خبرگزاری رسمی سوریه شامگاه دوشنبه ۱۳ فروردین از هدف قرار گرفتن ساختمانی در محله المزه دمشق خبر داد. برخی دیگر از رسانههای ایرانی نیز اعلام کردند که حمله به محل اقامت حسین اکبری، سفیر ایران در سوریه که در همسایگی ساختمان سفارت جمهوری اسلامی قرار دارد صورت گرفته است.
رسانههای داخلی ایران نیز عصر دوشنبه از کشته شدن محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد سپاه قدس به همراه معاونش محمدهادی حاجیرحیمی در حملات هوایی اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، پایتخت سوریه خبر دادند.
روابط عمومی کل سپاه پاسداران در اطلاعیهای کشته شدن هفت نیروی خود در حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق را تایید و نام آنها را اعلام کرد. طبق اطلاعیه سپاه، «محمدرضا زاهدی»، «محمد هادی حاجرحیمی»، «حسین امان اللهی»و «سید مهدی جلالتی»، «محسن صداقت»، «علی آقا بابایی» و «علی صالحی روزبهانی»، هفت نفریاند که در این حمله کشته شدهاند. خبرگزاری تسنیم هم اعلام کرد که در این حمله ساختمان کنسولگری در مجاورت سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق کاملا ویران شده است. خبرگزاری فرانسه پیشتر اعلام کرده بود که در حملات هوایی اسرائیل به این ساختمان دستکم هشت نفر کشته شدند.
محمدرضا زاهدی، فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (شاخه نیروی قدس سپاه در سوریه و لبنان)، حسین امین الله، رئیس ستاد کل نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (شاخه نیروی قدس سپاه در سوریه و لبنان)، و محمد هادی حاج رحیمی، دوست صمیمی و جانشین زاهدی از مهمترین نیروهایی بودند که کشتهشدنشان در حملات ۱۳ فروردین اسرائیل به دمشق تایید شده است.
محمدرضا زاهدی از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ در نیروی قدس سپاه فعالیت میکرد و فرمانده سپاه در سوریه و لبنان بود. او همچنین فرمانده اسبق نیروی زمینی سپاه پاسداران بود و مقطع کوتاهی هم مسئولیت فرماندهی نیروی هوایی سپاه را برعهده داشت. زاهدی مدتی نیز عهدهدار معاونت عملیات کل سپاه پاسداران بود.
حسین اکبری سفیر جمهوری اسلامی در دمشق اندکی بعد در نشستی خبری گفت که اسراییل از بلندیهای جولان با شش موشک به ساختمان مجاور سفارت حمله کرد. اکبری افزود: من موقع حمله در محل کارم در سفارت بودم. او با اشاره به کشته شدن بین پنج تا هفت تن از دیپلماتها و مستشاران نظامی جمهوری اسلامی، تهدید کرد که جمهوری اسلامی پاسخ قاطع خواهد داد. در ادبیات حکومتی جمهوری اسلامی، از فرماندهان و اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه و دیگر کشورهای منطقه با عنوان مستشاران نظامی یاد میشود.
وزارت دفاع سوریه نیز در بیانیهای اعلام کرد که همه افراد حاضر در ساختمان کنسولگری کشته شدهاند.
جمهوری اسلامی در نخستین اقدام، توسط معاون نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل حمله اسرائیل را اقدام جنایتکارانه توصیف کرد و گفت که شورای امنیت سازمان ملل باید با تشکیل یک جلسه فوری به نقض آشکار هنجارها و اصول بینالمللی توسط اسرائیل رسیدگی کند. پس از آن نیز امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی خبر داد که در واکنش به حمله اسرائیل به ساختمان محل استقرار فرماندهان سپاه در مجاورت سفارت ايران در دمشق، یک مقام سفارت سوئيس را نیمه شب احضار و پیام مهمی را از طریق او برای آمریکا ارسال کرده است. همچنین روز گذشته کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، گفت که جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا از گزارشها درباره حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق آگاه است و تیم در حال بررسی گزارشها است. وبسایت آکسیوس، به نقل از یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گزارش داد که ایالات متحده به جمهوری اسلامی گفته است که هیچ دخالت یا اطلاعی از قبل، از حمله به کنسولگری ایران در دمشق نداشته است. دو مقام آمریکایی نیز به انبیسی گفتند که دولت بایدن بهطور مستقیم با ایران ارتباط برقرار کرده است و گفته که از حمله به بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق بیاطلاع بوده و در آن مشارکتی نداشته است. دو مقام آمریکایی به انبیسی گفتند که دولت فقط زمانی در جریان قرار گرفت که جنگندههای اسرائیلی به پرواز درآمده بودند اما همچنان درباره هدف حمله اطلاعی نداشت. امیرعبداللهیان هم گفته که آمریکا باید به عنوان حامی اسرائیل پاسخگو باشد. با این حال متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است که هنوز درباره مسئول این حمله اطلاعی ندارد.
