رویترز: دوقطبی‌ها و ادامۀ سیاست‌های سرکوب رژیم مانع شرکت جوانان در انتخابات

به گزارش رویترز، دو سال پس از کشته شدن مهسا امینی و آغاز خیزش “زن، زندگی، آزادی” در ایران دو پارگی یا دو قطبی در این کشور به ویژه در میان جوانان به قوت خود باقی است و بستر انتخابات ریاست جمهوری را تشکیل می دهد
به نوشتۀ رویترز، با این حال، شش نامزد انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران توجه اصلی خود را چه در گفتارها و پیام های شان در شبکه های اجتماعی چه در مناظره‌های تلویزیونی بر جوانان متمرکز کرده اند. رویترز یادآوری کرده است که شصت درصد از جمعیت هشتاد و پنج میلیون نفری ایران کمتر از سی سال دارند.

به نوشتۀ رویترز این جمعیت جوان اکثراً انتخابات پیش‌رو در ایران را به سیرک تشبیه می‌کنند و اغلب نیز از خود می پرسند : “چرا باید در انتخابات رژیمی شرکت کنم که خواستار سرنگونی‌اش هستم؟” به ویژه این که رئیس جمهوری در ایران – حتا اگر انتخابات در این کشور آزاد می بود – هیچ قدرتی ندارد و کلیه تصمیم‌های اصلی را علی خامنه‌ای، رهبر حکومت مذهبی ایران، از جمله در زمینه های هسته‌ای و سیاست خارجی اتخاذ می‌کند.

رویترز یادآوری می کند که در جریان خیزش مهسا علیه حجاب اجباری بیش از پانصد نفر از معترضان از جمله هفتاد و یک کودک در خیابان‌ها کشته و صدها نفر دیگر زخمی و هزاران نفر دستگیر و زندانی و هفت تن از معترضان نیز اعدام شدند. رویترز در عین حال اضافه کرده است که سرکوب خونین این خیزش موجی از ناامیدی از تغییر و دستیابی به آزادی را باعث شده است به ویژه این که رژیم اسلامی برغم خون‌های ریخته شدۀ جوانان و کودکان همچنان پابرجاست.

“لاکروآ” روزنامۀ مسیحیان فرانسه در مطلبی مشابه به قلم گزارشگر خود در ایران نوشته است که برغم تلاش‌های شش نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران، دانشجویان انتخابات پیش‌رو را سرابی می دانند و از آن فاصله می‌گیرند. به نوشتۀ “لاکروآ” دانشجویان نیز انتخابات پیش‌رو را به نمایشی بی رونق تشبیه می‌کنند و علت آن سیاست‌های سرکوبگرانه و امنیتی حکومت است که از نظر دانشجویان مهمترین مانع مشارکت سیاسی از جمله در انتخابات است. علاوه بر تداوم سرکوب زنان با دستاویز حجاب اجباری و ازسرگیری گشت ارشاد، دستگاه‌های اطلاعاتی و نظامی و قوۀ قضائیه ایران سرکوب دانشجویان منتقد در داخل و خارج دانشگاه‌ها را تشدید کرده‌اند.

در گزارشی دیگر، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی میدانی از ایران نوشت که محبوبیت «همستر کامبت» این حقیقت تلخ را نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی در آستانه جایگزینی ابراهیم رئیسی، با یک اقتصاد ویران به دلیل تحریم‌های غرب، تورم شدید و بحران اشتغال مواجه است.

حتی در حالی‌که نامزدهای حکومتی تصدی ریاست جمهوری، وعده‌هایی در مورد احیای اقتصاد کشور می‌دهند، ایرانی‌ها که سال‌ها با «بیت کوین» درگیر بودند، اکنون به همستر کامبت، بدون این‌که بدانند چه کسی پشت آن است روی آورده‌اند.

از زمان فروپاشی توافق هسته‌ای تهران با قدرت‌های جهانی در سال ۱۳۹۴، کسانی که استطاعت این را داشتند که دارایی‌هایشان را از واحد پول تحت محاصره ایران خارج کنند؛ به خرید وسایل نقلیه، فلزات گرانبها و سایر دارایی‌های سخت روی آورده‌اند.

ارزش یک دلار در آن زمان معادل ۳ هزار تومان بود. امروز ارزش دلار به ۵۸ هزار تومان نزدیک شده است و بسیاری متوجه شده‌اند که ارزش حساب‌های بانکی، صندوق‌های بازنشستگی و سایر دارایی‌هایشان به‌دلیل سقوط پول ایران به‌شدت کاهش یافته است.

این در حالی است که قیمت میوه و سبزی نسبت به‌سال گذشته ۵۰ درصد و قیمت گوشت ۷۰ درصد افزایش یافته است. هزینه سواری با تاکسی مشترک که در پایتخت ایران رایج است، تقریبا دو برابر شده است. حتی رفت‌وآمد در متروی تهران که همچنان ارزان‌ترین گزینه برای مسافران شهری است، حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است.

گزارش آسوشیتدپرس می‌افزاید؛ وجود این شرایط اقتصادی ناامیدکننده است که باعث افزایش علاقه عموم به ارزهای دیجیتال و بازی‌های موبایلی است که سکه ارائه می‌دهند.

گسترش تلفن‌های هوشمند در سراسر ایران و همچنین هزینه نسبتاً پایین خدمات تلفن همراه در مقایسه با سایر کشورها، دسترسی به برنامه‌هایی مانند «همستر کامبت» را جذاب می‌کند.

این اپلیکیشن از طریق پیام رسان تلگرام قابل دسترسی است که علیرغم تلاش مقامات برای مسدود کردن دسترسی به آن، همچنان در ایران محبوب است. عملکرد آن مانند یک بازی افزایشی یا «کلیکر» است. کاربران به‌طور مکرر روی یک شی کلیک می‌کنند یا کارهای تکراری را تکمیل می‌کنند تا امتیاز کسب کنند.
در «همستر کامبت» کاربران بر این باورند که ممکن است بتوانند به یک ارز دیجیتال مرتبط با بازی دسترسی داشته باشند که هنوز به‌صورت عمومی معامله نشده است.

با این حال، این بازی شبیه اپلیکیشن دیگری‌است که در گذشته به ایرانیان ارز دیجیتال ارائه می‌کرد و به نظر می‌رسد که فقط وعده پول رایگان می‌تواند برخی از ایرانی‌ها را به حواس‌پرتی از وضعیت اسف بار اقتصادی سوق دهد.

مقامات جمهوری اسلامی از سران نظامی تا علمای قم از گسترش این بازی اظهار نگرانی کرده‌اند.
علاوه بر آن، خطر گسترده‌تر قرار گرفتن در معرض بدافزار وجود دارد، زیرا کاربران در ایران اغلب نمی‌توانند نرم افزار جدید را به صورت قانونی خریداری کنند. بنابراین آنها با این خطر مواجه هستند که هکرهای تحت حمایت دولت، آنها را به دلیل دیدگاه‌های سیاسی خود هدف قرار دهند.

این در حالی‌است که نامزدهای تصدی ریاست جمهوری در «مبارزات» خود از اینستاگرام، ایکس و تلگرام استفاده می‌کنند. این سرویس‌ها پیش از این توسط جمهوری اسلامی به‌ویژه پس از اعتراضات سراسری سال‌های اخیر ممنوع شده بود.