سناتورهای آمریکایی به اوباما: بدون توقف غنیسازی کامل اورانیوم در ایران، هیچ امتیازی نباید داده شود
در آستانه مذاکرات اتمی ایران و گروه ۱+۵، شماری از سناتورهای کنگره ایالات متحده در نامهای به باراک اوباما اعلام کردند که در صورتی که تهران سرعت برنامه اتمی خود را کاهش دهد و نسبت به توقف کامل غنیسازی اورانیوم اقدام کند، آنها موافق تعلیق تحریمهای جدید علیه ایران هستند. دور جدید مذاکرات اتمی ایران با گروه پنج به علاوه یک، از امروز صبح در ژنو آغاز شده است و به مدت دو روز ادامه خواهد داشت. این اولین دور مذاکرات ایران با غرب پس از آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی است.
مذاکرات هسته ای ایران با گروه ۱+۵ که از صبح امروز در ژنو آغاز شده تا فردا، چهارشنبه ادامه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاریها هیات مذاکره کنندگان ایران به سرپرستی محمد جواد ظریف، وزیر خارجه، عصر دوشنبه وارد ژنو شدند.
آقای ظریف دوشنبه شب در میهمانی شام با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شرکت کرد.
مذاکرات امروز سه شنبه با حضور محمد جواد ظریف افتتاح شد.
وزیر خارجه ایران پیش از رفتن به ژنو گفت که ایران خواستار به نتیجه رسیدن مذاکرات در زمانی کوتاه است و معتقد است که طولانی شدن آن باعث بی اعتمادی میشود.
وندی شرمن و عباس عراقچی، معاونان وزارت های خارجه آمریکا و ایران، از سوی دو کشور سرپرستی هیات های دو طرف را بر عهده خواهند داشت.
در همین حال شماری از سناتورهای کنگره ایالات متحده روز در نامهای به باراک اوباما اعلام کردند که آنها موافق تعلیق تحریمهای جدید علیه ایران هستند، اما در صورتی که تهران سرعت برنامه اتمی خود را کاهش دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این نامه که ۱۰ سناتور دموکرات و جمهوریخواه آن را امضا کردهاند، میگوید ایالات متحده و دیگر کشورها باید در گام نخست به توافقی با ایران دست یابند که اساس آن «تعلیق در برابر تعلیق» است.
سناتورها سپس توضیح میدهند که بر مبنای این توافقنامه اولیه ایران غنیسازی اورانیوم را متوقف میکند و در ازای آن، واشینگتن نیز اجرای تحریمهای جدید را به حالت تعلیق درمیآورد.
اما سناتورهای آمریکایی در نامه خود به آقای اوباما خاطرنشان کردهاند که تهران باید بهطور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و نیز تمام تعهدات خود در رابطه با پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل را به اجرا درآورد که از جمله آنها تعلیق کامل غنیسازی اورانیوم است.
در این نامه آمده است که اگر حکومت ایران چنین اقداماتی را به شیوهای شفاف انجام دهد، امضاکنندگان نامه نیز حسن نیت ایران را با تعلیق دور بعدی تحریمها که در کنگره تحت بررسی است، جبران خواهند کرد.
امضاکنندگان نامه در نهایت تاکید کردهاند که «تهدید نظامی باورپذیر» همچنان باید روی میز باقی بماند.
این نامه به امضای ۶ سناتور دموکرات و چهار سناتور جمهوریخواه رسیده است که از جمله آنها میتوان به سناتور رابرت منندز، رییس کمیته روابط خارجی سنا، چارلز شومر، سناتور ارشد دموکرات، ستاتور جان مککین، رقیب جمهوریخواه باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ و سناتور لیندسی گراهام جمهوریخواه اشاره کرد.
مذاکرات ژنو از امروز سهشنبه ساعت ۹:۳۰ صبح به وقت ژنو (۱۲ ظهر به وقت تهران) در ساختمان سازمان ملل در ژنو آغاز شده است. مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ از سال ۲۰۰۶ آغاز شد. پیش از این هیاتهای مذاکره کننده ایران و گروه ۱+۵ در دولت نهم و دهم ۹ بار با هم مذاکره کردند. در تیر ۱۳۸۷، مهر ۱۳۸۸، آذر ۱۳۸۹ به ترتیب مذاکرات ژنو یک، دو و سه برگزار شد. شهر استانبول نیز در بهمن ۱۳۸۹ و همچنین ۲۶ فروردین ۱۳۹۱ میزبان دور بعدی گفتگوها بود. این مذاکرات در روزهای سوم و چهارم خرداد در بغداد و ۲۹ و ۳۰ خرداد در مسکو ادامه یافت و هشتم و نهم اسفند ماه ۱۳۹۱ و همچنین ۱۶ و ۱۷ فروردین ماه سال جاری (۱۳۹۲) نیز آلماتی قزاقستان میزبان این مذاکرات بود. کشورهای غربی می گویند برنامه غنی سازی اورانیوم این کشور برای رسیدن به توانایی تولید تسلیحات هستهایستد. ایران این اتهام را رد می کند و می گوید می خواهد تکنولوژی هستهای را برای تولید برق و تحقیقات پزشکی حفظ کند.