امشب در تفسیر خبر همراه با آقایان رضا تقی زاده و صادق زیبا کلام می پردازیم به بحران اقتصادی در ایران و اینکه آیا این حکومت اصلاح پذیر است.؟
آیا حکومت توان و کفایت حل مشکلاتی را که خود برای ایران و مردم ایران بوجود آورده دارد.؟
آیا اگر این حکومت سقوط کند ایران سوریه خواهد شد؟
چالنگی : علت مشکلات اقتصادی ایران چیست؟
زیبا کلام : اگر خیلی ساده بخواهم خدمتتان عرض بکنم اقتصاد ایران عملا متوقف شده است در حال حاضر به مثابه ماشینی میماند که متوقف شده است . آنقدر نابسامانی و مشکلات وجود دارد که که هیچ راه حلی برایشان وجود ندارد . اگر جنسی هم داشته باشید نه میفروشید و میتوانید بخرید وقتی این حالت بوجود میآید اولین کسانی که دامنشان در آتش است بازاریان هستند چون بیشترین لهیب این آتش متوجه بازار شده است که هم اکنون معترض هستند و در حال اعتصاب بسر میبرند .
چالنگی : بازار یک بازوی مقاومت و محل تغذیه آخوند های شیعه بوده است و این بحران یک روزه نیست تفسیر شما چیست.؟
تقی زاده :واقعیت اینست که مشکل در تمامیت جمهوری اسلامی است نه ناتوانی یا عملکرد دولت. هیچگونه دولتی نمیتواند بااین ماهیت جمهوری اسلامی قدمی برای حل مشکلات بردارد و قادر به تغییر وضعیت موجود نیست.
در سال 57 ما شاهد نوعی از این بن بست ها بودیم . حاکمیت جمهوری اسلامی به بن بست رسیده است. اتفاقاتی که در عرض چند روز گذشته افتاده در عرض چهل سال گذشته بی سابقه بوده است، ولی تعطیلی بازار و آمدن آنها به خیابان یعنی پیوستن طبقه متوسط به اعتراضات، ببینید تنها اینها نیستند که آسیب میبینند بیشترین آسیب را طیف حقوق بگیر و کارگران میبینند که همه موجودیشان آسیب پذیر است اما بازاریان سرمایه شان را می خوابانند و نمیفروشند. در دی ماه ما شاهد اعتراض قشر مزد بگیر و فقرا بودیم و حالا شاهد اعتراض طبقه متوسط جامعه هستیم این اعلام خطری بسیار جدی است برای حکومت .اما حکومت آنرا انکار میکند.
زیبا کلام: بنظر من یکی دو مسئله اساسی رادر بحران اقتصادی کنونی باید در نظر گرفت:
اول اینکه اقتصاد ایران یک اقتصاد نا کارامد هست که ظرف دو دهه گذشته فساد هم به آن اضافه شده و بصورت اقتصادی فاسد نالایق درامده است.
دوما تصمیماتی در مملکت در سطوح بالا گرفته میشود که دارای بازتاب و تبعاتی برای اقتصاد کشور است، منتها اینها وقتی اجرایی میخواهند بشوند آثار سوءاش دارد آشکار میشود، کسانی که این تصمیم را گرفته اند پاسخگو نیستند بلکه دولت بعنوان قوه مجریه باید پاسخگو باشد . مثلا تند رو ها میگویند ایران نباید به کنوانسیون پولشویی بپیوندد و لایحه اش را در مجلس مسکوت گذاشتند این نپیوستن ایران تبعاتی برای اقتصاد کشور در پی دارد . محدودیتهایی بر روی انتقالات بانکی بوجود میآورد و معاملات تجاری را مختل میکند . وقتی اینها بوجود می آید چه کسی باید پاسخگو باشد دولت روحانی .این هزینه ها را چه کسی باید تسویه کند دولت روحانی.
چالنگی: آیا دولت خارج از چرخه فساد حکومتی است یا خود دولت هم سهیم است.
تقی زاده : آیا هیچ دولتی در چهار چوب سیاست جمهوری اسلامی قادر به حل این معضلات و مشکلات مردم هست اگر هست به من بگویید. مسئله این است که جمهوری اسلامی حجابی است که مردم در مقابل خودشان میبینند.
مشکلات اقتصادی ایران بدست آقای روحانی حل شدنی نیست. و در شش ماه آینده تحریمهایی در راه است که 50 درصد از درآمد این دولت را کم میکند اینها سیاست های غلطی است که از بالا به دولت دیکته میشود. و دولت همان حکومت است .
زیبا کلام : حدود چهار سال پیش بحران اقتصادی اروپا را به زانو در آورد و یونان را مقروض اتحادیه اروپانمود و در همان مقطع وال استریت در آمریکا بوجود آمد اینها بحران اقتصادی بود بدون انکه از دماغ کسی خون بیاید توانستند بر این بحران فائق آیند. حال همین بحران را از دید جمهوری اسلامی آگر ببینید با زدن و اعدام و کشتار میخواهند آنرا حل کنند .
این تفاوت به این دلیل است که در غرب علم حاکم است و در جمهوری اسلامی ایدئولوژیک حاکم می باشد.در غرب وقتی دچار مشکل اقتصادی میشوند بدنبال راه حل علمی میگردند. نه اعدام افراد!!! ولی در این مملکت با اعدام و زندان و مشکل را میخواهند حل کنند چون ایدئو لوژیک فکر میکنند در بحرانهای اقتصادی درون ایران همیشه بدنبال محتکر و عوامل خارجی مثل آمریکا و اسراییل و جدیدا هم عربستان هستند و هم اش به دنبال دشمن هستند نمیخواهند به عملکرد و سیاست های خودشان نگاه کنند. دو دهه هست که ثروت عظیمی به پای انرژی هسته ای ریخته شده است، پول و هزینه ای که باید برای کمبود آب کشور هزینه میگردید.
چالنگی : آیا ایران وابسته است ؟؟ و اگر نیست چرا هر تصمیمی در دنیا گرفته میشود بر بازار و سفره ما تاثیر میگذارد ؟
تقی زاده: کشورها در مناسبات بین المللی است که میتوانند اقتصاد خود را بهبود ببخشند و فرهنگ خودشان را رشد بدهند و نوع توازن بین المللی است که به یک کشور استقلال میدهد.
زیبا کلام: من معتقدم که نه جمهوری اسلامی وابسته است و نه رژیم قبلی وابسته بود . رژیم قبلی متحد استراتژیک آمریکا بود و جمهوری اسلامی متحد استراتژیک روسیه است. اما باید ببینیم این متحد استراتژیک بودن برای منافع ملی ما چه هزینه ها و چه منفعت هایی را دارد. فرم اقتصاد جهانی بشکلی است که هیچ کشوری نمیتواند به شکل جزیره ای باشد و ارتباطی با دنیا نداشته باشد و بگوید ما ارتباطی با غرب نداریم در حال حاضر ما هم در عمل از نظر اقتصادی و فرهنگی و فکری وابسته به غرب و خصوصا آمریکا شده ایم.
با ما باشید و برنامه تفسیر خبر را با دوستان وآشنایان خود به اشتراک بگذارید منتظر شنیدن نظرات شما پیرامون این برنامه هستیم.
یوتیوب دانلود فایل صوتی فایل صوتی کم حجم گوگل درایو