شورای عالی امنیت ملی ایران هم شامگاه دوشنبه و بعد از حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی در سوریه جلسهای فوری تشکیل داد. به گفته رسانههای حکومتی، این جلسه ساعت ۲۱ و در حضور ابراهیم رئیسی تشکیل و تصمیمات مقتضی اتخاذ شد.
در واکنش مقامهای جمهوری اسلامی به این حمله، ابراهیم رئیسی، صبح سهشنبه با صدور بیانیهای حمله به کنسولگری ایران در دمشق را ترور کور خواند و خطاب به اسرائیل نوشت این جنایت ناجوانمردانه بیپاسخ نخواهد ماند. در همین زمینه، محمد باقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی با استفاده از عبارت مجازات سخت گفت: سردمداران جاهل اسرائیل و حامیان آنها بدانند این تحرکات رذیلانه هیچ تاثیری در اراده آزادیخواهی و حقطلبی مبارزان مقاومت نخواهد داشت و اقدام تجاوزگرانه و ددمنشانه آنان با مجازات سختی مواجه خواهد گشت.
جلال رشیدی کوچی، عضو مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به حمله به ساختمان کنسولی جمهوری اسلامی در دمشق، در توییتی با تاکید بر لزوم گرفتن انتقام، پیشنهاد داد آشکارا و مستقیم یکی از مراکز دیپلماتیک صهیونیستها در یکی از کشورهای منطقه، ترجیحا آذربایجان هدف قرار گیرد. رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی هم حملات مرگبار روز دوشنبه اسرائیل در دمشق را به جلسات اخیر اسماعیل هنیه و زیاد نخاله در تهران مربوط دانست و گفت: در سفر اخیر رهبران حماس و جهاد اسلامی به تهران، تصمیمات بسیار خوبی اتخاذ شد که گمان میکنم اسرائیل از عصبانیت تصمیمات متخذه در تهران، دست به این اقدام زده است. خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران،هم به نقل از حزبالله لبنان نوشت: بیگمان این جنایت بدون مجازات و انتقام از دشمن باقی نخواهد ماند. و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سهشنبه در پیامی مکتوب از محمدرضا زاهدی، فرمانده ارشد نیروی قدس که در این حمله کشته شد، تقدیر کرد و نوشت اسرائیل بهدست دلاورمردان ما مجازات خواهد شد و آنها را از این جنایت و امثال آن پشیمان خواهیم کرد. خامنهای در پیام خود توضیح بیشتر در این باره نداده است.
در واکنش به این حمله، روسیه، چین، امارات متحده عربی، قطر، عراق و عربستان از کشورهایی بودند که حمله مرگبار منتسب به اسرائیل به مقر فرماندهان سپاه قدس در مجاورت ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق را محکوم کردند. در همین رابطه دیمیتری پولیانسکی، معاون نماینده روسیه در سازمان ملل، خبر داد در پی درخواست جمهوری اسلامی از شورای امنیت سازمان ملل برای محکومیت حمله به ساختمان کنسولی ایران در دمشق، مسکو خواهان برگزاری جلسه توجیهی شورای امنیت در این باره شده است. او گفت که با برگزاری این جلسه در ساعت سه بعداز ظهر به وقت نیویورک –۱۰:۳۰ شب به وقت تهران در روز سهشنبه، ۱۴ فروردین، موافقت شده است.
