و آزادی اسرا مشخص نشود، هیچ بیانیه رسمی در این زمینه صادر نخواهد کرد.
در بیانیه روز جمعه دفتر نخستوزیری آمده است: «دولت اسرائیل متعهد به تحقق تمام اهداف جنگ، از جمله بازگرداندن تمامی گروگانها چه زنده و چه جانباخته است.»
بنیامین نتانیاهو نیز دستور داده تا کابینه امنیتی اسرائیل روز جمعه تشکیل جلسه دهد و پس از آن، دولت برای تأیید این توافق تصمیم گیری کند.
با این حال، سخنگوی نتانیاهو گفت که جلسه کامل کابینه تا شنبه شب برگزار نخواهد شد، زیرا مخالفان توافق باید ۲۴ ساعت زمان داشته باشند تا درخواست خود را به دیوان عالی عدالت ارائه دهند و از آنجا که بسیاری از مخالفان مذهبی هستند و شبات را رعایت میکنند، جلسه در بعدازظهر جمعه زمان کافی برای ارائه درخواست به آنها نمیدهد.
برخی از افراطگرایان در کابینه نتانیاهو با توافق غزه و هرگونه مصالحه با حماس مخالفت میکنند.
ایتامار بنگویر وزیر راستگرای افراطی امنیت ملی اسرائیل تهدید کرده است که در صورت موافقت دولت با توافق غزه استعفا خواهد داد و از دولت نتانیاهو خارج میشود. بنگویر که از آغاز جنگ غزه مواضع بسیار تندی اتخاذ کرده، به شدت مخالف هرگونه توافق و مصالحه با حماس است. او توافق آتشبس را به عنوان فرصتی برای گروههای تروریستی در غزه برای تجدید قوا و تهدید دوباره ساکنان جنوب اسرائیل ارزیابی کرده است.
بن گویر در پستی در شبکه اجتماعی اکس از بتسالئل اسموتریچ، وزیر دارایی هم خواسته بود تا در مبارزه “علیه این معامله وحشتناک در حال شکلگیری” به او بپیوندد. اسموتریچ ولی گفته است با وجود مخالفت با توافق غزه در دولت باقی خواهد ماند.
به نظر میرسد که کابینه امنیتی و دولت اسرائیل در نهایت این توافق را تایید خواهند کرد.
در همین حال، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، پنجشنبه شب ۲۷ دی گفت که بنیامین نتانیاهو «باید راهی برای انطباق با نگرانی های مشروع» فلسطینی ها برای پایداری بلند مدت اسرائیل بیابد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای بایدن که دوره ریاست جمهوری او در روز دوشنبه اول بهمن به پایان خواهد رسید، به شبکه تلویزیونی «ام اس ان بی سی» گفت: «این ایده که اسرائیل قادر خواهد بود خود را برای درازمدت بدون انطباق با مسئله فلسطین حفظ کند، اتفاق نخواهد افتاد.»
رویترز اشاره کرد که جو بایدن در مواقعی از بنیامین نتانیاهو انتقاد کرده بود اما حمایت قاطعانه خود از متحد واشنگتن را نیز حفظ کرد.
انتظار می رود توافق آتش بس میان اسرائیل و حماس گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی از روز یکشنبه ۳۰ دی اجرایی شود.
فاز نخست توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس در غزه روز چهارشنبه با میانجیگری آمریکا، قطر و مصر نهایی شد اما مذاکرات برای تعیین جزئیات مراحل بعدی و روشهای اجرای مرحله اول همچنان ادامه دارد.
این توافق شامل توقف موقت درگیریها در غزه و تبادل تدریجی گروگانها با زندانیان فلسطینی است.
خبر توافق آتشبس در نوار غزه و آزادی گروگانهای اسیر گروه فلسطینی حماس در روز چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ در حالی منتشر شد که خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد این توافق پس از ۹۶ ساعت مذاکرات فشرده در دوحه به نتیجه رسید.
رهبری تیم مذاکره کننده آمریکا را رابرت مکگرک، نماینده جو بایدن در امور خاورمیانه بر عهده داشت، استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا در امور خاورمیانه نیز در این مذاکرات حضور داشت.
ایالات متحده امیدوار است که اجرای این توافق از روز یکشنبه آغاز شود. این توافق شامل آتشبسی شش هفتهای، خروج تدریجی نیروهای اسرائیلی از غزه، آزادی گروگانهای حماس و آزادی زندانیان فلسطینی از سوی اسرائیل است.
همچنین، این توافق مقرر میکند که در طول دوره آتشبس، روزانه ۶۰۰ کامیون کمک بشردوستانه به غزه وارد شود.
همزمان با اعلام نهایی شدن توافق آتشبس غزه جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در بیانیهای دستیابی به این توافق را نتیجه «دیپلماسی مستمر و دقیق آمریکا»، «فشارهای شدید بر حماس» و «تغییر معادلات منطقهای پس از آتشبس در لبنان و تضعیف حکومت ایران» دانست.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، هم برقراری این آتشبس و آزادی گروگانهای اسیر در دست حماس را نتیجه پیروزی تاریخی خود در انتخابات اخیر ریاست جمهوری دانست و در شبکه اجتماعی «تروث» نوشت که این آتشبس آغازگر رویدادهای بزرگی برای آمریکا و جهان خواهد بود.
دونالد ترامپ با نزدیک شدن به تاریخ مراسم تحلیف خود، بارها خواستار دستیابی سریع به توافق شده و هشدار داده بود که آزاد نشدن گروگانها، «تاوان سنگینی» در پی خواهد داشت.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، به اسرائیل، ۱۲۰۰ تن عمدتا غیرنظامی کشته شدند، و بیش از ٢۵۰ تن دیگر از جمله سالخوردگان، زنان، و کودکان به عنوان گروگان به غزه برده شدند.
به دنبال این حمله تروریستی، اسرائیل تهاجم به غزه را به منظور نابودی حماس و آزادی همه گروگانهای ربودهشده آغاز کرد.
بر اساس برآوردهای اسرائیل، هنوز ۹۴ تن از گروگانها در اسارت حماس هستند و دستکم ۳۴ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
روز چهارشنبه ۱۵ ژانویه، اسرائیل و حماس بر سر آتشبس در جنگی که ۱۵ ماه به طول انجامیده است، به توافق رسیدند. این توافق با میانجیگری قطر، آمریکا و مصر حاصل شد.
آتشبس در جنگی که بیش از ۱۵ ماه به طول انجامیده است، قرار است در ابتدا به مدت ۴۲ روز برقرار باشد. در این مدت، ابتدا ۳۳ نفر از ۹۸ گروگان باقیمانده که در اسارت حماس هستند، آزاد خواهند شد و در مقابل صدها فلسطینی نیز از زندانهای اسرائیل آزاد میشوند و ارتش اسرائیل از مناطق پرجمعیت غزه عقبنشینی خواهد کرد.
در این مدت، طرفین در مورد مراحل بعدی که به عقبنشینی کامل ارتش اسرائیل از غزه، آزادی آخرین گروگانها و تأسیس حکومت خودگردان فلسطینی در نوار غزه منتهی میشود، مذاکره خواهند کرد. اگر توافقی به دست نیاید، ممکن است جنگ ادامه یابد.
“آتشبس غزه با یک روز تاخیر اجرایی شود” به این معنی که طبق توافق اعلام شده در دوحه قطر بجای روز شنبه، آتشبس قرار است روز یکشنبه ۱۹ ژانویه برابر با ۳۰ دی ساعت ۱۱ و ۱۵ دقیقه به وقت اروپای مرکزی آغاز شود.