روز نخست مذاکرات مجدد احیا برجام ، خوشبینی های محتاطانه دیپلمات های اروپایی

روز پنجشنبه دور تازه مذاکرات احیای توافق هسته‌ای برجام در وین آغاز شد ودر آن علی باقری کنی رییس هیات مذاکراتی در دو دیدار جداگانه با انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات احیای برجام و میخائل اولیانوف نماینده روسیه گفت‌وگو کرد.
اولیانوف در گفتگویی گفت که امیدوارم که این آخرین دور مذاکرات باشد.
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفته بود برای دستیابی به توافق، ایران باید خواسته‌های فرابرجامی را کنار بگذارد. هرچند در این مرحله انتظارات کلی ما پایین است.
به گزارش رسانه ها دیپلمات‌های اروپایی حاضر در مذاکرات احیای برجام در پایتخت اتریش می‌گویند: فاصله میان ایران و آمریکا در مذاکرات از زمان برگزاری آخرین دور در وین بیشتر شده و اگر قرار باشد توافقی حاصل شود یا ظرف سه روز آینده خواهد بود یا دیگر توافق بر سر احیای برجام حاصل نخواهد شد. انها گفتند که در مذاکرات روز پنجشنبه دستکم دو موضوع جدید مرتبط با مسائل هسته‌‌ای در ماه‌های اخیر مطرح شده که فهرست موانع موجود بر سر احیای برجام را به 6 یا 7 مورد افزایش داده است. از نظر فنی این موانع می‌توانند در کمتر از 72 ساعت حل شوند اما این مسائل مستلزم تصمیم‌گیری سیاسی سطح بالا در تهران و واشنگتن است. برخی دیپلماتها گفتند که ایران مساله سپاه را کنار گذاشته و تضمینهای سیاسی جدید را نیز کافی دانسته است که مهمترین مانع بوده است ولی در مورد مساله پرونده ایران در آزانس اختلاف باقی است . در این میان حسین طایب فرمانده سابق اطلاعات سپاه که خبر دستگیریش منتشرشده بود در سخنانی با تأکید بر اینکه روابط ما با دیگر کشورها بر مبنای امنیت و منافع ملی است، گفت در موضوع برجام و آمریکا اگر منافع ملی و امنیت ملی ما تأمین شود، پای کار هستیم. اگر روسیه و چین هم بتوانند این دو را حاصل کنند، ما می‌پذیریم. این با سیاست نه شرقی و نه غربی و خطوط قرمز ما منافاتی ندارد. سخنگوی وزارت امور خارجه نیزدر این رابطه گفت: در این دور از گفتگوها که به روال قبل با هماهنگ کنندگی اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد، در خصوص ایده‌های مطرح‌شده از سوی طرف ها از جمله ایده های ارائه شده از سوی جمهوری اسلامی ایران که هفته جاری به طرف مقابل ارایه شد، بحث و تبادل نظر صورت خواهد گرفت.
او با تأکید مجدد بر عزم و اراده جمهوری اسلامی ایران بر دستیابی به یک توافق پایدار که ضامن حقوق و پاسدار منافع ملت ایران باشد، ابراز امیدواری کرد طرف‌های مقابل نیز با اتخاذ تصمیمات لازم و تمرکز جدی بر حل مسائل باقی‌مانده، شرایط را برای پیشبرد موثر گفت‌وگوها فراهم نمایند. در تحولی دیکر وزیر امور خارجه آمریکا از دیدار و گفت‌وگو با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین درباره ایران در کامبوج خبر داد. و گفت ما درباره برنامه هسته‌ای ایران صحبت کردیم. و گفت امریکا در مورد احیا برجام با ثبات و سازنده اقدام میکند .
آخرین بار ایران و آمریکا با حضور نماینده اتحادیه اروپا در دوحه با یکدیگر مذاکره کردند اما نتیجه ملموسی از این مذاکرات به دست نیامد.رایزنی‌ها و تماس‌ها در این مدت به صورت تلفنی و مکتوب میان ایران و آمریکا با هماهنگی نماینده اتحادیه اروپا انحام شده است و گفته می‌شود در این دور از مذاکرات پیشنهاد و ایده‌ای از نماینده اتحادیه اروپا به ویژه روی میز قرار دارد. ولی هنوز علیرغم خوش بینی های اولیه بسیاری معتقدند این مذاکرات صرفا برای ان انجام شده که ایران توپ را در زمین امریکا بفرستد و این کشور را مسئول شکست مذاکرات قلمداد کند.