افزایش بیماران کرونایی و راههای درمان از طریق پلاسما

در حالی که حسن روحانی رئیس جمهور همچنان بر افزایش تعداد شهرهای سفید در کشور تاکید دارد، و هم محدودیت‌های اجتماعی در ایران رو به کاهش است و هم مردم به نسبت قبل کمتر محدودیت‌های قبلی را مراعات می‌کنند، برخی اخبار حاکی از افزایش تعداد مبتلایان به کرونا در ایران است. در همان حال اخباری نیز در خصوص اثربخش بودن روش درمانی پلاسما درمانی در مداوای بیماران مبتلا به کووید ۱۹ منتشر شده است. با وجود این پیشرفت‌ها روند بیماری در استان‌های گلستان و خوزستان همچنان صعودی عنوان شده است و با وجود تاکید دولت بر اینکه روند بیماری در اکثر شهرها و استان‌ها نزولی است، بسیاری از اخبار حاکی از صعودی بودن روند ابتلا به بیماری در استان‌های خوزستان و گلستان است.
علی احسان‌پور، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز،‌ با بیان این موضوع که روند ابتلا در استان خوزستان بار دیگر صعودی شده است، خاطرنشان کرده است اگر روند صعودی همچنان ادامه یابد، این احتمال وجود دارد که در آینده برخی از محدودیت‌های اجتماعی باز گردد. وی خاطرنشان کرده است در صورت ادامه‌ی روند ابتلا، هفته‌ی سخت و دردناکی در پیش خواهد بود.
برخی از تحلیل‌گران دلیل بالابودن روند ابتلا در این استان‌ها و به ویژه استان گلستان را ادامه‌ی سفرهای نوروزی و همچنین عدم مراعات این شهرها در حفظ فاصله‌ی اجتماعی عنوان می‌کنند. ضمن اینکه تاکید دارند اقدام دولت در رفع محدودیت‌های شغلی از جملع عواملی است که موجب افزایش میزان ابتلا در این استان‌ها شده است.
اما با این وصف و در حالی که ابتلا به کرونا همچنان یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها در عادی شدن روابط و زندگی روزمره‌ی مردم است، اخباری امیدوارکننده در خصوص اثربخش بودن پلاسما درمانی به عنوان یکی از موثرترین راه‌ها برای درمان بیماران مبتلا به کرونا منتشر شده و امیدهایی را در خصوص احتمال بهبود مبتلایان ایجاد کرده است.
اخبار مثبت در خصوص یافتن راهی برای درمان بیماری در حالی منتشر شده است که دولت همچنان به تلاش‌های خود برای عادی شدن زندگی در سطح شهرهای ایران ادامه می‌دهد و در تلاش است تا با ارسال علامت‌های مثبت در خصوص بهبود روند ابتلا به بیماری در کشور، مردم را به حضور در فضاهای اجتماعی و رونق‌یافتن کسب و کار در شهرهای مختلف ترغیب کند.
استفاده از خون بیماران بهبودیافته برای درمان افراد مبتلا روشی است که بنا بر ادعای پزشکان، اولین بار در بیمارستان مسیح دانشوری تهران انجام شده و پس از ایران برخی دیگر از کشورها و من‌جمله آلمان اقدام به انجام آن به عنوان یک روش درمانی کرده‌اند.
بنا بر گزارش‌های منتشر شده برای اولین بار پلاسمادرمانی برای بیش از ۲۰۰ بیمار در بیمارستان مسیح دانشوری تهران مورد استفاده قرار گرفته است و نتایج بهبود بیماران مثبت بوده است.
این در حالی است که سازمان انتقال خون نیز با فراخوان بهبود یافته‌گان و. دریافت پلاسما و نمونه‌ی خون این افراد، پروژه‌ای را برای جمع‌آوری و ذخیره‌ی پلاسما فعال کرده و در تلاش است تا نیازهای درمانی کووید ۱۹را از این طریق تامین و مدیریت کند.
گزارش‌ها حاکی از این است که پلاسمای حدود ده نفر از بهبودیافته‌ها جمع‌آوری شده و سازمان انتقال خون برنامه‌ای را برای افزایش شیفت‌ها برای جمع‌آوری پلاسما در دستور کار دارد.
