شاهزاده رضا پهلوی چهارشنبه ششم نوامبر (۱۶ آبانماه) ساعاتی پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهوری آمریکا را شادباش گفت.
شاهزاده رضا پهلوی در این پیام ازگفت: «جناب رئیس جمهور ترامپ، انتخاب شما را شادباش میگویم. شما در اولین دوره ریاست جمهوری خود، قاطعانه در کنار مردم ایران و علیه جمهوری اسلامی ایستادید؛ رژیمی که نه فقط خاورمیانه، بلکه مردم آمریکا را هم با ترور، بیثباتی و آشوب تهدید میکند.»
وی در بخش دیگری از این پیام خطاب به رئیس جمهوری منتخب آمریکا گفت: «اکنون شما این فرصت را دارید که تاریخساز شوید و با کمک به پایان دادن به این تهدید، یکبار برای همیشه، میراثی از صلح پایدار بجا بگذارید. در این مأموریت، مردم ایران بهترین شریک صلح شما هستند.»
پیام شاهزاده به ترامپ در حالیست که بخش عمده مخالفان جمهوری اسلامی بر این باورند که دولت جو بایدن با جمهوری اسلامی مماشات کرده و طی چهار سال با نادیده گرفتن تحریمها راه را برای تقویت رژیم با فروش نفت و گاز و همچنین پرداخت میلیاردها دلار پولهای بلوکه شده باز گذاشته است. منابعی که صرف سرکوب مردم ایران شد و یا به تأمین مالی گروههای تروریستی و ساخت موشک و پهپاد اختصاص داده شد.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی هم در اولین واکنش به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گفت: «از سیاستها و رویکردهای دولتهای مختلف آمریکا تجربیات بسیار تلخی داریم.»
او با این حال افزود: «آنچه برای ایران مهم و ملاک ارزیابی است عملکرد دولت آمریکا است.»
بقایی همچنین انتخاب ترامپ را «فرصتی برای بازبینی و بازنگری در رویکردهای ناصواب گذشته» دولت آمریکا دانست.
پیش از این هم فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم نیز با اشاره به نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گفت این موضوع «ربط مشخصی» به ایران ندارد و افزود سیاستهای کلی آمریکا و جمهوری اسلامی سیاستهای ثابتی هستند و با جابهجایی روسایجمهور در آمریکا، تغییر نمیکنند.
او گفت از نظر جمهوری اسلامی ترامپ و هریس خیلی فرقی باهم نداشتند و در عینحال با اشاره به حضور ترامپ در مسند ریاستجمهوری آمریکا گفت که «پیشبینیهای لازم از قبل برنامهریزی شده است» و تغییری در معیشت مردم به وجود نمیآید.
لازم به یادآوزیست که، در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا از برجام خارج شد و مجموعهای از تحریمهای شدید اقتصادی را علیه جمهوری اسلامی وضع کرد.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه با دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب تماس گرفت و پیروزی او را در انتخابات ریاست جمهوری تبریک گفت و بر اهمیت انتقال مسالمت آمیز قدرت تاکید کرد.
به گزارش شبکه خبری سیانان، بایدن همچنین ترامپ را به کاخ سفید دعوت کرد تا درباره روند انتقال قدرت صحبت کنند. تاریخ حضور ترامپ را تیم بایدن هماهنگ میکند.
به گفته یکی از مقامات کاخ سفید، بایدن در این تماس تلفنی تأکید کرد که قصد دارد انتقالی آرام و سازنده را تضمین کند و بر اهمیت همکاری برای متحد کردن کشور تأکید کرد.
جو بایدن همچنین قرار است روز پنجشنبه برای مردم آمریکا سخنرانی کند.
در همین راطه یکی از مشاوران ارشد کامالا هریس اعلام کرد که او در تماسی با دونالد ترامپ، پیروزیاش در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ را تبریک گفت.
او افزود که هریس در این گفتوگو بر اهمیت «انتقال مسالمتآمیز قدرت و رییسجمهور بودن برای تمامی آمریکاییها» تاکید کرد.
همچنین تیم انتخاباتی دونالد ترامپ میگوید او و رقیب انتخاباتیاش کامالا هریس طی تماس تلفنی بر لزوم «اتحاد کشور» توافق کردند.
