میرحسین موسوی و پرسش درباره جانشینی مجتبی خامنه‌ای

میرحسین موسوی، نخست وزیر دوران جنگ با عراق و رهبر جنبش سبز که در حال حاضر وارد دوازدهمین سال حصر خود شده است، در اخرین نوشتار خود، ضمن هشدار درباره‌ی مساله جانشینی رهبر جمهوری اسلامی، با طرح پرسش در مورد سیاست ابهام آلود حکومت در مورد موقعیت مجتبی خامنه ای، خطر بازگشت به شیوه حکومت سلطنت موروثی را گوشزد کرد.
وی در این‌ یادداشت که آن‌ را به عنوان مقدمه‌ای بر ترجمه‌ی عربی بیانیه‌های سال ۸۸ نوشته است، به حمایت ایرانیان‌ از حرکت بهار عربی اشاره کرده و با بیان اینکه از آن‌تاریخ یازده سال گذشته است، اظهار داشت مردم از حرکت‌های انقلابی در جهان عرب حمایت کردند و‌تلاش کردند که ظلمی که خودخواهان‌ به انقلاب ایران وارد کردند، به جنبش جهان عرب وارد نشود.
موسوی در بخشی از این یادداشت به اقدام جمهوری اسلامی در تغییر نام‌ بهار عربی به بیداری اسلامی اشاره کرده و خاطرنشان کرده است که دولتمردان ایران با انجام‌ این کار که نگران اثرات این بهار جدید بر حرکت آزادى‌خواهانۀ مردم ایران بودند، تلاش کردند تا با جعل عنوانى تازه، این خیزش عظیم را به سوئى ببرند که در داخل خطر را دور کنند.
وی افزود نتیجه این افدام در سوریه همچنان ادامه دارد و به میلیون‌ها مهاجر، صدها هزار کشته، بدنامى حزب‌الله لبنان، پیدایش داعش، جنگ‌هاى قومى و قبیله‌اى در یمن، و گرایش کشورهاى عربى به پیوند با اسرائیل. و شعار هلال شیعى منجر شده است.
موسوی همچنین راهپیمائى ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ را دعوت به عدم غفلت از شعارهاى میدان تحریر قاهره دانست و اظهار داشت این راهپیمایی دعوت برای مقابله با فاجعه‌اى بود که بر اثر سیاست‌هاى غلط به آسیب‌هاى جدى به منافع ملى مى‌انجامید.
موسوی در بخش دیگری از نوشته‌ی خود با اشاره به اقدام سردار در اعتراضات سال ۸۸، وی را سردار بی‌افتخار نامید و اورا به دلیل اعترافش به استخدام افزاد شرور و قمه‌کش در نیروهای سرکوبگر در سال ۸۸ برای سرکوب مردم مورد نکوهش قرار داد. وی افزود نتیجه این کار، این بود که وی در غربت قربانی مستبد دیگری شد.
موسوی در ادامه با اشاره به اینکه بوی نظام ستم‌شاهی به مشام می‌رسد به شایعات پیرامون مساله‌ی جانشینی که گفته می‌شود مجتبی خامنه‌ای به عنوان جانشین علی خامنه‌ای معرفی خواهد شد، اشاره کرد و خطاب به کسانی که می‌گویند فرزند آقا با رای اکثریت خبرگان رهبری شیعیان جهان را به عهده خواهند گرفت، آنها را مورد نکوهش قرار داد و کفت مگر سلسله‌های ۲۵۰۰ ساله بازگشته‌ که فرزندی پس از پدرش به حکومت برسد. وی همچنین با اشاره به اینکه ۱۳ سال است شایعه‌ی جانشینی فرزند خامنه‌ای شنیده می‌شود، اظهار داشت اگر به راستی در پی آن نیستند چرا یک بار چنین نیتی را تکذیب نمی‌کنند.یادداشت مهندس موسوی در مقدمه‌ی ترجمه‌ی عربی کتابی که درباره‌ی بیانیه‌های سال ۸۸ منتشر شده، واکنش‌های زیادی را به دنبال داشته است.
گرچه برخی این‌بیانبه را بیانه‌ای شدید‌الحن خطاب به خامنه‌ای و حاکمیت تلقی کرده‌اند، اما برخی نیز معتقدند که انتقاد از مساله‌ی جانشینی موضوعی چندان شاذ و‌تند نیست که بتوان آن را نشانه‌ای از تهور و جسارت و برخورد شدید میرحسین موسوی نسبت به خامنه‌ای دانست؛ گرچه این موضوع که با وجود طرح موضوع جانشینی مجتبی خامنه‌ای به جای علی خامنه‌ای در سال‌های اخیر، نه خامنه‌ای و‌نه گروه‌های اصولگرا نسبت به آن واکنشی نشان نداده‌اند، همچنان بر جای خود باقیست.
این اولین بار است که یکی از منتقدان نظام یه صراحت موضوع جانشینی مجتبی خامنه‌ای به جای علی خامنه‌ای و موروثی بودن آن را در حوزه‌ی عمومی بیان می‌کند، گرچه برخی تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که علی خامنه‌ای در واکنش به این اظهارات صریح مهندس موسوی، به زودی اظهاراتی را در رد تلویحی این موضوع بیان خواهد کرد.