محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که به نیویورک سفر کرده است، روز گذشته در نشست انجمن آسیا شرکت کرد و به سوالات مطرح شده پاسخ داد. او جدا از نقد آمریکا در نقد تحریمها هم برخلاف گذشته سعی کرد نشان دهد درهای مذاکره باز است و امکان تبادل زندانیان رانیز مطرح کرد که ششکاهی است به آمریکا ارائه شده است . او گفت این آمریکاست که با خروج از توافقات مختلف رفتار غیرعادی از خود نشان میدهد.
ظریف در ادامه گفت، ترامپ میگوید توافق بهتری میخواهد اما تا زمانی که نتواند آنچه را میخواهد دیکته کند، به آن نمیرسد. آنکه میز مذاکره را ترک کرد آمریکا بود، برایان هوک هم در آن مذاکرات بود و فکرش را نمیکرد که رئیسجمهورش از توافق هستهای خارج شود اما اکنون تنها کارهای او را توجیه میکندوی با توجه به عملی نشدن وعده های اروپا گفت .درحال حاضر در در داخل ایران این سؤال مطرح می شود که حال که ما از توافقی برجام در آن بودیم هیچ نفعی نبردیم چرا وارد توافقات جدیدی شویم؟
ظریف گفت ما در جبهه مبارزه با تروریسم بودهایم. ما دیروز با داعش جنگیدهایم. دولت عراق برای 300 خانواده ایرانی که عزیزانشان در مبارزه با داعش در عراق کشته شده بودند، دعوتنامه ارسال کرده، آیا آمریکا حتی یک دعوتنامه دریافت کرده؟ فرقی نمیکند، آمریکا یا حتی متحدانش و دیگر کشورهای منطقه که مدعی مبارزه با داعش هستند او گفت ما تنها کشوری هستیم که در کنار مردم عراق و سوریه به مبارزه با داعش پرداختیم. بنابراین هیچ مشکلی با کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم نداریم.
وی گفت ترامپ فکر میکند با سیاست فشار حداکثری میتواند ایران را به زانو درآورد اما اشتباه میکند. ترامپ فکر میکند با فشار ما از شأن و منزلت خود میگذریم، اما چنین اتفاقی نمیافتد. او فکر میکند قلدری ما را به مذاکره بازمیگرداند.او افزود ما از گذشته تنگه هرمز و خلیج فارس را باز نگه داشتهایم و در آینده نیز چنین میکنیم اما آمریکاییها باید بدانند که هنگام ورود به این تنگه باید با محافظان این تنگه صحبت کنند و این محافظان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هستند.
وی تصریح کرد، عبور و مرور آزاد از تنگه هرمز و جریان آزاد نفت در این منطقه جزء منافع ملی ما است و ما این مسئله را تضمین میکنیم تا زمانی که منافع ملی مان تأمین باشد. اما اگر قرار باشد ما نتوانیم از خلیج فارس استفاده کنیم و نتوانیم از منافع ملی خودمان استفاده کنیم، اصلا چرا باید این موضوع را تضمین کنیم.او گفت من معتقدم که ما به فروش نفتمان ادامه خواهیم داد و خواهیم توانست خریداران نفتمان را پیدا کنیم و به استفاده از تنگه هرمز به عنوان یک مسیر امن ادامه خواهیم داد. این قصد و نیت ماست و همان چیزی است که ما معتقدیم اتفاق خواهد افتاد اما اگر آمریکا اقدامات احمقانهای صورت دهد و تلاش کند تا ما را از انجام این کار منع کند، در این صورت، باید برای مواجهه با عواقب آن آماده شود.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که منظور از اقدامات احمقانه آمریکا دقیقا چه اقدامی است، گفت: گروه بی چهارگانه شامل بنیامین نتانیاهو، بنسلمان، بن زاید و بولتون میخواهند شاهد این باشند که آمریکا دست به اقدام احمقانهای بزند و این نخستین باری نیست که آمریکا اقدامات ماجراجویانهای صورت داده است که توطئه و طرحریزی آن را دیگران انجام دادهاند
ظریف با اشاره به عدم دخالت ایران در امور داخلی ایالات متحده تصریح کرد که ایران در به قدرت رسیدن یک دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری 2020 آمریکا سرمایهگذاری نکرده و دموکراتها همان اندازه با ایران دشمنی دارند که جمهوریخواهان. وزیر خارجه ایران تاکید کرد که ایران منتظر پیروزی یک دموکرات در انتخابات آینده ریاستجمهوری آمریکا نیست.
