هیچ نهادی مسئولیت محرومیت از پرواز ترانه علیدوستی را بر عهده نمی‌گیرد

وکیل ترانه علیدوستی با تأیید ممنوعیت پرواز برای این بازیگر شناخته‌شده و حامی اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ اعلام کرد موکلش از معاملات نیز منع شده است؛ به گفته وکیل خانم علیدوستی «چنین مجازات‌ها و محرومیت‌های اجتماعی فاقد مبنای حقوقی و قضایی» است و روشن نیست این محدودیت به دستور کدام نهاد صورت گرفته است.

زهرا مینویی، وکیل ترانه علیدوستی، در گفت‌وگو با آفتاب نیوز که روز یک‌شنبه ۹ دی منتشر شده، درباره ممنوعیت پرواز برای این بازیگر شناخته شده سینما گفت که «چنین ممنوعیت‌هایی» در قوانین حقوق و جزا «فاقد مبنا» است . او اضافه کرد که خانم علیدوستی همچنین از سال ۱۴۰۱ «ممنوع‌المعامله» است.
به گفته خانم مینویی، ترانه علیدوستی با توجه به بیماری‌اش و هوای آلوده تهران قصد داشته به مسافرت داخلی برود، اما «تا این لحظه این امکان» برای او فراهم نشده است.

زهرا مینویی همچنین توضیح داد که ترانه علیدوستی «مثلاً اگر به هر دفتر خانه اسناد رسمی مراجعه کند، این ممنوعیت در سیستم محرز است و قابل استعلام.»
این وکیل دادگستری، با بیان این که «اخیرا متوجه ممنوعیت پرواز» برای موکلش شده، گفت: «خانم علیدوستی قصد سفر داخلی داشت و آژانس هواپیمایی اعلام کرد که ما نمی‌توانیم برای کد ملی شما بلیط صادر کنیم، از آن جا که این مسئله خیلی عجیب بود، در ابتدا گفتیم شاید یک اشکال سیستمی باشد و به چند آژانس هواپیمایی دیگر هم مراجعه کردیم که با همان پاسخ مواجه شدیم.»

به گفته خانم مینویی، کد ملی ترانه علیدوستی «به صورت گزینشی برای برخی خدمات مانند پرواز مسدود شده و تیک خورده است» چرا که او «به حساب‌های بانکی‌اش دسترسی دارد.»

این حقوقدان همچنین گفت که «مسدود کردن کد ملی، از جمله مواردی بود که برای برخی محکومین مالی که دسترسی به آنها وجود نداشت اعمال می‌شد که این مسئله در مورد خانم علیدوستی صدق نمی‌کند. مسئولان قضایی نیز طی بخشنامه‌ای مسدود کردن کد ملی را بر خلاف حقوق شهروندی تشخیص داده و آن را ممنوع اعلام کردند.»

وکیل ترانه علیدوستی اضافه کرد که از طریق دادسرای فرهنگ و رسانه پیگیری کرده تا روشن شود «دقیقا چه اتفاقی افتاده و چه نهادی چنین دستوری صادر کرده» اما مقامات قضایی گفته‌اند «تاکنون نتوانسته‌اند متوجه شوند که کدام نهاد چنین محرومیتی اعمال کرده و نهاد مشخصی حاضر نشده مسئولیت این کار را بر عهده بگیرد.»
به گفته زهرا مینویی، ترانه علیدوستی «هیچ پرونده بازی که در مرحله اجرای احکام باشد ندارد» و «تنها یک پرونده در مرحله تجدیدنظر دارد که به مرحله حکم قطعی نرسیده است.»

ترانه علیدوستی، چهره جهانی سینمای ایران، پس از برداشتن حجاب اجباری در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و همراهی‌اش با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، بازداشت شد.

ماه‌ها پس از آزادی این سینماگر از زندان، مادر خانم علیدوستی از ابتلای او به یک بیماری کمتر شناخته شده خبر داد و وکیلش نیز اعلام کرد که پزشکان علت بیماری او را «تداخل دارویی» تشخیص داده‌اند.

این در حالی است که شماری از معترضان بازداشت‌شده اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در مدت کوتاهی پس از آزادی از زندان به طرز مشکوکی جان باختند. یکی از آنها، مریم آروین وکیل دادگستری بود که دفاع از پرونده شماری از معترضان بازداشت‌شده را به عهده گرفته بود. مادر خانم آروین گفته است که علت مرگ او «وصل سرم» در زندان بوده است.

هنرمندان و چهره‌های سرشناسی که از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» حمایت کردند یا حاضر به رعایت حجاب اجباری نشدند، در دو سال اخیر با فشارهای حکومتی و برخوردهای قضایی روبه‌رو بوده‌اند.
از سال ۱۴۰۱ و به دنبال آغاز خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، شماری از هنرمندانِ همراه با اعتراضات، تحت تعقیب قرار گرفتند و بازداشت، احضار یا زندانی شدند.
رسول صدرعاملی، سخنگوی خانه سینما، ۱۹ شهریور از باز بودن پرونده قضایی برای ۳۰۰ سینماگر به‌دلیل حمایت از اعتراضات سراسری خبر داد.
آذر ۱۴۰۱ نیز یک کمیته خانه سینما اعلام کرد بیش از ۱۰۰ هنرمند ایرانی بازداشت یا ممنوع از کار شده‌اند.