محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیسجمهور دوشنبه شب در گفتگوی با کریستین امانپور، مجری شبکه سیانان، در واکنش به احتمال رد پرداخت وام ایران توسط صندوق بینالمللی پول، اظهار داشت هیچ کشوری در صندوق بینالمللی پول حق وتو ندارد. وی گفت سیاست صندوق بینالمللی پول این است که در ارزیابی و تایید درخواستهای وام، منصفانه عمل کند.
نهاوندیان اظهار داشت ایران در درخواست خود از صندوق بینالمللی پول خواستار تأمین مالی فوری شده که یک ابزار خودکار است و حق دولتها و کشورهاست که در هنگام نیاز مالی، از آن استفاده کنند.
نهاوندیان با اشاره به اینکه ایران از اعضای موسس صندوق بینالمللی پول است و عملکرد مالی خوبی دارد تاکید کرد این نهاد بینالمللی باید کاری را انجام دهد که از آن انتظار میرود.نهاوندیان شایعه در خصوص رد درخواست ایران توسط صندوق بینالمللی را رد و تاکید کرد درخواست ایران به جریان افتاده و مراحل خود را میگذراند.
معاون اقتصادی رئیس جمهور همچنین تاکید کرد در صورت شیوع یک بیماری در سطح جهان، باید این را درک کرد که اگر بیماری در یک نقطهی جهان مهار نشود، در دیگر نقاط جهان گسترش خواهد یافت.
وی اظهار داشت در این صورت بیماری یک مسئله داخلی نیست، و یک مسئله جهانی است.نهاوندیان همچنین ضمن انتقاد از ممانعت کشورها در دسترسی یک کشور به اقلام پزشکی تاکید کرد همه جهان در یک کشتی نشستهاند. وی در ادامه گفتگوی خود با کریستین امانپور به تحریمهای امریکا علیه ایران و تاثیر منفی آن در مبارزه جمهوری اسلامی ایران با کرونا اشاره کرد و اظهار داشت به خاطر تحریمها مشکلات مبارزه با ویروس کرونا در ایران دوچندان است.
نهاوندیان به مشکلات ایران برای دریافت دارو و غذا اشاره کرد و ادعای امریکا در این خصوص که تحریم ها شامل غذا و دارو نمیشود را رد کرد. معاون اقتصادی رئیس جمهور در ادامهی اظهاراتش به رد پیشنهاد کمک امریکا به ایران اشاره کرد و گفت حرف و عمل آمریکا با هم مطابقت ندارند. وی اقدام عملی و گام نخست امریکا در رفع مشکلات را لغو واقعی تحریمها دانست . نهاوندیان همچنین تردیدها در خصوص امارهای ارائهشده توسط جمهوری اسلامی را ناشی از فضای رسانهای و فضای مجازی دانست و گفت آنچه توسط وزارت بهداشت ایران ارائه شده مربوط به موارد قطعی تأییدشده است.
وی دقیق نبودن آمارها در ابتدای آغاز بیماری در ایران را دلیل دشواری در دسترسی به کیتهای آزمایش دانست و اظهار داشت جمهوری اسلامی در ابتدا قادر نبود تمامی موارد ابتلا را تایید کند.
نهاوندیان بار دیگر این ادعا را تکرار کرد که بیش از شصت میلیون نفر در کشور تحت غربالگری قرار گرفتهاند.
معاون اقتصادی رئیس جمهور افزود دولت جمهوری اسلامی بر سر جان مردم معامله نمیکند و جان مردم به اندازه حیات اقتصادی آنها برای دولت اهمیت دارد. نهاوندیان در پایان با ابراز تاسف از مشکلاتی که در ایالات متحده ایجاد شده است، اظهار داشت ایران نسبت به امریکا و اروپا در شرایط قابل قبولی به سر میبرد.
اظهارات نهاوندیان در خصوص این موضوع که روند تخصیص وام درخواستی ایران از بانک جهانی در حال طی شدن است در حالی عنوان میشود که سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا روز سهشنبه تاکید کرده است ایالات متحده با پرداخت وام به ایران توسط بانک جهانی مخالفت کرده است.
امریکا یکی از مهمترین تامینکنندههای مالی بانک جهانی است و به واسطهی منابعی که در اختیار این بانک قرار میدهد بر عملکرد این بانک تاثیر میگذارد و معمولا میتواند نظرات خود رادر صندوق اجرا کند.
اهمیت منابع مالی امریکا برای بانک جهانی این بانک را مجبور میکند که در مقابل خواستههای آن از خود انعطافپذیری نشان دهد.
ایالات متحده دلیل مخالفت خود با پرداخت وام به ایران را عدم مصرف این پول توسط حکومت ایران برای مردم و هزینه برای گروههای نیابتی در خارج عنوان کرده است.
