رهبران کشورهای جهان از توافق روسیه و آمریکا در باره از بین بردن سلاحهای شیمیایی سوریه تمجید کردند. جان کری، وزیر خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، همتای روسیاش
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پس از سه روز مذاکره در ژنو، روز شنبه ۲۳ شهریور ماه اعلام کردند که دو کشور بر سر از بین بردن سلاحهای شیمیایی سوریه به توافق رسیدهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز بر اساس این توافق، سوریه یک هفته فرصت خواهد داشت، جزئیات زرادخانه سلاحهای شیمیایی خود را به کارشناسان تسلیحاتی سازمان ملل ارایه دهد.
همچنین براساس این توافق کلیه جنگافزار شیمیایی سوریه نیز می بایست تا نیمه سال ۲۰۱۴ نابود شود.
طبق ماده ششم این توافقنامه هم، سازمان ملل متحد امکانات تدارکاتی را در اختیار بازرسان قرار خواهد داد و همچنین سازمان ملل وظیفه رسیدگی به تخلف حکومت سوریه در زمینه اجرای این توافقنامه را برعهده خواهد داشت.
در همین رابطه جان کری روز شنبه گفت بر اساس این توافق رژیم سوریه ظرف یک هفته باید فهرستی از ذخایر شیمیایی خود را ارائه دهد و تا نیمه سال آینده باید تمامی جنگ افزارهای سوریه نابود شده باشد. سرگئی لاوروف نیز این مذاکرات و توافق را مطلوب اعلام کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا گفته است که طبق این توافق، از حکومت سوریه خواسته شده است که زمینه دسترسی فوری و نامحدود بازرسان سازمان ملل متحد را به تمامی تاسیسات و انبارهای تسلیحات شیمیایی فراهم کند.
باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا هم توافق بین وزیران خارجه آمریکا و روسیه را گامی جدی و واقعی در جهت کنترل تسلیحات شیمیایی سوری
رییس جمهوری آمریکا در بیانیه ای در همین زمینه گفته است: «چارچوب این توافق فرصت نابودی سریع، شفاف و قابل اثبات تسلیحات شیمیایی سوریه را فراهم می کند و می تواند به تهدید استفاده از این تسلیحات نه تنها علیه مردم سوریه، بلکه مردم منطقه و جهان پایان دهد.»
وی تصریح کرده است که انتظار جامعه جهانی این است که حکومت بشار اسد تعهدات خود را انجام دهد.
رییس جمهوری آمریکا تصریح کرده است :«درصورتی که اقدامات دیپلماتیک (درقبال سوریه) شکست بخورد، ایالات متحده آماده است تا دست به اقدام بزند.»
در همین حال رهبران کشورهای جهان نیز از این توافق تمجید کردند.
دولت چین میگوید، این توافق می تواند به رسیدن بحران سوریه به آرامش کمک کند و مشکل سلاحهای شیمیایی را رفع سازد.
نبیل العربی، رییس اتحادیه عرب نیز آن را «گامی نزیک تر به راه حل سیاسی» خواند.
ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز از توافق آمریکا و روسیه بر سر کنترل جنگافزار شیمیایی سوریه
وزیر امور خارجه بریتانیا در بیانیه ای گفته است: اکنون برعهده حکومت سوریه است که این توافقنامه را به صورت کامل اجرا کند.
بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل نیز از این توافق استقبال کرده و در بیانیه ای خواستار حمایت از سازمان ملل متحد برای اجرای توافق در مورد کنترل جنگافزار شیمیایی سوریه
فرانسوا اولاند، رییس جمهوری فرانسه نیز گفت قطعنامه علیه حکومت سوریه می تواند هفته آینده در سازمان ملل به رای گذاشته شود.
آقای اولاند روز یکشنبه در جریان یک مصاحبه زنده با تلویزیون توافق آمریکا و روسیه در مورد سلاح های شیمیایی سوریه را «گامی مهم» توصیف کرد.
رییس جمهوری فرانسه، تاکید کرد که به رغم اهمیت ریشه کن کردن سلاح های شیمیایی، این پایان مساله سوریه نیست.
