پس لرزه های مربوط به جنگ حماس و اسراییل و نحوه مداخله جمهوری اسلامی در جنگ که جزو دغدغه های جامعه شده بحثهای زیادی را درون جامعه برانگیخته است. در همین زمینه محمد جواد ظریف وزیر خارجه سابق که مدتها بود سکوت اختیار کرده بود. دوباره فعال شده است و با سخنرانی در کانون وکلا و نیز چند مصاحبه دیگر سعی کرده به اظهار نظر در این مورد بپردازد اما اکنون مشخص شده یکی از دلایل این امر ان است که جلیلی مشاور امنیت ملی خامنهای در نامه ای خواستار مداخله جمهوری اسلامی و حزب الله و جبهه مقاومت در جنگ غزه شده و گفته که اگر این کار الان صورت نگیرد . بعد از پایان جریان غزه اسراییل به سراغ حزب الله خواهد رفت و اصرار کرده که جمهوری اسلامی به مداخله بپردازد این تقاضا را در صحبتهای حزب اللهی ها در رسانه های اجتماعی هم میتوان بافت و تلویزون دولتی هم از امادگی ده ملیون نفر برای جنگ در غزه سخن میگوید. محمدجواد ظریف در همین رابطه به برخی جنبه ها از چالشهای درونی سیستم در مورد مساله اسراییل پرداخته است، ظریف در آخرین مصاحبه خود با بیان این موضوع که مصاحبه با شبکه افق، بدون هماهنگی با وی و تحت تاثیر اصرار این شبکه برای مصاحبه با او بوده است، اظهار داشت پیش از لغو مصاحبه خود او پیش بینی کرده است که مصاحبه با او را لغو خواهند کرد و دعوت وی برای حضور در شبکه افق را پس خواهند گرفت. وی گفت طبق پیش بینی او، گفتگوی وی با شبکه افق، به بهانه همزمانی با سخنرانی سید حسن نصرالله حذف شده است.
ظریف همچنین گفت کل تیم مصاحبه در شبکه افق نیز تغییر کرده است و البته گفته شده که این تغییرات ربطی به دعوت از وی برای حضور در شبکه افق نداشته است.
این اولین بار نیست که شبکههای رسمی مانع از ارتباط رسانهای ظریف با مردم میشوند. به نظر میرسد که گردانندگان رسانه در جمهوری اسلامی نگرانند که ظریف در گفتگو با مردم، سخنانی را بگوید که ممکن است موقعیت برخی سیاسیون را به خطر بیندازد.
محمدجواد ظریف در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به طوفان الاقصی و حملات اسرائیل به غزه، گفت این خود مردم فلسطین هستند که باید تصمیم بگیرند این اقدام درست بوده یا خیر. وی گفت جمهوری اسلامی نمیتواند برای مردم فلسطین تصمیم بگیرد که این هزینهای که مردم فلسطین دادهاند درست بوده یا غلط. وی در عین حال گفت حتی اگر یک انسان بیگناه هم کشته شود هزینه بالایی است.ظریف در عین حال گفت کسانی که این عملیات را زیر سوال میبرند در این موقعیت نیستند و مردم فلسطین باید این را بگویند که با آن موافق هستند یا نه.
وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنانش وضعیت اسرائیل را پس از طوفانالاقصی موقعیتی شکستخورده دانست و گفت از نظر یک ناظر، طوفانالاقصی نشان میدهد اسرائیل در هر دو بعد استراتژی هفتاد سالهاش شکست خورده است.ظریف گفت بعد اول شکستناپذیری اسرائیل و بعد دوم مظلومنمایی اسرائیل است.وی گفت در بعد اول مساله این است که سیاست اسرائیل همیشه این بوده که عملیات باید خارج از خود اسرائیل انجام شود و همراه با اصل غافلگیری و سریع باشد. ظریف گفت در این عملیات این سیاست اسرائیل شکست خورده است و هم عملیات در داخل خاک اسرائیل انجام شده و هم این که عملیات اسرائیل غافلگیرانه و سریع نبوده است.
ظریف همچنین گفت در بعد شکستناپذیری هم اسرائیل شکست خورده است و تصویر شکستناپذیری اسرائیل از بین رفته است. وی افزود آنچه که در حال حاضر مشاهده میشود، تنها خوی وحشیگری اسرائیل است که بروز پیدا کرده و مانند حیوانی شده که به آن ضربه زدهاند و فقط خوی وحشیگریاش را نشان میدهد.
وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی همچنین گفت افسانه شکستناپذیری اسرائیل پیش از این هم توسط مقاومت لبنان در سالهای 2000 و 2005 مقداری شکسته شده بود. وی افزود اما در حال حاضر این افسانه شکستناپذیری به کلی از هم پاشیده است.
