زلمی خلیل‌زاد و توجیه بزرگترین فضاحت دیپلماتیکش در روی کار آوردن طالبان

زلمی خلیلزاد نماینده ویژه سابق دولت آمریکا در امور افغانستان در نخستین مصاحبه پس از استعفا از سمت خود به عنوان مذاکره کننده ارشد دولت آمریکا با گروه طالبان، از نحوه خروج دولت جو بایدن از افغانستان انتقاد کرد.
وی در مصاحبه خود پس از استعفا روز یکشنبه با برنامه فیس دِ نیشن شبکه سی بی اس به مارگارت برنان که روز یکشنبه پخش شد تعامل با طالبان و توافق تدریجی با این گروه را بهترین گزینه دانست و گفت قانع شده ایم که گروه طالبان اجازه برنامه ریزی و حمله به آمریکا را از سوی القاعده نمی دهد.وی گفت یکی از دلایلی که دولت آمریکا را ترک کردم این بود که مباحث بر اساس حقایق و واقعیت ها و گزینه های ما نبود. وی گفت دولت ترامپ از من خواسته بود برای خروج از افغانستان با طالبان مذاکره کنم و در مقابل، تعهدات مبارزه با تروریسم بگیرم. این هدف محقق شد، طولانی ترین جنگ آمریکا به پایان رسید. اکنون تعداد کمتری از افراد در افغانستان می میرند.وی در مورد توافق آمریکا با طالبان برای مبارزه با گروه های تروریستی مانند داعش و القاعده در افغانستان گفت ما با آنها چند توافقنامه امضا کردیم از جمله در زمینه مبارزه با تروریسم. تعدادی از این توافقنامه ها هنوز محرمانه هستند. بر اساس این توافقنامه ها ما گروه طالبان را در مبارزه با تروریسم مسوول می دانیم.
وی در انتقادی غیر مستقیم از دولت جو بایدن رییس جمهوری به دروغ مدعی شد که توافقی که خودش با گروه طالبان امضا کرده و به توافق دوحه مشهور شده بود، بر اساس شرایط بود نه تاریخ و زمان. در حالیکه از همان دوره ترامپ زمان خروج نیروهای امریکایی مشخص شده بود خلیلزاد همچنین اتهامات نسبت به خود مبنی بر گمراه شدن از سوی رهبران طالبان را درحالی که نیروهای این گروه مشغول پیشروی در افغانستان بودند، رد کرد.
وی در این خصوص گفت ارتش، سازمان های اطلاعاتی و دولت آمریکا همراه من بودند. سه دولت متوالی آمریکا به این نتیجه رسیده بودند که آمریکا در جنگ افغانستان پیروز نشده است.
وی غنی را مسوول سقوط نیروهای امنیتی افغانستان معرفی کرد و توضیح داد اگر غنی در تاریخ ۱۵ اوت افغانستان را ترک نکرده بود، یک انتقال قدرت معتدل و منظم ممکن می شد و آمریکا می توانست تا حدی حضور خود در افغانستان را حفظ کند. اما غنی تصمیم گرفت افغانستان را ترک کند و این امر نیروهای امنیتی در کابل را متلاشی کرد.آمریکا برای داشتن یک اهرم فشار، دارایی های افغانستان را مسدود کرده است. دولت آمریکا نباید هیچ دارایی را آزاد کند. اقتصاد افغانستان می تواند سقوط کند و با سقوط اقتصادی یک جنگ داخلی جدید شکل خواهد گرفت.
وی افزود طالبان با گزینه های سختی مواجه است و فکر می کنم این گروه از شرایط باخبر است. بهترین گزینه تعامل با گروه طالبان و توافق با این گروه به صورت تدریجی و مرحله ای است. وی در پایان گفت: فکر می کنم یک مشکل بزرگ از مسیر آمریکا کنار رفته است. مردم آمریکا باید خوشحال باشند. مرحله پایانی این جنگ آنطور که ما می خواستیم به پایان نرسید اما جنگ افغانستان برای آمریکا پایان یافته است.
این در حالیست که مردم افغانستان از خلیل زاد بعنوان چهره ای منفور یاد می کنند و اورا مسئول به روی کار آوردن طالبان میدانند . این در حالیست که جبهه مقاومت ملی که مخالف طالبان است بار دیگر خلیل زاد را متهم به توطئه با گروه طالبان کرده است.