شاه در کنار آیزنهاور و نیکسون؛ امیرمحمد دستدردست ترامپ
علیرضا نوریزاده نویسنده و روزنامهنگار
جمعه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ برابر با ۱۶ مه ۲۰۲۵ ۸:۰۰
هنوز تصویر را به یاد دارم. شاه جوان در کادیلاک باشکوه دربار، کنار فاتح جنگ جهانی دوم، پرزیدنت آیزنهاور، در میان هلهله مردم از برابر چشمانم به سوی کاخ پادشاه عبور کردند. در بالکن کوچک محضر پدرم، غروری کودکانه داشتم که شاه ما در کنار قدرتمندترین رهبر جهان نشسته است.
بعدها روسایجمهوری دیگر آمریکا را نیز دیدیم که هم میزبان شاه بودند و هم مهمانش. ریچارد نیکسون رفیق رفیقانش بود که تا لب مزار با او بود و کارتر ناجوانمردترینشان که سال نو در تهران بهترین ژانویهاش را جشن گرفت، اما به قول داریوش «خنجر از پشت میزنه/ اون که همراه منه». یعنی حضرتش لعنت ملتی را خرید و خمینی را برکشید.
خاطرات مرحوم علم را بنگرید تا آشکار شود شاه هرگز نه آدم آمریکا بود و نه مطیع و منقاد رهبرانش. نامه او به جرالد فورد درباره بهای نفت و قرارداد ذوبآهن با شوروی بهترین گواه استقلال و ایرانپرستی پادشاه بود. مردی که قطره بارانی بر تن سوخته میهن، شادمانش میکرد.
حالا از پنجره دل، دونالد ترامپ و محمد بن سلمان را مینگرم. روزگاری وطنم قطب والای منطقه بود و حالا در روزگار جمهوری ولایت فقیه، نفرینی زمان و زمین است. در جشنهای دو هزار و ۵۰۰ ساله که بیقدرش دانستیم، دهها پادشاه و رئیسجمهوری و بزرگان شرق و غرب به پرسپولیس آمدند و ستایشگر ایران و رهبرش شدند. حالا رژیم افتخار میکند که میزبان ملا متقی طالبانی و نوری مالکی و رابرت موگابه و چائوشسکو سه روز قبل از سقوطش، بوده و سیدعلی در جمع افتخاراتش، تصویرش را با کیم ایلسونگ و بشار اسد و موگابه قاب کرده است.
بار دیگر بن سلمان و ترامپ را مینگرم و دهها تصویر دیروز پیش چشمم میگذرد. پیدا است که ترامپ سخت تحت تاثیر امیر محمد قرار گرفته است. او بارها از ولیعهد سعودی تجلیل میکند و همزمان، از گزینههای ولیعهد سعودی و سیدعلی خامنهای میگوید: «میخواهم به ایران مسیری تازه و بهتر برای آیندهای امیدوارکنندهتر ارائه دهم. … امیدوارم دولت جدید سوریه در تثبیت ثبات در این کشور موفق عمل کند.»
او همچنین از محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، بهعنوان یک «دوست» و «مردی فوقالعاده» تمجید کرد و افزود: «هرگز سخاوت و میزبانی پادشاه سلمان را فراموش نمیکنم. او مرد فوقالعادهای است. از میزبانی گرم امروز نیز قدردانی میکنم.»
ترامپ در ادامه تصریح کرد: «همکاری ما با عربستان سعودی قوی باقی خواهد ماند. اقدامهای تازهای برای تعمیق این رابطه انجام خواهیم داد. در حال جشن گرفتن ۸۰ سالگی (۹۲ سالگی) همکاری آمریکا با عربستان سعودی هستیم… عربستان بیش از یک تریلیون دلار در آمریکا سرمایهگذاری خواهد کرد… امیدوارم شاهد پیشرفت و رونق کشورهای خاورمیانه باشیم و این کشورها بهعنوان رهبران مدرنیته خاورمیانه در جهان صعود کنند.»
