در واکنش به سخنان رافائل گروسی که گفته بود آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مکانهای اعلام نشدهای در ایران، اورانیوم کشف کرده است، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران این اظهارات را سیاسی دانست و گفت جمهوری اسلامی ایران معتقد است که صحبتهای آقای گروسی با اهداف سیاسی تحریف شده است.
گروسی همچنین علاوه بر بیان این موضوع که در مکانهای اعلامنشدهی ایران اورانیوم کشف شده است، گفته بود که جمهوری اسلامی ایران در این خصوص پاسخی هم نداده است.
کمالوندی در این خصوص گفته است که سازمان انرژی اتمی ایران نیز این سخنان را در رسانهها دیده است و مستقیما در این خصوص مطلبی را دریافت نکرده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین این اظهارات گروسی را عجیب و دور از انتظار خوانده و با بیان این موضوع که سازمان انرژی اتمی از روز گذشته صحتسنجی این اظهارات را آغاز کرده است، اظهار داشت که سازمان همچنین از آقای غائبی، سرپرست نمایندگی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خواسته است تا در خصوص این موضوع با آقای گروسی و آپارو صحبت کند.
کمالوندی همچنین گفته است که به نظر میرسد که مطالب گروسی تحریف شده است.
وی در ادامه یادآور شده است که طرح این موضوع از طرف مدیر کل آژانس مبنی بر اینکه ایران با آژانس همکاری ندارد، بعید است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین با اشاره به اینکه ایران و آژانس در میانهی گفتگوها و ارزیابیها هستند، گفته است که نباید در این مقطع ارزیابی از جانب آژانس ارائه شده باشد.
وی همچنین از وجود همکاریهای لازم بین ایران و آژانس خبر داده و گفته است با توجه به تعامل مناسب ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام هرگونه ارزیابی توسط مدیرکل آژانس در خصوص چگونگی اجرای بیانیه زود هنگام است.
رافائل گروسی در این خصوص گفته بود که آژانس به شدت نگران مکانهای اعلامنشدهی جمهوری اسلامی است و تاکید کرده بود که وضعیت خیلی خوب به نظر نمیرسد و ایران، در حال حاضر، نوع اطلاعاتی که آژانس به آنها نیاز دارد، ارائه نکرده است.
گروسی همچنین با اشاره به مذاکرات احیای برجام نیز ضمن ابراز امیدواری برای دستیابی به توافق گفته بود که باید این واقعیت را هم پذیرفت که پنجره فرصت پیش رو هر لحظه ممکن است بسته شود.
در این میان در حالی که انریکه مورا، رئیس کمیسیون مشترک برجام، نخستین روز گفتگوهای خود در تهران را با برگزاری جلساتی با علی باقری، سرپرست هیئت مذاکره کننده ایران، به پایان رساند، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، تایید کرد که مورا مقامات آمریکا را در جریان نخستین روز گفتگو با ایران قرار داده است وی نگفت که آخرین پیام مبادله شده از طرف تهران بوده یا واشنگتن، اما افزود به وضوح گفتهایم که ارتباط مستقیم از برخی جهات میتوانست دیپلماسی را تسهیل کند.
در همین حال و در واکنش به سفر انریکه مورا به ایران هم مقامهای دولت بایدن اعلام کردهاند که هیچ پیشنهاد جدیدی به مورا برای ارائه به ایرانیها ندادهاند.
همچنین یکی از مقامات ارشد آمریکایی گفته است که دولت بایدن امیدوار است ایرانیها از خواسته خود در مورد سپاه پاسداران صرف نظر کنند و پیشنویس توافقی را که در وین به دست آمده را امضا کنند.
جمهوری اسلامی ایران همچنان خروج سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی را یکی از شروط اصلی خود برای دستیابی به توافق اعلام کرده است. این در حالی است که امریکا گفته است که اگر ایران میخواهد به خواستههایی فرابرجامی دست پیدا کند، باید به خواستههای و نگرانیهای فرابرجامی امریکا و اروپا نیز توجه نشان دهد و آنها را تامین کند.
امریکا خواستار آن است که در قبال خروج سپاه پاسدارن از فهرست تحریمها، جمهوری اسلامی ایران نیز فعالیتهای موشکی و دفاعی خود در منطقه را کاهش دهد و در توسعهی موشکهای بالستیک بازنگری کند.
جمهوری اسلامی ایران در زمان دولت حسن روحانی، شرط این اقدام را خلع سلاح منطقه عنوان کرده و گفته بود که اگر امریکا خواستار کاهش فعالیتهای توسعهی نظامی و موشکی جمهوری اسلامی است، باید از توسعهی نظامی منطقه خاورمیانه خودداری کند. دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که امریکا نمیتواند انتظار داشته باشد که در میان انبار مهمات و انواع سلاحهای پیشرفته و صنایع موشکی و نظامی، جمهوری اسلامی ایران عاری از سلاحهای دفاعی باشد.
به نظر میرسد که مذاکرات برجام به طور جدی به بنبست رسیده و جمهوری اسلامی نیز با این تصور که غرب و امریکا به توافق هستهای با ایران نیاز دارد، اقدامی راهگشا در این خصوص انجام نمیدهد و تلاشی نمیکند.
