ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه معاهده جامع راهبردی با ایران را امضا کرد. این معاهده پیشتر به تصویب مجلس علیا در روز ۱۶ آوریل برابر با ۲۷ فروردین و مجلس سفلی در روز ۸ آوریل برابر با ۱۹ فروردین رسیده بود.
سال گذشته مسعود پزشکیان، رئیس جمهور اسلامی در سفر به روسیه به همراه ولادیمیر پوتین معاهده جامع راهبردی را امضا رسانده بودند.
خبرگزاری دولتی تاس در مورد این معاهده ۲۰ ساله نوشت “چارچوبی قانونی” برای همکاری “دراز مدت و راهبردی” با ایران را در “همه زمینهها” از جمله “دفاعی، مبارزه با تروریسم، انرژی و تجارت” فراهم میکند.
درحالی که این معاهده با طی مراحل قانونی اکنون به تصویب مجالس علیا، سفلی و امضای رئیس جمهور روسیه رسیده، لایحه این توافق هنوز به مجلس شورای اسلامی فرستاده نشده است. محمدرضا صباغیان، نماینده بافق هشدار داده است که عدم ارسال این توافق به مجلس خلاف قانون اساسی است.
با آغاز سیاست “نگاه به شرق” تاکنون جمهوری اسلامی توافقنامههای راهبردی با چین و روسیه را به امضا رسانده است.
معاهده جامع راهبردی بین ایران و روسیه یک توافق ۲۰ ساله با قابلیت تمدید است. ولادیمیر پوتین پس از امضای این معاهده گفته بود که این توافق «راهنمایی برای تعمیق درازمدت همکاریهای دو جانبه» از جمله در بخش «تجارت» و «سرمایهگذاری» است.
او افزوده بود که این معاهده شرایط لازم برای توسعه باثبات و پایدار دو کشور و منطقه اوراسیا را فراهم میکند.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است که مجلس طی روزهای آینده قانون معاهده جامع راهبردی بین ایران و روسیه را تصویب خواهد کرد. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: «معاهده جامع راهبردی به بقیه دنیا هم این پیام را هم میدهد که ایران و روسیه به دنبال همکاریهای درازمدت هستند و مسائل مقطعی نمیتواند این رابطه را دچار خدشه کند.»
رئیسجمهوری روسیه همچنین روز دوشنبه در تلویزیون دولتی این کشور گفت که برای مذاکره مستقیم با ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی خود آمادگی دارد. این اولین بار است که ولادیمیر پوتین از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین از گفتگوی مستقیم با اوکراین سخن میگوید.
ولادیمیر پوتین گفت: «روسیه همواره به هرگونه ابتکاری در راستای صلح با دید مثبت نگاه میکند. ما امیدواریم که نمایندگان رژیم کییف هم چنین احساسی داشته باشند.»
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در همین مورد اظهار داشت که سخنان ولادیمیر پوتین نشانه تمایل برای ورود به مذاکرات مستقیم با اوکراین در مورد عدم هدفگیری غیرنظامیان است.
ولودیمیر زلنسکی تاکنون به این سخنان رئیسجمهوری روسیه به طور مستقیم واکنش نشان نداد اما تاکید کرد که کییف «آماده هرگونه مکالمه» است تا امنیت غیرنظامیان تضمین شود.
مسکو و کییف از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در ماه فوریه سال ۲۰۲۲ تاکنون گفتگوی مستقیم انجام ندادهاند.