حسن روحانی رئیس جمهور ایران، روز یکشنبه در جلسهی ستاد ملی کرونا به اقداماتی که برای تامین نیازهای اساسی و ضروری مردم انجام شده اشاره کرد و با اشاره به وضعیت سفید 132 شهرستان در کشور، اعلام کرد مساجد در این شهرها بازگشایی خواهد شد و همچنین فعالیت مدارس در مناطق و شهرهای کمخطر آغاز خواهد شد. وی همچنین اظهار داشت با توجه به شرایطی که در پی شیوع کرونا در کشور ایجاد شده باید انتظار هروضعیتی را داشت و برای مقابله با شرایط بد و سخت احتمالی آماده شد.
رئیس جمهور همچنین از مردم به خاطر همراهی و همکاری آنها با پروتکلهای وزارت بهداشت و درمان تشکر کرد و اظهار داشت بر اساس گزارشهایی که تهیه شده ۸۳ درصد در کشور و در بعضی از جاها تا ۹۲ درصد این پروتکلها مراعات شدهاند.
این اظهارات حسن روحانی در حالی عنوان میشود که بنا به اظهارات شاهدان عینی با کاهش محدودیتهای تردد در شهر میزان مراعات مردم هم در این شهرها به شدت کاهش یافته است و علاوه بر آنکه با کم شدن محدودیتها میزان تردد مردم در شهر افزایش یافته است، بلکه بسیار کمتر از قبل مسائل بهداشتی نظیر ماسک و فاصلهی فیزیکی را نیز حفظ میکنند. موضوعی که به گفتهی برخی تحلیلگران ممکن است منجر به اوج گرفتن دوبارهی بیماری به خاطر عدم مراعات کردن مردم بشود.
وی همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش از مردم به خاطر انفاق و احسان نسبت به یکدیگر تشکر کرد.
رئیس جمهور در ادامهی اظهاراتش با اشاره به کاهش قابل توجه مراجعهکنندهها برای بستری به بیمارستانها، این کاهش تعداد مراجعهکننده را نشاندهندهی همکاری مردم و کادر پزشکی برای کنترل بیماری دانست و بار دیگر از کادر پزشکی به خاطر اقدام به غربالگری ۷۸ میلیون نفر ایرانی تشکر کرد.
حسن روحانی وجود پروندهی الکترونیکی در کشور را عاملی مهم در موفقیت این غربالگری عنوان کرد و گفت وجود پروندهی الکترونیکی که از قبل طراحی شده بود، موجب شد که که غربالگری به خوبی انجام شود. به گفتهی ناظران مشخص نیست که حسن روحانی از کدام پروندهی الگترونیکی صحبت میکند. تاکنون هیچگونه خبری مبنی بر اینکه شهروندان در ایران دارای پروندهی الکترونیکی هستند منتشر نشده است و غربالگری و کنترل بیماری افراد و ابتلا به کرونا هم نه از طریق پروندهی الکترونیکی بلکه با تماس تلفنی با افراد و بدون در اختیار داشتن مشخصات افراد و بدون اینکه نام یا مشخصات افراد توسط پرسشگر ثبت شود، مورد چند سوال در خصوص دارا بودن علايم کرونا قرار میگرفتند و ابتلا یا عدم ابتلای افراد هم نه از طریق مشخصات فردی، بلکه به عنوان یکی از شهروندان مورد ثبت قرار میگرفت.
به گفتهی کارشناسان و تحلیلگران، اظهارات حسن روحانی در این خصوص و در حالی که شهروندان ایرانی بر اساس پروندهی الکترونیکی مورد ارزیابی کرونا قرار نگرفتند، میتواند نشاندهندهی این هم باشد که گزارشهایی که در اختیار حسن روحانی قرار میگیرد، چنین اطلاعات نادرستی را به وی القا میکند و انجامدهندههای این پروژه برای توجیه اثربخشی اقدام خود، آن را به گونهای معرفی کردهاند که این تصور برای رئيس جمهور ایجاد شده است که غربالگری سلامت ۷۸ میلیون شهروند ایران با دقت فراوان و کاملا هوشمند و هدفمند انجام شده است.
رئیس جمهور در ادامهی اظهاراتش وجود دستگاههای تنفس مصنوعی را در کشور کافی دانست و با قدردانی از شرکتهای خصوصی که اقدام به تولید این دستگاهها کردهاند، از اقدامات کادر درمان برای تامین نیازهای درمانی کشور تشکر کرد و در عین حال بر نامشخص بودن آینده و پایان کرونا تاکید کرد.
وی با بیان این موضوع که مشخص نیست که کرونا در چه تاریخی پایان خواهد یافت، اظهار داشت زمان کشف دارو یا واکسن برای هیچکس معلوم نیست. وی تاکید کرد مردم باید خود را برای شرایط بد آماده کند. وی نیاز به نیروی درمانگر و تجهیزات موردنیار را از جمله موضوعات بااهمیتی دانست که باید تمرکز زیادی بر آنها وجود داشته باشد و تاکید کرد نیازهای درمانی کشور باید برای شرایط خیلی بد به خوبی و به اندازهی کافی تامین شود.