او همچنین با اشاره به تحولات صورتگرفته در عربستان سعودی، افزود: «تغییراتی که تحت رهبری شاه سلمان و شاهزاده محمد بن سلمان صورت گرفته، سخنان همه منتقدان را نقض کرده است.»
ترامپ تصریح کرد: «در هشت سال گذشته تغییرات بسیاری در عربستان سعودی صورت گرفت. عربستان سعودی جام جهانی فوتبال را میزبانی خواهد کرد. ما شاهد حضور رهبران تازهای در خاورمیانهایم که در حال ایجاد پیمان و اتحاد از طریق تجارتاند. آنها یکدیگر را بمباران نمیکنند و ما آن را نمیخواهیم. این تغییر بزرگ از طریق دخالت غرب صورت نگرفته است. این تحولات را نئوکانها، جنگطلبان و لیبرالها هم صورت ندادهاند. تولد خاورمیانه مدرن به دست مردم همین منطقه صورت گرفته است. شما خودتان اختیار سرنوشت خود را به دست میگیرید. نئوکانها و آن افراد با دخالت خود هیچ کشوری را نساختند، بلکه فقط ویران کردند. شما در حال عشق ورزیدن به میراث خود هستید و فقط شمایید که میتوانید به این معجزه مدرن دست پیدا کنید.»
ترامپ ادامه داد: «ما میخواهیم خاورمیانه به تجارت و نه هرجومرج و به صادرات فناوری، نه تروریسم، معروف شود.»
او در دفاع از سیاستهایش علیه رژیم ولایت فقیه، گفت: «تحریمهای بیسابقهای علیه ایران اعمال کردیم و مانع تامین منابع گروههای تروریستی از ایران شدیم. ایران به سرمایه تازه دست یافت و شاهد بودیم که این سرمایه بهدرستی خرج نشد.»
ترامپ با دفاع از پیمان ابراهیم گفت: «هدف از پیمان ابراهیم صلح است. آرزوی من است که عربستان سعودی به این پیمان بپیوندد. این به عربستان سعودی کمک بسیاری خواهد کرد. پیوستن عربستان سعودی به پیمان ابراهیم سرنوشت خاورمیانه را تعیین خواهد کرد. (البته امیر محمد بارها تاکید کرده است که بدون برپایی دولت مستقل فلسطین هرگز به پیمان ابراهیم نخواهد پیوست)
ترامپ گفت: «دولت پیشین آمریکا در ازای هیچ، تحریمهایش علیه ایران را برداشت. ایران با رسیدن به میلیاردها دلار سرمایه، باعث هرجومرج در جهان شد. آنها هفتم اکتبر را تامین مالی کردند. بزرگترین نیروی مخرب در خاورمیانه ایران (جمهوری اسلامی) است. ایران باعث خرابی و ویرانی در یمن، عراق، سوریه و لبنان و دیگر کشورها است.»
سپس بار دیگر در اظهاراتی علیه رژیم ایران، خطاب به سعودیها گفت: «درحالی که شما دارید آسمانخراش میسازید، ساختمانهای تهران دارند ویران میشوند. مدیریت اشتباه چندین ساله دولت ایران باعث شده است تا این کشور با قطعیهای چندساعته و روزانه برق روبرو شود… در زمانی که تواناییهای شما صحرا را به زمین کشاورزی تبدیل کرده، دولت ایران با فساد خود، زمینهای کشاورزی را به صحرا تبدیل کرده است. آنها حتی مافیای آب دارند که با خشک کردن رودخانهها ثروتمند میشوند و اجازه نمیدهند مردم ایران آب داشته باشند.»
