ابراز نگرانی سازمان ملل از گزارش قتل نیکا و حکم اعدام توماج

استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت در پاسخ به پرسشی درباره انتشار گزارش بی‌بی‌سی جهانی در خصوص تعرض جنسی و قتل نیکا شاکرمی در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱، گفت: «بله ما این گزارش بسیار بسیار نگران‌کننده را مشاهده کرده‌ایم. دبیرکل بارها نگرانی خود را از نقض حقوق بشر در ایران ابراز کرده است.»
دوجاریک همچنین با اشاره به صدور حکم اعدام توماج صالحی، هنرمند معترض زندانی گفت: «ما در مقابل هر نوع استفاده از مجازات اعدام ایستاده‌ایم و می‌ایستیم و بسیار امیدواریم که این حکم اعدام اجرا نشود.»
او افزود: «همان گونه که گفتم، این‌ها مسائلی به شمار می‌روند که مدام با مقام‌های جمهوری اسلامی ایران در میان گذاشته شده‌اند.»
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد افزود: «یک گزارشگر ویژه درباره ایران تعیین شده و سازوکارهای حقوق بشری دیگری نیز وجود دارد. و من تصور می‌کنم هر اطلاعاتی که بی‌بی‌سی به دست آورده است باید در اختیار این سازوکارها قرار بگیرد.»

سرویس جهانی بی‌بی‌سی روز دوشنبه ١٠ اردیبهشت، با استناد بە یک گزارش “بسیار محرمانه” از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر مبنای جلسه استماع پرونده نیکا شاکرمی، اعلام کرد کە این نوجوان معترض ۱۶ ساله که در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱ مورد تعرض جنسی ماموران حکومتی قرار گرفتە بود، به دست ماموران حکومت کشتە شدە است.
بر اساس گزارش بی‌بی‌سی جهانی، نیکا شاکرمی، از جان‌باختگان خیزش سراسری مهسا امینی، به دست سه مامور جمهوری اسلامی به نام‌های صادق منجزی، آرش کلهر و بهروز صادقی مورد تعرض جنسی قرار گرفته و سپس به قتل رسیده است.

این گزارش تا کنون با واکنش بسیاری در میان افکار عمومی مواجه شدە و بازتاب رسانه‌ای گستردەای در سطح بین‌المللی داشتە است.
در پی گسترش خشم در افکار عمومی، دادستانی تهران روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت از “اعلام جرم علیه فعالان رسانه‌ای” به‌دلیل انتشار گزارش قتل نیکا شاکرمی” خبر داد و گفت آنان را به دادسرا احضار کرده است.
دادستانی تهران روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت از «اعلام جرم علیه فعالان رسانه‌ای به‌دلیل انتشار مطالب کذب درباره پرونده نیکا شاکرمی» خبر داد و گفت آنان را به دادسرا احضار کرده است.
میزان، خبرگزاری قوه قضاییه، با انتشار این خبر، گزارش بی‌بی‌سی جهانی را «جعلی، نادرست و پر اشتباه» خواند و نوشت: «پیش‌تر به این پرونده رسیدگی دقیق قضایی صورت گرفته و نتایج بررسی‌ها نیز رسما در رسانه‌ها اعلام شده است.»
این خبرگزاری به نقل از دادستانی، آن دسته از فعالان رسانه‌ای که گزارش بی‌بی‌سی را بازنشر کرده یا درباره نیکا شاکرمی مطلبی همدلانه منتشر کردند، «بر هم زنندگان امنیت روانی جامعه» نامید و آنان را به مواردی مانند «تبلیغ علیه نظام در فضای مجازی» متهم کرد.

افشای جزییات جدید از نحوه قتل نیکا شاکرمی موج تازه‌ای از خشم و نفرت عمومی از جمهوری اسلامی را میان شهروندان برانگیخت.
در رسانه‌های اجتماعی نیز کاربران با ابراز انزجار از اقدامات نیروهای سرکوب‌گر جمهوری اسلامی، خواستار اتحاد مردم برای مجازات آمران و عاملان چنین جنایت‌هایی شدند.