سلام بر شما عزیزان در هرکجای ایران که هستید، و به شما عزیزانی که به تماشای تفسیر خبر نشسته اید جمشید چالنگی هستم از واشنگتن ، همراه شما خواهم بود در ساعات پیش رو در سالگرد انقلاب مشروطه در ایران
نگاهی کوتاه خواهیم داشت به انقلاب مشروطه و نتایجی که برای ایران داشت ، در باره انقلاب مشروطه سخن بسیار گفته شده است تاریخ نگاران و بسیاری در این زمینه سخن گفته اند از روانشاد احمد کسروی تا آقای فریدون آدمیت و بیش از آنها یحیی دولت آبادی و بسیاری دیگر سخن گفته اند و طبعاً جمهوری اسلامی پس از انقلاب به روایت ویژه خود از این رویداد تاریخی در ایران سخن گفته اند
در بخش نخست در این باره با شما سخن خواهیم گفت و در بخش دوم به ایران خواهیم رفت و گفتگو خواهیم کرد با یکی از امضا کنندگان بیانیه ۱۴ نفره و اینکه ایران در حال حاضر به چه مسیری میرود و به کجا ؟؟؟
یکی از مشکلاتی که در انقلاب ۵۷ به آن مبتلی بودند بخصوص آنهایی که سواد خواندن و نوشتن داشتند بخصوص تر آنهایی که دائیه رهبری داشتند،آنهایی که در صف نخست بودند و شعار ها را آنها ابداع کردند ، این بود که به تاریخ معاصر اشرافی نداشتند و سرکی نکشیده بودند که پیشتر چه اتفاقاتی افتاده و در سال ۴۲ خمینی چه میخواست؟؟ با چه مخالف بود و چرا بازداشت و سپس تبعید شد ، اگر چنین میشد دست کم زنان ایران میدانستند که یکی از مخالفت های خمینی مخالفت با حق رای زنان بود که بشدت مخالف بود،.
دهقانان کمتر در انقلاب ۵۷ حضور داشتند و اگر شرکت هم داشتند خمینی با اصلاحات ارضی هم مخالف بود آنهایی که خبر از تاریخ ایران داشتند میدانستند که خمینی از آستین کدام دسته از روحانیت شیعه بیرون آمده و وعده آزادی و از این قبیل به مردمان میدهد اگرچه شیخ فضل الله را میشناختند که خواستار مشروعه بود و کسی مانند جلال آل احمد او را شیخ شهید نامیده بود جلال آل احمد معلم روشنفکران چپ و راست ایران بود در عرصه روشنفکری بود.
مشروطه در ساده ترین تعریف خود محدود کردن و درواقع محدودیت رو به از میان برداشتن قدرت استبداد است، استبداد پادشاهی و سلطنتی که در بسیاری از کشور ها ریشه داشته اعم از کشور های اروپایی زمانی حکومتهایی چنین داشتند و در نقاط دیگر همچنین در آسیا و دیگر کشورها. تلاشها در کشور های مختلف برای محدود کردن و از بین بردن قدرت استبداد از سوئد تا انگلستان تا اسپانیا همه دارای حکومت پادشاهی مشروطه هستند و ایران در سال ۱۲۸۰ در قرن سیزدهم خورشیدی به چنین راهی رفت کسانی آمدند و صحبت از این کردند که آنچه که باید حاکم باشد قانون است قانونی که توسط مجلسی قانونگزار تعیین میشود نه فرمان پادشاه مستبد !!!
طلب قانون سنگ بنای مشروطه خواهی شد، بسیاری بودند که افکار تازه ای را در آن سالهای ایران رواج دادند، و افرادی بودند که نوآوری هایی داشتند و حاج سیاح که خاطراتی نوشته است و بسیار دیگر که صحبت از قانون پیش کشیدند و ….همه اینها به مسیری رفت و خواستار محدود کردن پادشاهی مستبد دوران قاجار شد و زمینه سازی برای رفاه عمومی ، مخالفتهایی ابراز شد تحصن های انجام شد و بعد نشست ها و تحصن هایی در شاه عبدالعظیم و گفتنی است که بعضی از روحانیون هم به مشروطه خواهی پیوستند در مقابل عده ای از آنها که در مقابلشان سنگر گرفتند.
رهبر مخالفان شیخ فضل الله نوری و آنسو طباطبایی و بهبهانی، و درخواست عدالتخانه توسط یحیی دولت آبادی و این کشاکش بین مخالفین مشروطه و موافقین مشروطه اوج میگیرد. و دو ابر قدرت آنزمان عملا بر کشور حکومت میکردند و این است که مشروطه خواهان در ضدیت با روسها که عملا پشتبان دربار بودند در سفارت انگلیس متحصن شدند که تا به امروز هم چشم امید ایرانیان به خارج از مرز هاست و این نکته ای است!!!!!!!
سرانجام فرمان مشروطه را مظفرالدین شاه امضاء کرد مجلسی تشکیل شد و بعدها قانون اساسی در ۵۱ بند نوشته شد و نحوه انتخاب نمایندگان چگونه بود به کنار!!!! اما آنچه را که مهم است اینست که عدالت خانه یا وزارت دادگستری بعد ها این قوه قضاییه را از دست روحانیت بیرون آورد که یکی از قدمهای اساسی بود که مشروطه زمینه ساز آن شد، سپس با روی کار آمدن محمد علی شاه او مجلس را به توپ بست!! گفت مشروطه بی مشروطه بساط را جمع کنید و آزادی نداریم به این شکل و روحانیتی مانند شیخ فضل الله هم پشت سر او !!!! قصد من روایت تاریخ نیست و بخشهایی از آن است.
با ما باشید و برنامه تفسیر خبر را با دوستان و آشنایان خود به اشتراک بگذارید منتظر شنیدن نظرات شما پیرامون این برنامه هستیم.
یوتیوب فایل صوتی فایل صوتی کم حجم گوگل درایو