آغاز آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله

پس از حدود ۱۴ ماه جنگ میان ارتش اسرائیل و حزب‌الله لبنان که به کشته شدن هزاران نفر انجامید، سرانجام از ساعت ۴ صبح چهارشنبه ۷ آذر به وقت محلی آتش‌بس آغاز شد. رئیس‌جمهور آمریکا توافق آتش‌بس را «خبر خوب» خوانده و تأکید کرده که اکنون برای آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند.

جو بایدن رئیس‌ جمهوری ایالات متحده، امانوئل ماکرون رئیس‌ جمهوری فرانسه، اواخر سه‌شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ با انتشار یک بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که اسرائیل و لبنان پس از هفته‌ها تلاش‌ دیپلماتیک، به توافقی برای توقف درگیری‌ها دست یافته‌اند.

در این بیانیه آمده است: «امروز، اسرائیل و لبنان با توقف درگیری‌ها میان دو کشور موافقت کردند. این توافق به خشونت‌ها در لبنان پایان خواهد داد و امنیت اسرائیل را در برابر تهدید حزب‌الله و سایر گروه‌های تروریستی فعال در لبنان تأمین می‌کند.»

سران آمریکا و فرانسه در ادامه بیانیه خود خاطرنشان کردند: «بازگشت آرامش و امنیت به دو کشور بر اساس این توافق، شرایط برای بازگشت آرامش پایدار فراهم شده و ساکنان هر دو کشور می‌توانند با امنیت به خانه‌های خود در دو سوی خط آبی بازگردند.»

جو بایدن و امانوئل ماکرون تاکید کردند «ایالات متحده و فرانسه متعهد شده‌اند که با همکاری اسرائیل و لبنان، اجرای کامل و نظارت بر این توافق را تضمین کنند. هدف از این تلاش‌ها جلوگیری از تبدیل درگیری‌ها به چرخه‌ای دیگر از خشونت است.»

همچنین جو بایدن رئیس‌ جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه در یک سخنرانی که بطور مستقیم پخش شد، با اعلام رسمی آتش‌بس در مرز لبنان، تأکید کرد که اسرائیل این جنگ را آغاز نکرده است. او همچنین اظهار داشت که مردم لبنان و آمریکا نیز این جنگ را نمی‌خواستند.

بایدن با اشاره به اقدامات اسرائیل در ضربات محکمی که به حزب‌الله، گروه مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران زده است، گفت رهبران این گروه از جمله حسن نصرالله رهبر اصلی چند دهه گذشته آن کشته شده‌اند و اسرائیل ساختارهای تروریستی حزب‌الله در جنوب لبنان را نابود کرده است. او گفت این تاسیسات برای انجام حمله‌ای مشابه ۷ اکتبر علیه شمال اسرائیل طراحی شده بودند.

رئیس جمهوری آمریکا تأکید کرد که امنیت پایدار برای مردم اسرائیل و لبنان تنها از طریق میدان نبرد حاصل نمی‌شود و به همین منظور به تیم خود برای دستیابی به یک آتش‌بس ماموریت داد. او گفت: به تیمم دستور دادم با همکاری دولت‌های اسرائیل و لبنان آتش‌بسی طراحی کنند که درگیری‌ها میان اسرائیل و حزب‌الله را پایان دهد.

او اعلام کرد در طول ۶۰ روز آینده ارتش لبنان و نیروهای دولتی کنترل مرز لبنان را به دست خواهند گرفت و حزب‌الله اجازه بازسازی تاسیسات خود را نخواهد داشت. او همچنین افزود اسرائیل نیز به تدریج نیروهای باقیمانده خود را از لبنان خارج خواهد کرد و غیرنظامیان هر دو کشور به زودی می‌توانند به مناطق مسکونی خود بازگردند و زندگی خود را بازسازی کنند.

رئیس‌ جمهوری آمریکا تأکید کرد این توافق صرفا یک وقفه موقت در چرخه خشونت‌ها نیست و ایالات متحده با حمایت فرانسه و دیگر متحدان خود، متعهد به همکاری با دولت‌های اسرائیل و لبنان برای اجرای کامل این توافق است. بایدن در ادامه روشن کرد نیروهای آمریکایی در جنوب لبنان مستقر نخواهند شد چرا که به مردم آمریکا چنین وعده‌ای داده بود. او گفت، به‌جای آن، با کمک فرانسه تلاش می‌کنیم این توافق به طور کامل و مؤثر اجرا شود.