ترامپ همچنین یادآور شد: «زمانی که کشورهای عربی در حال تبدیل به ستون ثبات و تجارت در جهاناند، دولت ایران در حال دزدیدن ثروت مردم ایران است و با تامین مالی تروریستها، جهان را به آشوب میکشد. دولت ایران یک منطقه را هم به آشوب کشیده است. دولت ایران در تلاش برای حفظ دولت درحال سقوط در سوریه دست به کشتار مردم سوریه زد. اکنون سوریه را نگاه کنید. دولت ایران با تامین نیروی نیابتی در لبنان، یعنی حزبالله، لبنان را که پایتخت آن زمانی پاریس خاورمیانه نام داشت، نابود کرد. همه این بدبختیها اجتنابپذیر بودند. محمد بن سلمان و مردم باهوش آن را میدانستند. اگر دولت ایران به جای ایجاد هرجومرج، روی ساخت و توسعه این کشور تمرکز میکرد، میتوانست پیشرفت کند.»
دونالد ترامپ همچنین افزود: «من امروز برای یادآوری هرجومرج گذشته به خاورمیانه نیامدهام. من میخواهم مسیر تازه و بسیار بهتری به ایران ارائه دهم تا به سوی آینده امیدوارتر حرکت کند. من آماده ایجاد همکاریهای تازهام. حتی با وجود اختلافهای گسترده با ایران، نشان دادهام که آماده همکاریهای تازهام.»
رئیسجمهوری آمریکا تاکید کرد: «من به دشمنی ابدی اعتقادی ندارم. بزرگترین دوستان کنونی آمریکا زمانی دشمن آن بودند. به دنبال توافق با ایرانم. اگر دولت ایران با این توافق مخالفت کند و به حملات علیه دیگر کشورهای منطقه ادامه دهد، جز اعمال کارزار فشار حداکثری بر ایران راهی نخواهم داشت.»
او تاکید کرد: «جز قطع صادرات نفت ایران راهی نخواهم داشت. ایران فقیر هرگز سلاح هستهای نخواهد داشت. ما برای جلوگیری از آن از هیچ اقدامی دریغ نخواهیم کرد. اما ایران میتواند آینده بهتری داشته باشد. انتخاب برعهده آنها است. آنها میتوانند کشور موفقی باشند، اما نباید سلاح هستهای داشته باشند. ایرانیان اکنون باید انتخاب کنند. اوضاع بهسرعت در حال تغییر است. بزرگترین هدف من این است که یک برپاکننده صلح باشم. ایران باید تصمیم بگیرد و اقدام کند.»
ترامپ به یاد حاضران آورد که اگر او رئیسجمهوری بود، هفتم اکتبر رخ نمیداد، چون ایران پولی نداشت. سپس در ادامه سخنرانی خود، با اشاره به ادامه جنگ اوکراین، تاکید کرد که خواستار توقف این جنگ است و از عربستان سعودی برای میانجیگری و تسهیل گفتگوها با اوکراین قدردانی کرد.
ترامپ درباره یمن هم تصریح کرد: «حوثیها موافقت کردند کشتیهای آمریکایی را هدف قرار ندهند.»
او افزود: «اسرای بیشتری را از غزه بازخواهیم گرداند. مردم غزه سزاوار آیندهای بهترند.»
ترامپ همچنین گفت: «لبنان در حال عذاب کشیدن است. من میخواهم به لبنان کمک کنم. این کشور به خاطر حزبالله و ایران در حال عذاب کشیدن است.»
او در ادامه، با اشاره به تحولات سوریه گفت: «امیدوارم دولت تازه سوریه صلح را حفظ کند. این کشور به قدر کافی زجر و کشتار را تجربه کرده است. دولت من اقدامهای اولیه را برای عادیسازی روابط سوریه و آمریکا آغاز کرده است.»
ساعاتی پس از این سخنان، ترامپ با وساطت امیر محمد بن سلمان، تحریمها علیه سورریه را لغو کرد و در قصر الیمامه، احمد الشرع را پذیرا شد. خبر این دیدار شادی را به سوریه بازگرداند و صدها هزار سوری در دمشق و لاذقیه و درعا به رقص و پایکوبی پرداختند. منظرهای که اگر فردا روابط بین تهران و واشینگتن برقرار شود، آن را در میهنمان هم شاهد خواهیم بود.
