واکنش دولت به گزارش دیوان محاسبات در مورد میلیارد دلارهای بی بازگشت

در پی گزارش ارائه‌شده توسط دیوان محاسبات در خصوص ناپدیدشدن مبلغ هنگفت ارز در فرایند جابجایی های ارزی در دولت، و با انتشار اخیاری در این خصوص که قوه‌ی قضائیه مستقیما به موضوع ورود کرده و در صددد رسیدگی به موضوع دلارهای ناپدید‌شده است، حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه با رد این ادعاها با بیان اینکه نباید در موضوع نظارت نصفه نیمه عمل کرد، تاکید کرد دولت از نظارت استقبال می‌کند. وی افزود نظارت باید عام باشد و هرکس که از بودجه استفاده می‌کند، باید مورد نظارت باشد و دیوان محاسبات بر آنها هم نظارت کند. روحانی یادآور شد نحوه نظارت دیوان محاسبات نباید به گونه‌ای باشد که موجب شبهه از سوی مردم شود.رئیس جمهور همچنین با اشاره به اینکه موضوع نظارت در قانون اساسی نیز مورد تاکید قرار گرفته و پیش‌بینی شده‌ است، تاکید کرد دستگاه‌های نظارتی باید کار خودشان را انجام دهند.
وی وزارت اطلاعات، سازمان بازرسی و دیوان محاسبات را نهادهایی دانست که باید براساس قانون وظایف خود را در خصوص نظارت بر عملکردها انجام دهند، اما در عین حال یادآور شد نظارت باید بر همه دستگاه‌هایی است که از بودجه استفاده می‌کنند، ‌اعمال شود.
روحانی وظیفه‌ی دیوان محاسبات را نظارت و محاسبه‌ی نحوه‌ی هزینه‌کرد پول‌ها دانست و بر ضرورت نظارت دیوان محاسبات بر فعالیت‌ها و هزینه‌کرد بودجه‌ی نهادهای انقلابی و فرهنگی تاکید کرد.
رئیس جمهور در ادامه‌ی اظهاراتش با گلایه از دیوان محاسبات به این خاطر که دستگاه نظارتی باید در صورت تهیه گزارش با مسئولان دولتی رایزنی و مشاوره می‌کرد خاطرنشان کرد که گزارش مورد استناد دایوان محاسبات توسط خود دولت به آنها داده شده است.
روحانی در ادامه افزود گزارش دیوان محاسبات در بخش ارز صددرصد نادرست بوده است. وی دیوان محاسبات را به بی‌اطلاعی محض از مقررات و قوانین کشور متهم کرد و از اینکه یک مقام حرفی را بزند که با قوانین کشور منطبق نباشد ابراز تاسف کرد.
اظهارات حسن روحانی در خصوص رعایت عدالت در نظارت بر دستگاه‌های دریافت‌کننده‌ی بودجه در کنایه به نهادهای زیر نظر رهبری و نیز نهادهای حوزوی نظیر بنیاد مستضعفان، کمیته‌ی امداد، حوزه‌های علمیه نهادهای مذهبی و دیگر نهادهایی است که با وجود دریافت بودجه‌های کلان از دولت، هیچ نظارتی بر عملکرد بودجه آنها وجود ندارد و تا کنون هیچ گزارشی در خصوص هزینه کرد این نهادها حتی از طرف خود آنها نیز منتشر نشده است و با وجود دریافت بودجه‌های کلان سالانه هیچ‌گاه معلوم نمی‌شود که این بودجه‌ها در چه مسیری و به چه صورت یه مصرف می‌رسند.
علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در واکنش به گزارش دیوان محاسبات، با تکرار اظهارات حسن روحانی در این خصوص که دولت نظارت را بسیار مفید می‌داند اظهار داشت یکی از نظارت‌پذیرترین دولت‌های بعد از انقلاب، دولت یازدهم و دوازدهم بوده است.
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه هیچ دولتی مانند دولت یازدهم و دوازدهم مورد نظارت شدید سازمان‌های نظارتی و افکار عمومی قرار نداشته، ضمن ابراز امیدواری در این خصوص که گزارش تفریغ بودجه نسبت به همه بودجه‌بگیران مراعات شود گفت تفریغ بودجه باید شامل گزارش همه دستگاه‌ها باشد.ربیعی اظهار داشت ارائه‌ی عدد کلی در خصوص ارز برای جامعه ابهام ایجاد می‌کند. وی با بیان این موضوع که حتی یک دلار هم در دولت حساب و کتاب دارد تاکید کرد بخش‌هایی که ارز دریافت کرده‌اند، اما وارداتی نداشته‌اند تحت کنترل هستند.ربیعی تاکید کرد مردم اطمینان داشته باشند که حتی یک دلار هم گم نشده و همه‌ی ابهام‌ها به طور مشخص محاسبه خواهد شد. وی اختصاص ۱۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به صندوق فولاد را که از جمله موارد تخلفی بود که توسط دیوان محاسبات مطرح شده است، قانونی دانست و اظهار داشت این بدهی دولت به صندوق بوده که پرداخت شده است.
در همان حال عبدالرضا همتی رئیس کل بانک مرکزی نیز با اشاره به نادرست بودن گزارش تفریغ بودجه‌ی دیوان محاسبات اظهار داشت بخشی از گزارش دیوان محاسبات در خصوص تامین ارز برای کالاهای غیرضروری اظهار داشت این گزارش مربوط به چهارماهه اول سال ۹۷ است که بانک مرکزی موظف بود هر میزان تقاضای ارزی که ثبت سفارش برای واردات داشت را تامین کند. همتی با بیان این موضوع که گزارش در آذرماه ۹۸ تهیه شده و در این فاصله بخشی از تعهدات ارزی برطرف شده گفت 8/4میلیارد دلار مورد اشاره در گزارش، 8/1 میلیارد دلاررفع تعهد شده و سه میلیارد باقیمانده هم به دلیل شرایط تحریمی امکان رفع تعهد را نیافته است. وی در عین حال یادآور شد برخی از کالاها برای واردات ۱۲ ماه فرصت واردات دارند.
در عین حال همتی در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد اسامی افرادی که به تعهدات ارزی خود عمل نکرده‌اند به سازمان تعزیرات داده‌ شده است. همتی افزود این مبالغ گم نشده است، بلکه حساب و کتاب دارد و در دست بررسی قرار دارد.
اظهارات همتی رئیس بانک مرکزی و رئیس شورای پول و اعتبار در خصوص حساب و کتاب داشتن تعهدات ارزی، در حالی عنوان می‌شود که خود وی تاکنون بارها از عدم بازگشت بخشی از این تعهدات به کشور خبر داده و پیش از این بارها تهدید کرده بود که اگر افراد به تعهدات ارزی خود به بانک مرکزی عمل نکنند، بانک مرکزی اسامی تمامی آنها را منتشر خواهد کرد و آن را در اختیار عموم قرار خواهد داد.