او همچنین افزود، راه حل سیاسی و دیپلماتیک برای حل بحران سوریه امکان پذیر است و در عین حال تاکید کرد در صورت سرپیچی دمشق، گزینه حمله نظامی باید بر روی میز باشد.
اما سرگی لاورف، وزیر خارجه روسیه گفت: هرگونه اقدام نظامی احتمالی یا اعمال تحریم در مورد سوریه در صورتی که تلاشهای دیپلماتیک به نتیجه نرسد، باید به دقت در شورای امنیت از قبل بررسی شود.
مقامهای سوری نیز این توافق را «یک پیروزی برای سوریه» دانستند که به گفته آنها از جنگ جلوگیری می کند.
اما رهبران ائتلاف ملی سوریه متشکل از مخالفان، اعلام کردند که به وعده های بشار اسد اعتماد ندارند. آنها علاوه بر از میان بردن سلاح های شمیایی خواستار ممنوعیت موشک های بالستیکی و نیروی هوایی حکومت دمشق شدند.
در رویدادی دیگر دو سناتور سرشناس آمریکایی میگویند توافق آمریکا و روسیه بر سر سوریه، ایران را در پیگیری برنامه هستهایاش، «جسورتر» خواهد کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، جان مککی
این دو سناتور همچنین گفتند که توافق اخیر، کمکی به پایان خشونتها در سوریه نخواهد کرد.
در همین حال ایران نیز از توافق روسیه و آمریکا برسر بحران سوریه استقبال کرد.
علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، در واکنشها به خبر توافق آمریکا و روسیه برای کنترل تسلیحات شیمیایی سوریه گف
به گزارش خبرگزاری ایسنا، علی لاریجانی روز یکشنبه ۲۴ شهریور در اینخصوص گفت: «امیدواریم مختصر عقلی در بین سیاستمداران آمریکایی وجود داشته باشد تا از رفتارهای افراطی پرهیز کنند و اتفاقات روزهای اخیر و تصمیمات اتخاذشده نشاندهنده همین مختصر عقل است.»
علی لاریجانی که در نشست مشترک خبری با همتای عراقی خود اسامه النجیفی
وی افزود: «یکی این که حمله به سوریه بدون تصمیم شورای امنیت کاری غیری قانونی است و زمینه را برای غیر قانونی و هرج و مرج جهانی فراهم میکند و دوم این که هرگونه اقدام نظامی در منطقه عکسالعملهایی به طور طبیعی خواهد داشت و این عکسالعمل آتش جنگ را در منطقه تسری میدهد.»
در تحولی دیگر و در پی توافق آمریکا و روسیه برای یافتن راه حلی غیرنظامی برای بحران تسلیحات شیمیایی سوریه، جنگندهها و توپخانه ارتش سوریه، مواضع شورشیان را در حومه دمشق بمباران کردند.
به گزارش رویترز، شورشیان سوری میگویند که رژیم اسد بعد از اینکه از عدم حمله آمریکا مطمئن شده، بر حجم حملاتش با تسلیحات معمولی افزوده است.
و در نهایت ائتلاف ملی مخالفان سوریه هم در نشستی در شهر استانبول، احمد طعمه را به عنوان نخست وزیر موقت خود معرفی کرد.
احمد طعمه، با کسب ۷۵ رأی از مجموع ۹۷ رأیِ اعضای ائتلاف ملی مخالفان سوریه، به این سمت برگزیده شده است.
او در گفتگو با خبرگزاری رویترز، برقراری ثبات و امنیت در مناطقِ تحت کنترل مخالفان را از اولویت های دولت موقت خود عنوان کرده است.
استفاده از جنگافزارهای شیمیایی در جنگ داخلی سوریه که از سوی رییس جمهوری آمریکا «خط قرمز» توصیف شده بود موجب شد تا سوریه در آستانه حمله نیروهای خارجی قرار بگیرد. براساس ارزیابی اطلاعاتی که کاخ سفید در خصوص استفاده حکومت بشار اسد از سلاح شیمیایی منتشر کرد، ۱۴۲۹ نفر در حمله شیمیایی به حومه دمشق در روز چهارشنبه ۲۱ اوت کشته شدند که دست کم ۴۲۶ نفر از آنها کودک بودند.