در سال ۱۹۷۲، یعنی ۵۲ سال پیش، ریچارد نیکسون، رئیسجمهوری وقت آمریکا، در بازگشت از سفر تاریخی خود به شوروی، به تهران آمد. بخش کوتاهی از سخنان او خطاب به شاه فقید را میآورم:
«وقتی فکر میکنم ایران کجا است، جایگاهش در تاریخ، به دو هزار و ۵۰۰ سال قبل، مکانش از نظر جغرافیایی، جایی که پل بین اروپا و آسیا و در دهانه اقیانوس هند و آسیای جنوبی است و همچنین به خاورمیانه نگاه میکنم. وقتی به جایگاه بسیار راهبردی که ایران در آن منطقه بحرانی جهان که به عقیده بسیاری بهطور بالقوه انفجاریترین بخش جهان است، فکر میکنم، فقط میتوانم بگویم آنهایی که صلح میخواهند، آنطور که شما میخواهید و ما آن را میخواهیم و همه ما در این اتاق میخواهیم، ما که به صلح معتقدیم، خوشبختیم که امروز شما اعلیحضرت، مقام فرماندهی را [در ایران] دارید.»
ایران تنها به دلیل شوروی برای آمریکا اهمیت نداشت. در آن زمان نیز خاورمیانه منطقهای پرمناقشه برای آمریکاییها بود. آمریکا در خاورمیانه آن روز دوستان زیادی نداشت. اعراب در دهه ۱۹۶۰ درگیر جنگ با اسرائیل بودند و حمایت بیچونوچرای آمریکا از اسرائیل رابطه اعراب و آمریکا را نیز تیره کرده بود.
نیکسون با حمایت تسلیحاتی از اسرائیل در طول جنگ یوم کیپور، امکان پیروزی اسرائیل و در عین حال خشم کشورهای نفتخیز عرب را فراهم کرد که به بحران نفتی در داخل آمریکا منجر شد، اما شاه ایران، دوست قدیمی او، در تحریم نفتی با اعراب همراهی نکرد و کنار آمریکا ایستاد.
نیکسون در سفرش به تهران در ماه مه ۱۹۷۲، قول داد که هرگونه سلاح آمریکایی را که شاه بخواهد، به او بفروشد. در همان جلسه، رئیسجمهوری این نکته شاه را پذیرفت که عراق اکنون متحد نزدیک شوروی و خطری امنیتی برای منطقه خلیج فارس است. شاه برای کمک به حفظ تعادل منطقه، موافقت نیکسون را برای حمایت از شورش کردهای عراق تحت رهبری ملامصطفی بارزانی جلب کرد. در واقع با خروج بریتانیا از خلیج فارس در سال ۱۹۷۱، ایران مسئولیت تامین امنیت منطقه را برعهده گرفت.
شاهزاده بن سلمان با لبخند و اقتدار با ترامپ سخن میگوید و مثل امیر قطر هواپیمای ۴۰۰ میلیون دلاری هم به ترامپ هدیه نمیدهد.
تردیدی ندارم سعودیها و بهویژه قطریها و اماراتیها حالا سر به عرشی میسایند که ۴۶ سال پیش بستر سرهای ما بود. راستی را، با خود چه کردیم که امروز صاحب حکومتی هستیم که حسین بازجو و رهبر مافیا شمخانی به رهبر آمریکا پیام قهر و مهر با هم میدهند و رئیسجمهوری ولی فقیه در کرمانشاه قسم حضرت عباس میخورد که حرفهای ترامپ را نشنیده است. طرح خاورمیانه جدید در ریاض پایهگذاری میشود و میهن من در ترسیم و تنفیذ این طرح نقشی ندارد. خدای را، ایران من کجا است؟
دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.