وی در ادامه گفت تمام تلاش اسرائیل همواره این بوده که مظلومنمایی کند و تاکید دارد که این وحشیگریها را انجام میدهد تا هولوکاست تکرار نشود اما در واقع این سیاست اسرائیل هم شکست خورده است. ظریف گفت در روزهای اول حادثه هم تلاش اسرائیل این بود که این فضای مظلومنمایی را تقویت کند. به گفته ظریف در روزهای اول حملات حماس به اسرائیل هم صحنههایی پخش شد که اسرائیل توانست این فضای مظلوم نمایی را تقویت کند، اما بعد از حمله به بیمارستان این تصویر هم پاشید.
وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی گفت اعتراض های مردم در نیویورک، لندن و پاریس به اقدامات اسرائیل علیرغم حمایت های دولتهایشان نشان می دهد که این سیاست اسرائیل در خصوص مظلوم نمایی هم شکست خورده است. وی این وضعیت را به معنی شکست اسرائیل دانست.به گفته ظریف بعید است که اسرائیل بتواند اقدامی در داخل غزه بکند که این شکست را جبران کند.
جمهوری اسلامی همواره تاکید دارد که اسرائیل به این دلیل که در مقابل نیروهای مقاومت گاهی زمینگیر میشود، نشاندهنده شکست اسرائیل است.
اما واقعیت این است که بر خلاف این ادعاها، با واقعیت عملکرد اسرائیل همخوانی ندارد و اسرائیل نه تنها کشوری شکستخورده و مغلوب در مقابل مقاومت نیست، بلکه با هزینه زیاد انسانی مدام عقبنشینی بیشتری را هم به مقاومت و هم به مردم فلسطین وارد میآورد.
محمدجواد ظریف در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که بعید است جنگ گسترش پیدا کند، گفت رهبری جمهوری اسلامی و حزب الله هردو بسیار هوشیارانه عمل کرده اند. وی افزود ایران از مقاومت حمایت می کند، اما این حمایت به معنی ورود ایران به جنگ نیست. ظریف با بیان این موضوع که جمهوری اسلامی از حملات 7 اکتبر اطلاع نداشته است، خاطرنشان کرد که نیروهای مقاومت بر اساس تصمیم گیری های خودشان عمل می کنند. وی افزود ایران با وجود حمایت های سیاسی و مالی، در جنگ مداخله ای نمی کند.
ظریف افزود در حال حاضر آرزوی اسرائیل این است که جنگ گسترش پیدا کند. به گفته ظریف تمام تلاش اسرائیل این است که دامنه جنگ را گسترش دهد. وی افزود این فقط خواسته اسرائیل نیست بلکه گروهی در داخل هم هستند که علاقمند به گسترش جنگ هستند و درگیرشدن ایران در جنگ غزه هستند. . ولی خاطر نشان کرد که حاکمیت در ایران تمایلی به ورود به جنگ ندارد. ظریف ادامه داد ایران اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد اما در عین حال در امور داخلی اسرائیل هم مداخله ای ندارد. وی افزود جمهوری اسلامی ایران راه حل مساله را رفراندوم می داند ولی دیدگاه های خود را دارد.وی افزود ایران دخالتی برای بر هم زدن خواست مردم فلسطین نمی کند.
ظریف حمایت از فلسطین را یک موضوع آرمان خواهانه دانست و گفت آرمان ها به ملت ها قدرت می دهند.وی افزود کشور بدون آرمان قدرت ندارد. وی افزود در عین حال جمهوری اسلامی ایران باید دقت کند در زمین اسرائیل بازی نکند. ظریف گفت این که برخی گفتند باید رفت و در فلسطین جنگید در واقع بازی در زمین اسرائیل است. به گفته ظریف هیچ کلمه دیگری تا این حد نمی تواند به نتانیاهو کمک کند.
گرچه برخی تحلیلگران دلیل مواضع جمهوری اسلامی را دلسوزی و حمایت برای مردم فلسطین نمیدانند، بلکه آن را اقدامی برای مشروعیت بخشی به تندرویهای جمهوری اسلامی در منطقه و نوعی عامل هویتبخش برای جمهوری اسلامی میدانند. با این حال مواضع ظریف در احترام به قبول طرح دو دولت از موضوعاتی است که نشاندهنده چرخش ارام جمهوری اسلامی است. تئوری نابودی اسراییل به خوبی نشان داده شده که شکست خورده است. علاوه بر این تندروها که به جبهه پایداری تعلق دارند مایلند که با درگیر کردن حزب الله و حوثی های یمن و درگیری محدود جمهوری اسلامی با اسراییل فضای داخلی را ببندند و نیز راه را برای رهبری سوم، ابراهیم رییسی آماده سازند. این موضوع مورد موافقت خامنه ای قرار نگرفته چون میداند کل قدرت را در چنین درگیری با توجه به سطح نارضایتیها از دست خواهد داد.