روحانی در بخش دیگری از اظهاراتش به اقدام نیروهای مسلح برای تجهیز بیمارستانهای سیار اشاره کرد و با بیان این موضوع که این تجهیزات با توجه به بدترین سناریو فراهم شده است، به عدم استفاده از آنها اشاره کرد و اظهار داشت نیازی به تامین این تجهیزات در این حد گسترده وجود نداشت.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که از همان ابتدا و همزمان با تجهیز بیمارستانها انتقادات زیادی در خصوص نحوهی تجهیز این بیمارستان ها توسط نیروهای مسلح مطرح شده بود و بسیاری تاکید داشند این تجهیزات برای مراقبت از بیماران کرونایی، حتی در صورتی که فقط برای گذراندن دوران نقاهت خود در این مکانها بستری شده باشند کافی نیست.
وی از مساجد خواست پروتکلها را رعایت کنند و رعایت فاصله فیزیکی در مساحد را امر واجب و سرکت در نماز جماعت را امر مستحب خواند واز مردم خواست که حفظ فاصله فیزیکی را در اولویت نسبت به نماز جماعت قراردهند.
برگزاری نماز جماعت و بازگشایی مساجد در برخی از شهرها در ایران پس از آن صورت میگیرد که بسیاری از مقامهای مذهبی در هفتههای اخیر بارها بر ضرروت بازگشایی این مکانها در ماه رمضان تاکید کردهاند.
گرچه مقامهای دولتی در ایران تاکید کردهاند که این بازگشایی با تصمیم ستاد صورت میگیرد و علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در اظهارات مشابهی تاکید کرده است که فشار علما نقشی در این تصمیمگیری نداشته است، اما تحلیلگران تاکید دارند که حسن روحانی به خاطر فشار مقامهای مذهبی در خصوص ضرورت بازگشایی اماکن مذهبی و برگزاری نماز جماعت اقدام به این بازگشایی کرده است.
حسن روحانی در بخش دیگری از اظهاراتش در خصوص کاهش محدودیتهای کرونایی در کشور، از بازگشایی برخی از آرایشگاهها و مراکز ورزشی خبر داد و تاکید کرد دولت در بازگشاییها کاملا پلکانی عمل میکند و مردم باید مراعات کنند که بار دیگر با پیک مواجه نشوند.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که بسیار بر ضرورت ادامهی تعطیلی آرایشگاهها تاکید کردهاند و عنوان کردهاند که در شرایط فعلی نه آرایشگاههای مردانه و نهآرایشگاههای زنانه نباید باز باشند و مراجعهکننده داشته باشند.
رئیس جمهور همچنین بر ضرورت آمادگی کشور در تامین مواد غذایی و کالاهای اساسی تاکید کرد و اظهار داشت جامعه باید خود را برای شرایط بحرانی آماده کرده باشد.
وی همچنین حفظ جان مردم و امین نان به طور همزمان را اولویت اصلی دولتش عنوان کرد و تاکید کرد در کنار حفظ جان باید بتوان مایحتاج مردم را هم تامین کرد.
روحانی همچنین با اشاره به تغییراتی که پس از کرونا در شرایط تجاری کشورها ایجاد خواهد شد اظهار داشت دولتها بیشتر به سمت ملیگرایی خواهند رفت و پیوندهای بین اتحادیهها ضعیف خواهد شد.
وی اظهار داشت برنامه ی اقتصادی کشورها باید تغییر کرد و در شرایط کرونا به تولیداتی توجه شود که در این دوره مشتری دارند.
وی تاکید خود بر تقویت سرمایهگذاریهای زودبازده را در همین راستا عنوان کرد و یادآور شد نیازهای جامعه تغییر کرده و کشور باید خود را برای شرایط امروز آماده کند.
رئیس جمهور همچنین بر ضرروت تقویت دولت الکترونیک تاکید کرد و با اشاره به تغییراتی که در اموزشها ایجاد شده تاکید کرد باید به سرعت برای شرایط جدید آماده شد.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که با وجود تاکید مداوم و مستمر دولت در خصوص ضرورت تقویت دولت الکترونیک، زیرساختهای این توسعه همچنان در داخل ایران فراهم نیست و اگر چه اینترنت پرسرعت در بسیاری از جاها فراهم است اما مناطق بسیاری هم هستند که همچنان به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند و همین موضوع شرایط را برای بسیاری از نظر دسترسی به امکانات مجازی محدود میکند.
روحانی در بخش دیگری از اظهاراتش به وضعیت وخیم دیگر کشورها و به ویژه امریکا در انجام تست بیماری کرونا اشاره کردو اظهار داشت در این کشورها برای انجام تست کرونا باید پول پرداخت کرد و همچنین چندین روز منتظر ماند تا پاسخ آزمایش اعلام شود. وی وضعیت ایران را از نطظر تشخیص بیماری بسار مناسب ارزیابی کرد و با اشاره به مداوای رایگان اتباع خارجی اظهار داشت در امریکا بین مداوای سیاه و سفید و بومی و مهاجر فرق گذاشته میشود.
این در حالی است که بسیاری از گزارشها از امریکا حاکی از این است که امریکا در تلاش برای کاهش زمان انتظار برای دریافت نتیجهی آزمایش، در تلاش است تا روشی را ابداع کند که از این طریق بتواند در اولین مراحل ورود ویروس به بدن و قبل از بروز علائم بیماری را شناسایی و مورد کنترل قرار دهد