در پایان، جو بایدن هشدار داد که اگر حزب‌الله یا هر گروه دیگری این توافق را نقض کند و تهدیدی مستقیم علیه اسرائیل ایجاد کند، اسرائیل همچنان طبق قوانین بین‌المللی حق دفاع از خود را خواهد داشت.

جو بایدن گفت در طول دوران ریاست جمهوری‌اش به دنبال خاورمیانه‌ای بوده است صلح و رفاه در آن حاکم باشد و توافق امروز در همین راستا است. او خاورمیانه آینده‌ای را متصور شد که در آن فلسطینی‌ها کشور خودشان را دارند و چنین کشوری نمی‌تواند میزبان گروه‌های تروریستی با «حمایت جمهوری اسلامی ایران» باشد که امنیت اسرائيل را تهدید کنند.

او خاطرنشان کرد با چنین هدفی، آمریکا همچنان آمده است که به یک رشته توافق‌های تاریخی با عربستان برسد که شامل پیمان‌های امنیتی و تضمین‌های اقتصادی خواهد بود و در آن تشکیل کشور فلسطینی و عادی سازی کامل روابط میان اسرائيل و عربستان لحاظ شده است. او گفت معتقد است این دستور کار هنوز شدنی است و تا زمانی که در کاخ سفید است برای این هدف تلاش می‌کند.
رئیس جمهوری ایالات متحده افزود، امنیت و رفاه خاورمیانه امنیت ملی آمریکا را تقویت می‌کند.

جو بایدن گفت: «اسرائيل در میدان نبرد جسورانه جنگیده است و جمهوری اسلامی ایران و نیابتی‌های آن بهای سنگینی پرداخت کرده‌اند. حالا اسرائیل باید جسورانه عمل کند و دستاوردهای تاکتیکی خود علیه جمهوری اسلامی ایران و نیابتی‌های آن را به یک راهبرد منسجم تبدیل کند و امنیت درازمدت اسرائيل را تضمین کند و صلح و رفاه کلان تر در منطقه را پیش ببرد.»

او افزود، آتش‌بس روز سه‌شنبه در همین راستا است و رهبران اسرائيل و لبنان را بابت رسیدن به این توافق تحسین می‌کند و این یادآور این است که «صلح امکان‌پذیر» است.

پیش‌تر، نتانیاهو در سخنرانی تلویزیونی خود اعلام کرده بود به سه دلیل از این طرح آتش‌بس حمایت می‌کند.
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز سه‌شنبه ششم آذر پس از اعلام خبر تایید توافق آتش‌بس با حزب‌الله لبنان از سوی کابینه امنیتی این کشور گفت: «این توافق به این معنا است که ما اکنون تمرکز خود را بر تهدید حکومت ایران قرار می‌دهیم.»

او در یک سخنرانی تلویزیونی اول، جمهوری اسلامی ایران را «سر اختاپوس» نامید و اضافه کرد: «بخش‌های عمده‌ای از سامانه دفاع هوایی و قابلیت‌های موشک‌سازی ایران را منهدم و بخش مهمی از برنامه هسته‌ای ایران را نابود کردیم.»

نخست‌وزیر اسرائیل گفت: «مصمم هستم که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای هر کار لازم را انجام دهم. رفع این تهدید همیشه اولویت اصلی من بوده و امروز حتی بیش از هر زمان دیگر است.» نتانیاهو تاکید کرد: «برای من، حذف این تهدید مهمترین ماموریت برای تضمین موجودیت و آینده کشور اسرائیل است.
او هشدار داد در صورت نقض آتش‌بس از سوی حزب‌الله، اسرائیل به این گروه حمله خواهد کرد و افزود: اسرائیل با عملیات نظامی خود توان حزب‌الله را چندین دهه به عقب برده است.

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین در سخنان خود خطاب به مردم این کشور گفت: «من به شما قول پیروزی دادم و ما به پیروزی خواهیم رسید» و افزود: «ما وظیفه نابود کردن حماس را تکمیل خواهیم کرد، همه گروگان‌های خود را به خانه باز می‌گردانیم، تضمین می‌کنیم که غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نباشد و ساکنان شمال را سالم به خانه بازگردانیم.»
او تاکید کرد: «جنگ تا زمانی که ما به همه اهداف از جمله بازگشت ایمن ساکنان شمال به خانه‌های‌شان دست یابیم، پایان نخواهد یافت.»