در شرایطی که حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران در هفتههای گذشته بارها اعلام کرده که خواهان کاهش تنشها بر سر برنامه هستهای ایران است و هدف از دیپلماسی دولت خود را لغو تحریمهای بین المللی بر ضد تهران عنوان کرده، سفیر آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید جمهوری اسلامی با نصب سانتریفوژهای نسل اول و پیشرفته، ظرفیت غنیسازی اورانیوم خود را توسعه داده است. وی با «پیشرفت دردسرآفرین» خواندن این اقدامات ایران، از حسن روحانی خواسته است تا گامهای مشخصی را برای رفع نگرانیهای بینالمللی بردارد.
ژوزف مکمانوس، نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه، بیستم شهریور ماه گفت که واشینگتن شاهد «پیشرفتهای دردسرآفرین» در برنامه هستهای ایران است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه نماینده آمریکا در آژانس با اعلام این خبر از حسن روحانی خواست تا گامهای مشخصی را برای رفع نگرانیهای بینالمللی در زمینه ماهیت این برنامه بردارد.
ژوزف مکمانوس، گفت که واشینگتن آماده همکاری با دولت جدید ایران برای دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک است به گونهای که به نگرانیهای بینالمللی درباره برنامه هستهای تهران پاسخ داده شود.
وی در نشست شورای حکام آژانس در وین اظهار داشت ما امیدواریم که دولت روحانی با برداشتن گامهای مشخص ظرف ماههای آینده اقدام به شفافسازی کرده و قول همکاری دهد.
مکمانوس تصریح کرد: ما به حساسیت زمان واقف هستیم و از ایران میخواهیم گامهای ضروری را برای رفع نگرانیهای بین المللی در زمینه ماهیت برنامه هستهایش بردارد.
سفیر آمریکا در آژانس در ادامه گفت که ایران با ادامه نصب سانتریفوژهای نسل اول و پیشرفته، ظرفیت غنیسازی اورانیوم خود را توسعه داده است.
وی این اقدامات را موجب تشدید نگرانیها درباره فعالیتهایی دانست که به گفته وی، ممنوع است.
ایران علاوه بر غنی سازی اورانیوم در تاسیسات اتمی نطنز و فردو، ساخت راکتور آب سنگین اراک را نیز توسعه داده است که میتواند پلوتونیوم مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی را فراهم کند.
مکمانوس با اشاره به تغییرات تازه در این راکتور و همچنین آغاز سوختگذاری در آن، گفت که «همه این اتفاقات، پیشرفتهای دردسرآفرین» محسوب میشوند.
در همین حال، نمایندگان اتحادیه اروپا در آژانس روز چهارشنبه با صدور بیانیهای، ایران را تهدید کردند که در صورت عدم همکاری با بازرسان آژانس درباره فعالیتهای هستهایش اقدامات دیپلماتیک ضد تهران را تشدید میکنند.
در این بیانیه که در نشست شورای حکام خوانده شد، اتحادیه اروپا ماه نوامبر را به عنوان ضربالاجل برای ایران تعیین کرده است تا به گفته آن، با آژانس همکاری کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تعیین این زمان میتواند به معنی ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل در صورت عدم همکاری، و تصویب قطعنامه جدید تحریمی علیه تهران باشد.
یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هفته جاری از ایران خواست تا به بازرسان اجازه دهد تا از مجتمع پارچین در نزدیکی تهران بازدید کنند، چرا که ظن آن میرود ایران در این محل دست به آزمایشهای نظامی- هستهای زده باشد.
مقامهای ایران در گذشته با این درخواست مخالفت کرده بودند.
آمریکا و متحدان غربیاش هدف از فعالیتهای هستهای ایران را ساخت سلاح اتمی میدانند. قرار است دور جدید مذاکرات نمایندگان ایران و آژانس درباره راستیآزمایی فعالیتهای هستهای تهران روز ۲۷ سپتامبر برگزار شود. مذاکرات طرفین ظرف دو سال گذشته نتیجهای در بر نداشته است.
به تازگی نیز حسن روحانی، رییس جمهور ایران مسئولیت پرونده هستهای را از شورای امنیت ملی به وزارت خارجه سپرد و قرار است در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل، محمد جواد ظریف با کاترین اشتون گفتگو کند.
آقای روحانی نیز در نخستین گفتگوی تلویزیونی خود در روز سهشنبه گفت با تاکید بر اینکه آمادهایم که نگرانیهای دنیا را برطرف کنیم گفت اگر طرف مقابل اراده جدی داشته باشد مساله هستهای در زمانی نه چندان طولانی قابل حل خواهد بود.