وی تاکید کرد که آمریکا اجازه نداده است که حتی یک دلار به دست هلال احمر ایران در جریان سیل اخیر برسد ، حتی از جانب ایرانیان مقیم آمریکا یا نقاط دیگر جهان.وی ادامه دادکه وزیر خارجه امریکا از کودتا در ایران حمایت میکند وی گفت افرادی که در ایران دستگیرشدند به دلایل مختلف بوده است ما میدانیم که ایرانیانی به اتهام نقض تحریمها در زندانهای آمریکا هستند، در اروپا نیز ما زندانیانی داریم. در اروپا یک زندانی با مشکل قلبی داریم که منتظر است تا به زندانهای آمریکا استرداد داده شود و اتهامش تلاش برای خرید قطعات یدکی هواپیما بوده است، نه هواپیمای جنگی بلکه قطعات یدکی هواپیمای غیرنظامی تا مردم ما بتوانند پرواز ایمنی داشته باشند، این اتهام اوست.ظریف همچنین به زندانی شدن یک ایرانی به جرم انجام ترجمه حین مذاکرات برای خرید تجهیزات ارتباطی برای مخابرات ایران طی سه سال گذشته و عدم توجه جامعه جهانی به اتفاقات مشابه این اشاره کرد و گفت: ما وقتی که درباره نازنین زاغری و اتهامات علیه وی شنیدیم، متأسف شدیم و تلاش کردیم که کاری صورت دهیم، اما هیچ کس حتی توجهی به زندانیان ما نمیکند، به طور مثال بانویی که در داخل زندان فرزند خود را به دنیا آورده است و فرزندش خارج از زندان بزرگ می شود در حالی که مادرش در داخل زندان است.
ظریف در ادامه گفت: بنابراین، آنچه که من میتوانم به عنوان وزیر خارجه انجام دهم، این است که این پیشنهاد را علنا روی میز مذاکرات بگذارم. بیایید آنها را تبادل کنیم. تمام افرادی که در زندانها هستند، چه در آمریکا، چه در کشورهای دیگر و منتظر استرداد به آمریکا هستند، ما معتقدیم که اتهامات علیه آنها ساختگی است و در مقابل آمریکا نیز معتقد است که اتهامات علیه زندانیان در ایران ساختگی است، بسیار خب، بیایید هیچ بحثی در این باره نداشته باشیم و به تبادل زندانیان اقدام کنیم. من آمادگی دارم تا این کار را انجام دهم و اختیار انجام این کار را نیز دارم. ما شش ماه پیش به دولت آمریکا اطلاع دادیم که آمادگی این کار را داریم و هنوز هیچ پاسخی دریافت نکردهایم. اگر آنها هر چیزی به جز این به شما بگویند، دروغ گفتهاند.
اظهارات ظریف برخلاف گذشته کاملا سیگنالهای مذاکره را برای امریکا نشان داد و برخلاف مواضع تند رهبر ایران و نیز رییس جمهور که گفت در فشار مذاکره نمی کنیم ، تمام سیگنالهای لازم را نشان داد و پیشنهاد تبادل زندانیان را میتواندر این راستا تعبیر کرد . اگر دولت ترامپ وارد چنین مذاکره ای شود عملا میتواند هموار کننده بقیه مذاکرات شد .بعید نیست که در نیویورک زمینه های چنین امری فراهم شود .