گفت‌وگوی عراقچی با همتای عراقی درباره جزئیات نامه ترامپ و هشدار به کشورهای منطقه

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در گفت‌وگوی تلفنی با فواد حسین، وزیر خارجه عراق گفت: «ادعاها و اتهام‌زنی‌های مقامات آمریکایی که برای اعمال فشار علیه ایران صورت می‌گیرد، هیچ مبنا و اعتباری ندارد».
عراقچی افزود: «از کشورهای همسایه و دوست انتظار می‌رود مراقب فتنه‌انگیزی و تفرقه‌افکنی آمریکا باشند».

همچنین عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در تماسی تلفنی با فواد حسین، همتای عراقی خود، او را در جریان محتوای نامه اخیر دونالد ترامپ به رهبر حکومت ایران قرار داد.

در همین رابطه وزارت خارجه عراق اعلام کرد در این گفت‌وگو که شامگاه دوشنبه چهارم فروردین انجام شد، عراقچی محتوای نامه ترامپ را برای حسین شرح داد و تاکید کرد تهران به این نامه پاسخ خواهد داد.
بنا بر اعلام این وزارتخانه، حسین نیز در این تماس تلفنی ابراز امیدواری کرد که «تبادل نامه به گشایش کانال‌هایی برای گفت‌وگو میان دو کشور کمک کند».

بررسی تحولات غزه، یمن و لبنان و همچنین روابط دوجانبه بغداد-تهران از دیگر محورهای این گفت‌وگو عنوان شده است.

ترامپ ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ اعلام کرد در نامه‌ای به علی خامنه‌ای، تمایل خود را برای مذاکره درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، به جای اقدام نظامی علیه آن، ابراز کرده است.

پایگاه خبری اکسیوس نیز ۲۹ اسفند گزارش داد این نامه لحنی تند داشته و ضرب‌العجلی دوماهه‌ برای رسیدن به یک توافق جدید هسته‌ای تعیین کرده است.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، ۲۷ اسفند گفت فعلا تصمیمی برای انتشار رسانه‌ای نامه رییس‌جمهوری ایالات متحده وجود ندارد و پاسخ آن بعد از تکمیل بررسی‌ها از طریق مقتضی داده خواهد شد.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی هم در بیانیه‌ای به مکالمه تلفنی عراقچی و حسین پرداخت اما در این بیانیه‌ هیچ اشاره‌ای به نامه ترامپ نشده است.
در این بیانیه آمده است که عراقچی در تماس با همتای عراقی خود «نقض فاحش توافق‌های آتش‌بس»، «ادامه نسل‌کشی» در نوار غزه، و «تجاوزات مکرر» علیه لبنان را به‌شدت محکوم کرد و با اشاره به «تجاوز نظامی آمریکا علیه یمن» خواستار «تحرک فوری جامعه جهانی به‌ویژه کشورهای اسلامی و منطقه» برای توقف این اقدامات شد.

این وزارتخانه افزود عراقچی همچنین نسبت به «خطرات جدی مترتب بر سوءاستفاده آمریکا از پایگاه‌های مستقر در کشورهای منطقه و فضای هوایی آن‌ها برای اقدامات تجاوزکارانه علیه ملت‌های منطقه» هشدار داد و از آن‌ها خواست برای «حراست از حاکمیت ملی خود و ممانعت از استفاده از قلمرو و امکانات آن‌ها توسط نیروهای نظامی بیگانه در جهت ناامن‌کردن سایر کشورها» تدابیر لازم را اتخاذ کنند.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شوند که در روزهای اخیر، گمانه‌‌زنی‌ها درباره احتمال حمله نظامی آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی افزایش یافته است.

هم‌زمان با ادامه حملات ایالات متحده به مواضع حوثی‌های مورد حمایت حکومت ایران در یمن، پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، اول فروردین فرمان اعزام دومین ناو هواپیمابر به خاورمیانه را صادر کرد.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در ادامه بیانیه خود نوشت عراقچی در مکالمه تلفنی با همتای عراقی‌اش، تحریم‌های واشینگتن علیه صنعت نفت ایران را «غیرقانونی» خواند و گفت مواضع آمریکا در این زمینه «هیچ مبنا و اعتباری» ندارد.

عراقچی از «کشورهای همسایه و دوست» خواست «مراقب فتنه‌‌انگیزی و تفرقه‌افکنی آمریکا» باشند.

حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق، چهارم فروردین اعلام کرد نفتکش‌های ایرانی از اسناد جعلی عراقی برای دور زدن تحریم‌ها استفاده می‌کنند و این موضوع به اطلاع ایالات متحده رسیده است.

در سوی مقابل، علی‌محمد موسوی، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت ایران، از اظهارات عبدالغنی انتقاد کرد و آن را «فضاسازی‌ منفی و شرورانه» خواند.

ترامپ ۱۶ بهمن دستورالعملی را برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد تا تهران را برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای خود تحت فشار بگذارد.