رییسی در سخنانی شعاری که بیانگر شعارهای دوره احمدی نژاد بود سخنانی در مورد عدالت و حقوق بشر و تغییر نظم بین المللی پیگیری پرونده سلیمانی ونیز نحوه حل پرونده هسته ای مطرح کرد. وی در مورد تظاهرات کنونی در ایران بدون نام بردن از مهسا امینی آن را موضوعی در حال بررسی دانست و گفت جمهوری اسلامی، استانداردهای دوگانه برخی از دولتها در زمینه حقوق بشر را مهمترین عامل نهادینه شدنِ نقضِ حقوق انسان دانسته که پیامد آن، موضع گیریهای متنوع و متعدد در قبال یک رخداد در حال بررسی در جمهوری اسلامی ایران و سکوت مرگبار درباره قتل دهها زن بی پناه در مدت کوتاهی در یکی از کشورهای غربی است. تا زمانی که این دوگانگی پابرجا باشد، حقوق بشر از گزند نقض های مکرر در امان نخواهد بود این در حالیست که هیچ کشوری به جز طالبان افغانستان افراد را بخاطر مسیله حجاب دستگیر نمیکند. علاوه براین در کشورهای غربی تمام رسانه ها ازادند درمورد تمام جزییات این نوع پرونده ها سخن بگویند که در ایران افراد درگیر برای بیان حقیقت تهدید میشوند .وی همچنین با توهماتی که مشاوران سیاست خارجیش برایش فراهم کردند گفت اینک در شرایطی گرد هم آمدهایم که با یک واقعیت مهم یعنی چرخش و تغییر جهان و ورود به دوران و نظمی جدید مواجه هستیم. جهانِ کهنه، جهانِ یکجانبهگرایی، سلطهطلبی، غلبه سرمایه بر اخلاق و عدالت و فضیلت توسعهدهنده فقر و تبعیض و نابرابری، بکارگیری خشونت، تحریم و نقض حقوق ملتها و استفاده از سازمانها و نهادهای بینالمللی به عنوان ابزار فشار بر کشورهای مستقل بوده و در یک کلام، جهانی از هر نظر ناعادلانه است. این نظم ناعادلانه، مشروعیتش را در افکار عمومی دنیا از دست داده و ارادههای جدی برای تغییر آن شکل گرفته است. زوال این نظم کهنه، تردیدناپذیر است. منطقه ما یعنی غرب آسیا از افغانستان تا عراق، لبنان، فلسطین و ایرانِ سربلند، موزه بزرگ زوال این نظم کهنه است. این سخنان در حالیست که نظم کنونی جمهوری اسلامی بیش از هر کشوری با چالش جدی روبروست و روبه زوال است و جایگاه خود را در افکار عمومی از دست داده است.
وی همجنین مدعی تعامل حداکثری با کشورهای جهان شد که دروغی اشکار بود وی گفت ایران خواستار تعامل حداکثری با همه کشورهای جهان بخصوص کشورهای همسایه و دوست خود است. جنگ راه حل بحرانها نیست بلکه مسیر حل بحران، گفتگو و تفاهم است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری قدرتمند در منطقه، دارای اراده و توانایی برای کمک به حل بحرانها است. در یک سال گذشته پیوندهای اقتصادیِ ایران تقویت شده و تجارت منطقهایِ آن بهصورت چشمگیری رشد کرده است و با گسترش زیرساختهای همکاریِ اقتصادیِ پایدار، فصل نوینی از دوستی و اعتماد متقابل پدید آمده است. این سیاست همسایگی، سیاستی امنیتساز و ثبات آفرین است. ما در دورانِ سختیِ همسایگان، اثبات کردهایم که یار همسایگان خود هستیم. این در حالیست که ایران هنوز نتوانسته با عربستان به توافق برسد و حتی حاضر نشده با امریکا گفتگوی مستقیم انجام دهد . در زمینه بحران هسته ای گفت که جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت سلاح اتمی نیست و این سلاح جایی در دکترین دفاعی ما ندارد.
وی گفت این آمریکا بود که از توافق خارج شد نه ایران. آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۵ بار در گزارشهای خود اعلام کرد که ایران به مفاد توافق کاملاً پایبند بوده است.و ایران در عین حال که هزینه التزام به تعهدات خود را پرداخته، اما به علت نقضعهد طرف آمریکایی و ناپایبندی طرف اروپایی، از منافع این توافق برخوردار نشده است.
وی افزود ایران با پایبندی به تعهدات خود، محور اصلی بقای برجام بوده و اگر ابتکارها و انعطافهای جمهوری اسلامی ایران نبود، مذاکرات در همان روزهای نخست متوقف میشد.وی افزود منطق مذاکراتی ایران بر مبنای تحلیل عادلانه از تحولات فقط یک جمله است:پایبندی به تعهدات. . موضوع تضمینهای اطمینانبخش صرفاً آمادگی برای یک اتفاق احتمالی نیست. ما از یک تجربه صحبت میکنیم. ما تجربه خروج آمریکا از برجام و بیش از یک سال و نیم تعلل دولت کنونیِ آمریکا در بازگشت به تعهداتِ خود را پیش چشم داریم. همین امروز که دولت آمریکا از قصد خود برای بازگشت به تعهدات خود سخن میگوید، صدای دیگری از داخل این کشور به گوش میرسد که تعهدپذیری آمریکا را زیر سوال میبرد. آیا با آن تجربه و این چشمانداز، میتوانیم در موضوع مهمِ تضمینِ پایداریِ توافق، با مسامحه عمل کنیم؟
البته جمهوری اسلامی با امکانات وسیع و ارتباطات گسترده با جهان، آثار تحریمها را یکی پس از دیگری خنثی و فرصتهای جدیدی را خلق کرده است. وی گفت ما در مذاکرات جدی که داشتهایم، نشان دادهایم که اگر منافع ملت ایران تضمین شود، ارادهای قوی برای حل عادلانه این موضوع داریم. معتقدیم گره توافق هستهای از همان جایی باید باز شود که گره خورده است.
رییسی در حالی این سخنان را مطرح میسازد که جمهوری اسلامی همه پبشنهادهای اروپا برای توافق را ردکرده و میلیاردها دلار به کشور خسارت وارد کرده است. علاوه براین وی هرگونه مذاکره مستقیم که میتواند به تفاهم بیشتری برای توافق منجر شود را رد کرده است . رییسی در حالی از معیارهای حقوق بشر دم زده که خودش به عنوان مهمترین ناقض حقوق بشر بخاطر اجرای احکام هزاران زندانی در سال 1367 هم در تحریم امریکاست و هم چندین پرونده قضایی علیه وی در حال جریان است.