در شرق آسیا و به گزارش رسانههای دولتی چین، شی جین پینگ، رییسجمهور این کشور، پیروزی دوباره ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را تبریک گفته است.
پیشتر هم وزارت خارجه چین اعلام کرد این کشور به انتخاب مردم آمریکا احترام میگذارد و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات را تبریک میگوید.
استراتژیستهای چینی پیشبینی میکنند در دوران ریاستجمهوری ترامپ، رقابتهای شدیدتری در زمینههای تجارت، فنآوری و مسائل امنیتی بین دو ابرقدرت آمرکیا و چین رخ دهد.
ترامپ تهدید کرده است تعرفههایی تا ۶۰ درصد بر واردات کالاهای چینی به آمریکا اعمال خواهد کرد، اقدامی که میتواند خطرات جدی برای رشد اقتصادی چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، به همراه داشته باشد.
در آمریکا، باراک اوباما، رئیسجمهور پیشینِ ایالات متحده از حزب دموکرات، هم در پیامی پیروزی دونالد ترامپ را در انتخابات تبریک گفت. او تأکید کرد: «زندگی در دموکراسی اذعان به این است که موضع ما همیشه پیروز نیست و دموکراتها آماده انتقال مسالمتآمیز قدرت هستند.»
اوباما افزود این نتیجه «مسلماً چیزی نیست که ما باتوجه به اختلافاتمان با جمهوریخواهان بر سر یک سری مسائل، به آن امیدوار بودیم. اما آمریکا در سالهای اخیر متحمل سختیهای زیادی شده و یک روند معکوس در مقابل مسئولین دموکرات در سراسر جهان ایجاد شده و اکنون دیدیم که آمریکا نیز از این امر مصون نیست.»
در همین رابطه امانوئل مکرون و دونالد ترامپ در اولین مکالمه تلفنی بر تمایل خود برای «کار برای بازگشت صلح و ثبات» تاکید کردند.
کاخ الیزه اعلام کرد که رییسجمهور فرانسه و ترامپ روز چهارشنبه در اولین مکالمه تلفنی خود پس از پیروزی نامزد جمهوری خواه در کاخ سفید، «تمایل خود را برای تلاش برای بازگشت صلح و ثبات» در مواجهه با «بحرانهای بزرگ بینالمللی جاری» ابراز کردند.
بیانیه الیزه میافزاید که در این «گفتوگوی بسیار خوب ۲۵ دقیقهای»، رییسجمهوری فرانسه «بر اهمیت نقش اروپا تأکید کرد و به پرزیدنت ترامپ گفت که مایل است این گفتگو را ادامه دهد و روی این موضوعات، به ویژه اوکراین و خاورمیانه، زمانی که او کار خود را آغاز کرد» با یکدیگر همکاری کنند.
در آخرین واکنشها به پیروزی دونالد ترامپ در ایران، حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دولت روحانی از مسعود پزشکیان خواست که با پایان انتخابات در آمریکا و پیروزی دونالد ترامپ، در یکی از سخنرانیهایش به رییسجمهور منتخب آمریکا تبریک بگوید.
او در ایکس نوشت: تنها راه جمهوری اسلامی این است که راهبردی نوین جهت حل جامع مشکلات دو کشور طراحی و اجرا کند.
در سویی دیگر علی خامنهای در اولین صحبت خود بعد از انتخاب ترامپ بعنوان رئیس جمهور منتخب آمریکا،که بسیاری آن را کابوس خامنهای خواندهاند، در دیدار با نمایندگان مجلس خبرگان رهبری، بدون اشاره به انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ گفت: حزباللّه از یک جمع کوچک مجاهد فیسبیلاللّه تبدیل شدند به یک تشکیلات عظیمی که یک چنین قدرتی دارد، یک چنین توانایی دارد که میتواند در نوبتهای مختلف این دشمنی را که مسلح به سلاح نظامی، تبلیغاتی، سیاسی و اقتصادی است، مستظهر به ورود فسّاق و فجّار بزرگ دنیا مثل همین رؤسای جمهور آمریکا و امثال اینهاست، توانسته این دشمن را به عقبنشینی وادار کند و آن را شکست بدهد. این تجربهی ماست، دیدیم.