هشدار رئیس سازمان انرژی اتمی به اروپا در آستانه مذاکره: گازدهی به سانتریفیوژ‌ها را آغاز کردیم

محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی در پایان جلسه هیات دولت با حضور در جمع خبرنگاران گفت: از اول هم اعلام کرده بودیم که اگر سه کشور اروپایی راه تعامل را نپسندند و مقابله و صدور قطعنامه را دنبال کنند ما حتما بلادرنگ اقدام متقابل انجام خواهیم داد.

وی ادامه داد: این کار را هم همان لحظه و در زمان رای گیری دستورات اجرایی‌اش را دادیم و گازدهی چند هزار سانتریفیوژ پیشرفته را که در راستای اجرای برنامه توسعه صنعت هسته‌ای است را آغاز کردیم و آنها را در مدار فعالیت قرار داده ایم.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره نشان داده که اهل تعامل است، اما در مقابل زور، فشار و رفتار غیرحقوقی و غیرقانونی آنها هرگز عقب نشینی نمی‌کند. کشور‌های اروپایی اگر بخواهند یک طرفه با بهانه جویی و با اتهام پراکنی به کشور ما فشار بیاروند جواب معکوس خواهند گرفت.

وی گفت: ما مسیرمان مشخص است، اهداف کمی و کیفیت برنامه مشخص است و کاملا شفاف در این مسیر در حال حرکت هستیم و به حمدالله هم از نتایج مورد انتظار به صورت روز افزون بهره‌مند شدیم و نتایج آن را برای مردم و تاثیراتش در زندگی مردم را پدیدار می‌کنیم.

این در حالیست که «اسماعیل بقایی»، سخنگو وزارت امور خارجه، از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه ایران، فرانسه، آلمان و بریتانیا برای گفت‌وگو درباره برنامه هسته‌ای ایران در روز جمعه٩آذر خبر داد.

بقایی، روز یکشنبه۴آذر، در نشست خبری وزارت خارجه گفت در این دور از گفت‌وگوها که در نیویورک برنامه‌ریزی شده بود، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی، ازجمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.

ساعاتی پیش از آن خبرگزاری ژاپنی «کیودو» گزارش کرده بود که قرار است ایران روز جمعه با نمایندگان اتحادیه اروپا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در ژنو برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای پس از دو سال وقفه دیدار کند.

به نوشته این خبرگزاری، «مجید تخت‌روانچی»، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای جمهوری اسلامی، ریاست تیم ایرانی را بر عهده خواهد داشت و آمریکا، روسیه و چین در این مذاکرات حضور نخواهند داشت.

به نوشته خبرگزاری کیودو، دولت «مسعود پزشکیان»، پیش از مراسم تحلیف «دونالد ترامپ»، رییس‌جمهوری منتخب آمریکا در ژانویه، به‌دنبال راه حلی برای عبور از بن‌بست هسته‌ای فعلی است.

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه ۱آذر۱۴۰۳ با تصویب قطعنامه‌ای، برای دومین بار در پنج ماه اخیر عدم همکاری جمهوری اسلامی با آژانس و همچنین مخفی‌کاری در فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را محکوم کرد.

در رای‌گیری پنجشنبه پنج‌شنبه ۱ آذر، ۱۹ کشور از مجموع ۳۵ کشور عضو شورای حکام به قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی و آمریکا رای مثبت دادند، یک کشور رای نداد، ۱۲ کشور رای ممتنع صادر کردند و روسیه، چین و بورکینا‌فاسو تنها سه کشوری بودند که به این قطعنامه رای مخالف دادند. رأی‌گیری پشت درهای بسته بسته برگزار شد و نتیجه آن را دیپلمات‌هایی مشروط بر ناشناس ماندن به رسانه‌ها اعلام کردند.

در این قطعنامه که از سوی تروئیکای اروپایی شامل(فرانسه، آلمان و بریتانیا) پیشنهاد شده بود و حمایت ایالات متحده آمریکا را داشت و پیش از بازگشت دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید صادر شد، از تهران خواسته شده بود تا در خصوص ذرات اورانیومی که در دو مکان کشف شده و به عنوان سایت هسته‌ای اعلام نشده‌‌اند شفاف سازی کند و پاسخ دهد. این قطعنامه در پی گزارش محرمانه‌ای که اوایل هفته قبل آن منتشر شد صادر گردید، گزارشی که در آن آژانس اعلام کرده بود ایران از خواست‌های بین‌المللی برای مهار برنامه هسته‌ای خود سرپیچی کرده و ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را به سطوح نزدیک به درجه ساخت تسلیحات افزایش داده است.

مقامات جمهوری اسلامی در واکنش به صدور این قطعنامه اعلام کردند غنی‌سازی اورانیوم را «به‌شکل قابل ملاحظه‌ای» افزایش خواهند داد.