احمد الشرع، فرمانده «اداره عملیات نظامی در سوریه» در دیدار با ولید جنبلاط، رئیس سابق حزب سوسیالیست ترقیخواه لبنان گفت که «ادامه حضور شبهنظامیان وابسته به ایران در سوریه مایه نگرانی همه بود» افزود: «شبهنظامیان مورد حمایت ایران بین سوریها تفرقه انداختند.»
الشرع با بیان اینکه «رژیم اسد برای باقی ماندن در قدرت، فرقهگرایی را گسترش داد» گفت: «رژیم اسد سعی کرد فرهنگ نفرت را پرورش دهد.»
احمد الشرع در دیدار با ولید جنبلاط ادامه داد: «به سوریه آمدند تا انتقام اتفاقات ۱۴۰۰ سال پیش را از مردم شام بگیرند (اشاره وی به گسیل نیروهای نظامی از سوی جمهوری اسلامی برای کمک به سرکوب مردم سوریه بود) در دنباله الشرع گفت: این چه عقل و منطقی است؟ اتفاقات ۱۴۰۰ سال پیش به ما چه ربطی دارند؟»
فرمانده «اداره عملیات نظامی در سوریه» همچنین تاکید کرد که «ذهنیت دولتسازی باید از فرقهگرایی و انتقام جویی دور باشد.»
الشرع تصریح کرد: ببینید، هیچ کس در کلان شهر آواره نشد. حتی یک قطعه از بین نرفت. رژیم بشار اسد تلاش کرد با یک رویکرد فرقهگرا از موجودیت خود محفاظت کند.
الشرع که در این دیدار کت و شلوار و کراوات پوشیده بود، گفت: «به فرهنگمان، دینمان، و اسلاممان میبالیم.»
بنا به ادعای رهبر تحریرالشام، حضور در محیط اسلامی به معنای طرد دیگر فرقهها نیست و «برعکس، وظیفه داریم از آنها محافظت کنیم.»
الشرع گفت که هیئتی به شهر دروزینشین سویدا در جنوب غرب سوریه خواهد فرستاد و اینکه به دروزیهای سوریه خدمترسانی خواهد شد.
جنبلاط نیز در این دیدار گفت که سقوط اسد باید سرآغاز روابط سازنده جدیدی میان لبنان و سوریه باشد.
در همین حال روزنامه کویتی الجریده، در گزارشی از این دیدار نوشت: «سفر جنبلاط به پایتخت سوریه را می توان به عنوان گامی اساسی برای آینده ای جدید در روابط لبنان و سوریه توصیف کرد، به ویژه این که احمد الشرع در گفتگو با هیئت لبنانی، سیاستی جامع، منطقی و واقع بینانه را از وضعیت سوریه، روابط دو کشور و اوضاع منطقه ای و بین المللی ارائه کرد.»
این روزنامه ادامه میدهد: به گفته منابعی که جنبلاط را همراهی می کردند، الشرع در دیدگاه و پیشنهادات سیاسی خود در خصوص تشکیل دولت سوریه و حفظ ویژگی های همه اجزای آن در ارتباط با روابط عربی و بین المللی بسیار منسجم به نظر می رسید.
جنبلاط که در راس هیئتی متشکل از شیوخ، وزرا، نمایندگان و مقامات حزب سوسیالیست ترقیخواه دروزی به دمشق رفته بود، یادداشتی جامع درباره روابط لبنان و سوریه و چشماندازی برای آیندهای بهتر در خصصوص روابط بین بیروت و دمشق به شرع ارائه کرد.
به گفته این روزنامه برجسته ترین مفاد این یادداشت به این شرح است:
۱- لبنان و سوریه دو کشور دوست و مستقل باشند که هیچ کدام در امور دیگری دخالت نکنند.
۲- تقویت و حفظ وحدت سوریه با همه اجزای آن و حسن همجواری با لبنان.
۳ – تعیین مرزهای زمینی و دریایی و حل مشکل مزارع شبعا.
۴ – تقویت روابط لبنان و سوریه و فعال سازی فعالیتهای دو سفارتخانه
۵- بازنگری در کلیه توافقات گذشته و لغو شورای عالی لبنان و سوریه.
۶- تشکیل کمیته هایی برای کشف سرنوشت مفقودین و بازداشت شدگان و کمیته های بازرسی از زندان ها.
روزنامه کویتی الجریده میافزاید: هیئت لبنانی، الشرع را مشتاق به حفظ روابط خوب و عدم مداخله در امور داخلی لبنان یافت.
الشرع در دیدار هیئت لبنانی بر ساخت سوریه جدید تاکید و عنوان کرد که تمام شیوه های قبلی حاکم بر رژیم اسد را که تهدیدی برای کشورهای دوست و برادر محسوب می شود، کنار خواهد گذاشت و قانون اساسی جدیدی برای ساخت دولتی فراگیر تدوین خواهد شد که حضور اقشار مختلف سوریه در ساختن آینده سیاسی کشور را تضمین کند.
احمد الشرع، رئیس «اداره عملیات نظامی» سوریه، همچنین در نشست خبری مشترک با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، در دمشق اعلام کرد که ساختار جدید وزارت دفاع و ارتش سوریه بهزودی معرفی خواهد شد و تأکید کرد که هیچ سلاحی نباید خارج از کنترل دولت باشد.
الشرع با اشاره به «آوارگی بیش از نیمی از شهروندان سوری در خارج از کشور» و آسیب شدید زیرساختهای اقتصادی سوریه گفت: «در این شرایط ضروری است که جامعه بینالمللی تحریمهایی را که در دوران بشار اسد بر سوریه اعمال شده بود، لغو کند.»
احمد الشرع همچنین از تمایل دولت جدید سوریه برای برقراری روابط راهبردی در حوزههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی با ترکیه خبر داد و گفت: «ترکیه دوست سوریه است و از همان روزهای نخست انقلاب ما را حمایت کرده است. این حمایت را هرگز فراموش نخواهیم کرد و برای ساخت روابط راهبردی با آنکارا در آینده برنامهریزی میکنیم.»
احمد الشرع در تلاش برای کاستن از نگرانیها درباره آینده سوریه، طی روزهای اخیر پذیرای هیئتهای نمایندگی خارجی زیادی بوده و وعده داده که بازسازی سوریه در اولویت برنامه کاری او خواهد بود.