دولت و مجلس همچنان از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بدون توجه به پیامدهای آن دفاع میکنند. این بار نظامالدین موسوی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی دلیل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را اظهارات صریح میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص فقدان منابع کافی برای تخصیص این ارز عنوان کرده و تاکید کرده است که دولت به دلیل فقدان منابع امکان تامین ارز دولتی مورد نیاز برای خرید نهادهای دامی و طیور و همچنین دارو و دیگر کالاهای اساسی منجمله گندم را ندارد.
بنا به گفته نظامالدین موسوی رئیس سازمان برنامه و بودجه به صراحت در مجلس عنوان کرده است که دولت به دلیل محدودیت های ارزی ناچار به حذف ارز ترجیحی است.
این همان دولتی است که از ابتدای روز کار آمدن مدام تکرار کرده است که برای ادارهی کشور نیازی به رفع تحریمها نیست و بدون منابع ارزی آزادشده هم دولت قادر به ادارهی کشور خواهد بود.
دولت ابراهیم رئیسی بارها نیاز دولت به تامین ارز موردنیاز را انکار کرده و با بیان این موضوع که بدون آزادسازی منابع ارزی، دولت از طریق تهاتر قادر به تامین نیازهای کشور است، گفته است منابع ارزی کشور در شرایط خوبی هستند و محدودیتی در این خصوص وجود ندارد.
نظام الدین موسوی در عین حال خاطرنشان کرده است که هنوز برنامه مشخصی درباره چگونگی حذف ارز ترجیحی و مقابله با آثار آن بر روی معیشت مردم به مجلس ارائه نشده است.
در هنگام تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، که آن هم بدون انجام کار کارشناسی انجام شد و کارشناسان و متخصصان هشدارهای زیادی دربارهی اجرای این طرح و تاثیر آن بر اقتصاد کشور به دولت دادند، اما دولت بدون توجه به نظرات کارشناسان بر تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی از منابعی که وجود خارجی نداشتند را صادر کرد که نتیجهی آن شوک شدید قیمتی خواهد بود که در اثر حذف آن به مردم تحمیل خواهد شد.
دولت تاکید کرده است که برای جبران پیامدهای ناشی از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، بستههای حمایتی و معیشتی به مردم داده خواهد شد، اما تاکنون پیشنهادی فراتر از اینکه در صورت حذف ارز، کارت گوشت و کارت نان در اختیار مردم خواهد بود ارائه نشده است.
صرفنظر از اینکه ارائهی کارت برای تهیه گوشت و نان تا چه حد کرامت مردم را مخدوش می کند و تحقیرآمیز است، دولت به این موضوع توجه ندارد که جمعیت گستردهای وجود دارند که با وجود مشکلات جدی اقتصادی تحت حمایت نهادهای حمایتی نیستند که این کارتها را که یا از طریق کارمندی و یا از طریق نهادهای حمایتی به مردم داده خواهد شد دریافت کنند، و گرانی کالاهای اساسی کمر آنها را خواهد شکست و بحران زیستی آنها را به شدت افزایش خواهد داد.
بنا به اظهارات این عضو هیات رئیسه مجلس، میرکاظمی به صراحت عنوان کرده است که دولت با ۳۸۰ هزار میلیارد تومان که از محل درآمدهای ارزی کسب میکند نمیتواند هم حقوق بدهد، هم بودجه عمرانی را تامین کند و هم ارز ترجیحی را تامین کند.
این اظهارات درست است و کارشناسان مدتهاست که نسبت به وخامت بحران اقتصادی پیش رو و ناتوانی دولت در تامین منابع موردنیاز هشدار میدهند اما در عین حال تاکید دارند که دولت نمیتواند به بهانهی مقاومت و همچنین ناتوانی از انجام اقدامات لازم برای بهبود شرایط اقتصادی، کسری بودجه خود را مانند دوران باستان از جیب مردم تامین کند.
