موسسه علوم و امنیت بینالملل در آمریکا با استناد به تصاویر ماهوارهای تجاری خبر داده است که حکومت ایران در حال احداث یک محوطه امنیتی با حصارهای جدید در اطراف کوه کلنگ گزلا در جنوب تاسیسات هستهای نطنز است.
براساس این گزارش و تصاویر ماهوارهای منتشرشده، محوطه امنیتی جدید، تمامی دامنه کوه کلنگ گزلا را احاطه کرده است و تا جاده اصلی امتداد مییابد و به حصار امنیتی مجتمع نطنز در نزدیکی آن میپیوندد.
در گزارشی که موسسه علوم و امنیت بینالملل در روز چهارشنبه سوم اردیبهشت منتشر کرد، گفته شده است: «کوه چند قلهای کلنگ گزلا، محل احداث یک مجتمع تونلی بزرگ و عمیق جدید و یک تونل کوچکتر جداگانه است که قدمت آن به سال ۲۰۰۷ بازمیگردد. هیچکدام از این دو سایت تاکنون مورد بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار نگرفتهاند.»
بهنوشته این موسسه، «ایجاد چنین حصار امنیتی گستردهای در اطراف تاسیسات مرتبط با غنیسازی اورانیوم که در اعماق زمین و در دل کوه ساخته شده، نشان میدهد که جمهوری اسلامی نگران نفوذ پنهانی افراد یا گروههایی به این تونلهاست. با این حال، هنوز مشخص نیست این نوع موانع حفاظتی تا چه اندازه میتواند در برابر یک دشمن مسلح و مجهز کارآمد باشد.»
موسسه علوم و امنیت بینالملل در ادامه گزارش خود افزوده است: «این مجموعه تونلی جدید که دارای دو ورودی مجزا است و به احتمال زیاد به زیر بلندترین قله کوه ختم میشود، طی چند سال گذشته در حال ساخت بوده است. انتظار میرود این مجتمع در سال جاری یا سال آینده به بهرهبرداری کامل برسد. بر اساس گزارشها، این مجموعه قرار است جایگزین مرکز مونتاژ سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز شود که در تابستان ۲۰۲۰ در اثر انفجار تخریب شد.»
براساس این گزارش، تونلهای جدید در عمقی بیش از سایت فردو ساخته شدهاند و فضای زیرزمینی آنها به اندازهای وسیع است که میتوانند علاوه بر تاسیسات مونتاژ، یک سایت کوچک غنیسازی سانتریفیوژ گازی اعلامنشده را نیز در خود جای دهند.
دیوید آلبرایت و سارا بورکهارد، نویسندگان این گزارش، افزودهاند: «با توجه به اینکه حکومت ایران طی یک سال گذشته حدود شش هزار سانتریفیوژ پیشرفته در فردو و مجتمع نطنز مستقر کرده که هیچکدام تحت نظارت آژانس نبودهاند، به نظر میرسد که توانایی استقرار مخفیانه هزاران سانتریفیوژ دیگر در این مجتمع جدید را دارد.»
ساعتی پس از انتشار این گزارش، عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در شبکۀ ایکس آن را بخشی از «تلاشهای رژیم اسرائیل و برخی گروههای ذینفوذ برای به شکست کشاندن دیپلماسی» خواند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در اظهاراتی گزارشهای منتشر شده درباره دیوارکشی در اطراف تاسیسات هستهای ایران را «خیالی» نامید.
عراقچی با اشاره به «تلاشهای خرابکارانه و عملیات ترور» در خصوص تاسیسات هستهای ایران نوشت: «نیروهای امنیتی ما به دلیل چنین سوابقی در حالت آمادهباش کامل هستند.»
دیوید آلبرایت، رئیس «موسسه علوم و امنیت بینالمللی»، هشدار داده است که این تونلها که سالهاست زیر کوه «کلنگ گز لا» در حال ساخت بودهاند، ممکن است به زودی وارد مرحله عملیاتی شوند.
او گفت که تهران به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دسترسی به این تونلها را نداده، موضوعی که نگرانیها را درباره استفاده احتمالی از این تونلها برای نگهداری اورانیوم غنیشده، مواد هستهای اعلامنشده یا سانتریفیوژهای پیشرفته افزایش داده است.
وزیرخارجه جمهوری اسلامی در بخش دیگری از نوشته خود در ایکس با اشاره به اینکه «هر میلیگرم از اورانیوم غنیشده ایران تحت نظارت کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد» نوشت: «کسانی که به دنبال فریب افکار عمومی هستند، احتمالا ادعاهای خیالی و عجیب و غریبی را مطرح میکنند و از ابزارهایی مثل تصاویر ماهوارهای ترسناک هم استفاده خواهند کرد.»
عراقچی برای این پست خود از آیکون «روح» استفاده کرده است.
این گزارش در شرایطی منتشر شد که تنشها بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی همچنان ادامه دارد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، چهارشنبه سوم اردیبهشت ایران را یک «تهدید موجودیتی» علیه اسرائیل و خطری برای آینده بشریت دانست. نتانیاهو تاکید کرد که دولت او به مقابله با آنچه «خطر ایرانی» خواند، مصمم است.
بر اساس گزارش منابع آگاه به «نیویورکتایمز»، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران جلوگیری کرد تا مسیر دیپلماتیک برای حلوفصل مسائل باز بماند.
قرار است ایران و آمریکا روز شنبه آینده در سومین دور از مذاکرات هستهای، اینبار در سلطنت عمان، گفتوگوهایی را برای دستیابی به توافقی جدید آغاز کنند. دو دور پیشین این مذاکرات در مسقط و رم برگزار شده بود و از سوی منابع دیپلماتیک «مثبت و سازنده» توصیف شدهاند.