به گفته متخصصان اگر این راهبرد موثر باشد و با استفاده از پلاسمای افراد بهبودیافته بتوان برای بهبود افراد مبتلا به کورنا استفاده کرد، این اقدام حتی در صورت ابتلای افراد به بیماری می‌تواند با کاهش نگرانی‌ها از شدت یافتن بیماری، نگرانی‌ها از وخیم شدن حال مبتلایان را کاهش دهد وگام‌های سریع‌تر و موثرتریی را برای عادی شدن زندگی بردارد. به گفته‌ی معاون درمان وزارت بهداشت روش پلاسما درمانی تاکنون برای ۱۵۰ بیمار مورد استفاده قرار گرفته و موثر بوده است.
این اظهارات در حالی عنوان می‌شود که از همان ابتدای شیوع بیماری، اخباری در خصوص احتمال موثربودن پلاسما درمانی برای بهبود افراد مبتلا به کووید ۱۹ مطرح شده بود و پلاسما درمانی برای اولین بار نه در ایران بلکه در چین برای بیماران مورد استفاده قرارگرفته است.
در عین حال، علت محدود بودن استفاده از این روش، گران بودن هزینه‌ی درمان عنوان و تاکید شده بود پلاسمادرمانی با وجود موثربودن یک راهبرد درمانی گران‌قیمت است و مشخص نیست که در همه‌ی مقاطع و به شکل گسترده بتوان از آن برای درمان همه‌ی بیماران استفاده کرد.
در همین حال علی اکبر ولایتی رئیس بیمارستان مسیح دانشوری نیز روز پنج‌شنبه با اشاره به اینکه قدم‌های موثری برای درمان بیماران و از بین رفتن ویروس در ایران و جهان برداشته شده است، بر نتایج مثبت و مطلوب پلاسمادرمانی تاکید کرده و اقدامات در این خصوص را مثبت ارزیابی کرده است.
در حالی که جمهوری اسلامی همچنان بر موفق بودن روش‌های درمانی در ایران و کافی بودن امکانات درمانی برای معالجه و درمان بیماران از همان ابتدای آغاز روند درمانی در ایران، تاکید دارد، به تازگی فرزند سید هادی خسروشاهی که در اثر ابتلا به کرونا در همان روزهای نخست انتشار بیماری در کشور فوت کرده بود، با انتشار نامه‌ای اعتراضی خطاب به علی اکبر ولایتی رئیس بیمارستان مسیح دانشوری،‌ ضمن انتقاد از نامناسب بودن روند درمان در این بیمارستان و همچنین وضعیت آشفته‌ی بیمارستان، با بیان این موضوع که پدر وی چهار ساعت در گوشه‌ای از بیمارستان به حال خود رها شده بود، خواستار رسیدگی به وضعیت شده است. وی همچنین با بیان این موضوع که کادر درمانی بیمارستان وسایل شخصی ودر وی را در اختیار گرفته و به بازماندگان آیت‌اله خسروشاهی تحویل نمی‌دهند، از ریاست بیمارستان خواسته است که به این وضعیت رسیدگی کنند.
فرزند آیت‌الله خسروشاهی ضمن ابراز نارضایتی از نحوه‌ی برخورد کادر درمانی با پدر وی در بیمارستان و بیان این موضوع که وی تا ساعت‌ها به حال خود در راهبروی بیمارستان رها شده بود، ابراز امیدواری کرده است که پدر وی استثنا بوده و این شرایط سخت برای فرد دیگری فراهم نشده باشد.
حسن روحانی از همان ابتدا بارها تاکید کرده است هیچ نوع کمبود امکاناتی در بیمارستان‌های ایران در پذیرش بیماران کرونایی وجود نداشته و بیماران کرونایی بدون محدودیت و در شرایط مناسب از همان ابتدا پذیرش شده‌اند.
اظهارات انتقادی و تند فرزند آیت‌الله خسروشاهی در خصوص بی‌توجهی و رهاشدگی وی در سالن بیمارستان و عدم رسیدگی به وی در بیمارستان در حالی عنوان می‌شود که حسن روحانی رئیس جمهور بارها کشورهای غربی و اروپایی را به این دلیل که از امکانات کافی برای پذیرش بیماران کرونایی برخوردار نبودند، سرزنش کرده و مورد انتقاد تند قرار داده بود.