عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز سهشنبه ۱۳ آذر برابر با سوم دسامبر در گفتوگو با روزنامه قطری العربی الجدید، گفت: «اگر دمشق به صورت رسمی درخواست اعزام نیرو کند، جمهوری اسلامی آماده است اعزام نیرو به سوریه را بررسی کند.»
۷ آذر جنگجویان گروه اسلامگرای “هیأت تحریر شام” که از سوی ترکیه حمایت میشود، حملهای غیرمنتظره را آغاز کردند و به سرعت موفق به تصرف شهر حلب، دومین شهر بزرگ سوریه و روستاهای اطراف آن شدند. هدف استراتژیک بعدی این گروه، شهر حماه اعلام شده است.
عراقچی شرط خروج نیروهای ترکیه از سوریه برای دیدار رؤسای این دو کشور را “منطقی” دانست و مدعی شد: «ایران به گروههای مقاومت در کشورهای عربی دستور نمیدهد و روابط تشکیلاتی با آنها ندارد، بلکه از آرمان آنها حمایت کرده و کمکهایی در صورت نیاز در اختیار آنها قرار میدهد.»
این در حالی است که این گروههای شبهنظامی علاوه بر سوریه، در کشورهایی مانند عراق، لبنان و یمن به عنوان گروههای نیابتی جمهوری اسلامی شناخته میشوند.
جمهوری اسلامی در کنار روسیه حامیان اصلی حکومت بشار اسد در جریان جنگ داخلی سوریه بودند و نیروهای شبهنظامی وابسته به ایران مانند «فاطمیون» در سوریه حضور دارند.
همچنین اعضای نیروی قذس سپاه پاسداران نیز در این کشور حاضرند و پیش از سقوط حلب، یکی از فرماندهان ارشد این نیرو در درگیری با شورشیان کشته شد. مقامهای جمهوری اسلامی این نیروها را «مستشار نظامی» میخواند.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه به نقل از دو منبع در ارتش سوریه گزارش داده بود که نیروهای مورد حمایت جمهوری اسلامی شبانه از خاک عراق وارد سوریه شدند. هدف از این اقدام، تقویت مواضع ارتش سوریه در برابر نیروهای مخالف بشار اسد در شمال این کشور عنوان شده است.