در پی حملات ارتش اسرائیل به مواضع حوثیها در یمن، بنیامین نتانیاهو گفت اسرائیل به نمایندگی از سراسر جامعه بینالمللی به این گروه شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی ضربه میزند.
ارتش اسرائیل بامداد پنجشنبه حملاتی را علیه شبهنظامیان حوثی در یمن آغاز کرده است. در این زمینه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز پنجشنبه ۲۹ آذر در بیانیهای ضمن تأیید حملات نیروی هوایی اسرائیل به «اهداف استراتژیک حوثیها در بندر حدیده و عمق یمن» این اقدام را واکنشی به «حملات مکرر حوثیها علیه اهداف غیرنظامی در اسرائیل» دانست.
نیروهای این گروه شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی شامگاه چهارشنبه ۲۸ آذر به مدرسهای در شهر رامات گان حمله کردند که به گفته منابع اسرائیلی، هرچند در جریان آن کسی زخمی نشد، اما خرابیهای متعددی بر جا گذاشت.
نخستوزیر اسرائیل همچنین گفت که حوثیها «فقط به ما حمله نمیکنند، بلکه به کل جهان حمله میکنند. آنها به خطوط کشتیرانی و تجاری بینالمللی حمله میکنند. بنابراین، وقتی که اسرائیل علیه حوثیها اقدام میکند، به نمایندگی از همه جامعه بینالمللی اقدام میکند. آمریکاییها و بسیاری دیگر، این مسئله را بهخوبی درک میکنند.»
به گفته بنیامین نتانیاهو، «پس از حماس، حزبالله، و رژیم اسد در سوریه، حوثیها تقریبا آخرین بازوی محور شرارت جمهوری اسلامی هستند.»
نخستوزیر اسرائیل همچنین تأکید کرد که حوثیها «در حال پی بردن به این مسئله هستند و خواهند فهمید که هر کسی به اسرائیل آسیب بزند، بهای بسیار سنگینی خواهد پرداخت.»
پس از آغاز حملات ارتش اسرائیل به مواضع حوثیها در یمن، یسرائیل کاتز وزیر دفاع اسرائیل تأکید کرد، هر آن که علیه اسرائیل دست بلند کند، دستش قطع میشود.
همچنین دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، پس از حملات تلافیجویانه کشورش به مواضع حوثیها در یمن به این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی هشدار داد که اسرائیل در دفاع از خود و شهروندانش تردید نخواهد کرد.
در همین حال امروز جمعه ۳۰ آذرماه، خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت پس از غلبه اسرائیل بر حماس و حزبالله و سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، «ایران، هدف بعدی بنیامین نتانیاهو» است و در صورت عقبنشینی نکردن جمهوری اسلامی از برنامه اتمی خود، احتمال حمله آمریکا و اسرائیل وجود دارد.
در این گزارش تاکید شده که نتانیاهو آماده است تا «جاهطلبیهای هستهای و برنامه موشکی ایران را به صفر برساند» و تهدیدها علیه اسرائیل را خنثی کند.
رویترز جمعه ۳۰ آذر به نقل از کارشناسان تاکید کرد که جمهوری اسلامی با یک انتخاب سخت مواجه است؛ به این ترتیب که یا باید به برنامه غنیسازی هستهای خود ادامه دهد یا فعالیتهای اتمی خود را کاهش دهد و با مذاکره موافقت کند.
غسان الخطیب، تحلیلگر فلسطینی، به رویترز گفت که در صورت عقب نشینی نکردن جمهوری اسلامی از برنامه اتمی خود، اسرائیل و آمریکا در دوره دونالد ترامپ و نتانیاهو، «ممکن است حمله کنند»، زیرا: «اکنون هیچ چیز مانع آنها نمیشود.»
او با اشاره به سوابق گذشته افزود: «این امکان وجود دارد که مقامات جمهوری اسلامی برای جلوگیری از یک رویارویی نظامی، مایل به سازش باشند.»
جوست هیلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه بینالمللی بحران نیز گفت: «ایران در برابر حمله اسرائیل به ویژه علیه برنامه هستهای خود، بسیار آسیب پذیر است.»
رویترز همچنین نوشت که سوریه پس از سرنگونی اسد در یک مقطع حساس قرار دارد و بزرگترین نگرانی در میان عوامل وحشتزا در بین سوریها و ناظران، این است که هیات تحریر شام که زمانی با القاعده مرتبط بود، اکنون به عنوان یک نیروی ملی سوری عمل میکند یا به ایدئولوژی اسلامی بازمیگردد؟
در ادامه تحرکات سیاسی در سوریه، سه دیپلمات آمریکایی صبح جمعه ۳۰ آذر وارد دمشق شدند تا با رهبران گروه تحریر شام دیدار و گفتوگو کنند.
مقامات ارشد ایالات متحده روز جمعه برای نخستین بار پس از سقوط بشار اسد، دیکتاتور سوریه به دمشق سفر کردهاند. این اولین مأموریت دیپلماتیک آمریکا به پایتخت سوریه در سالهای اخیر محسوب میشود.
این هیئت آمریکایی به رهبری باربارا لیف، مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، در نظر دارد با اعضای گروه هیئت تحریر الشام دیدار کند.
بر اساس اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، این گروه که توانست با پیشروی به سوی پایتخت، بشار اسد را از سوریه فراری داده و کنترل اوضاع را در دست بگیرد در حال حاضر به عنوان دولت موقت سوریه عمل میکند.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه، مذاکرات با هیئت تحریر الشام بر گذار به دولتی فراگیر در سوریه متمرکز خواهد بود. همچنین تلاش میشود اطلاعاتی در مورد سرنوشت شهروندان آمریکایی که در دوران رژیم اسد ناپدید شدهاند، از جمله آستین تایس و مجد کمالماز، به دست آید.
راجر کارستنز، نماینده ویژه ریاست جمهوری آمریکا در امور گروگانها، که در سال ۲۰۲۰ برای مذاکرات مخفیانه درباره تایس به دمشق سفر کرده بود، نیز در این هیئت حضور دارد.
علاوه بر دیدار با اعضای هیئت تحریر الشام، دیپلماتهای آمریکایی ملاقات با اعضای جامعه مدنی، فعالان و نمایندگان جوامع مختلف سوریه و گفتوگو درباره آینده این کشور و نحوه حمایت ایالات متحده از آنها را نیز در برنامه خود دارند.
دنیل روبیناشتاین، مشاور ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، مسئولیت تعاملات دیپلماتیک این کشور در سوریه را بر عهده دارد و مستقیماً با مردم سوریه و طرفهای کلیدی در این کشور دیدار خواهد کرد. او همچنین هماهنگیهای لازم با متحدان و شرکای آمریکا را انجام خواهد داد.
در حالی که فشارها بر دولت جو بایدن برای حضور نیروهای آمریکایی در سوریه و جستجوی آستین تایس، روزنامهنگار ناپدیدشده آمریکایی در سوریه تحت حاکمیت بشار اسد بیشتر شده آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور با تمامی افراد و گروههایی که ممکن است اطلاعاتی داشته باشند، در تماس است.
بلینکن گفت: «ما با هر کسی که ممکن است به اطلاعات دسترسی داشته باشد، از جمله افرادی که با مقامات در رأس قدرت در سوریه ارتباط دارند، تعامل میکنیم.»
این اقدامات نشاندهنده عزم آمریکا برای نقشآفرینی در گذار سیاسی سوریه و همچنین حفظ منافع این کشور در منطقه پس از سقوط رژیم اسد است.