عباس عراقچی: براساس چگونگی حمله پاسخ خود را تعیین می‌کنیم

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه دولت چهاردهم که به دوحه سفر کرده، روز پنجشنبه ۱۹ مهر در گفت‌وگو با یک رسانه قطری بار دیگر بر آمادگی جمهوری اسلامی برای «هرگونه سناریو» تاکید کرد.

عراقچی که به دوحه سفر کرده است، در گفت‌وگو با شبکه الجزیره و در پاسخ به تهدیدهای رژیم اسراییل تاکید کرد «با اینکه به‌دنبال جنگ با تشدید تنش نیستیم اما برای هرگونه سناریویی آماده هستیم. اسرائیلی‌ها می‌توانند عزم و اراده ما را محک بزنند».
عراقچی در ادامه گفت: خواهیم دید که حمله چگونه خواهد بود و بر این اساس چگونگی پاسخ خود را که با دقت تمام آن را بررسی خواهیم کرد، تعیین می‌کنیم.

عراقچی در ادامه گفت‌وگوی خود با الجزیره، با بیان اینکه «اسرائیل به دنبال جنگی گسترده و سوق دادن برخی کشورها به این جنگ است»، گفت: تنها ایران نیست که خواهان جنگی گسترده نیست بلکه همه از میزان فاجعه بار بودن این جنگ مطلع هستند.
او تاکید کرد که «مقاومت قادر به پاسخ به رژیم اسراییل است و نتانیاهو به هدف خود در جنگ غزه یعنی نابودی حماس نرسید و در لبنان نیز با همین وضعیت مواجه خواهد شد.».

وزیر خارجه جمهوری اسلامی با تاکید بر حمایت حک.مت ایران از مقاومت، گفت: حمایت ما هرگز تنها به حمایت‌های سیاسی و دیپلماتیک محدود نخواهد بود و هر کاری که لازم باشد، برای آن‌ها انجام خواهیم داد. ما حتی یک روز هم از حمایت از مقاومت دست برنداشتیم و من از بیروت اعلام کردم که ایران هرگز مقاومت را رها نخواهد کرد.
عراقچی با اشاره به سفر هفته گذشته خود به لبنان گفت: دیدارهایم در بیروت جدی و خوب بود و هیچ مشکلی رخ نداد. از تصمیمات دولت لبنان و مقاومت حمایت خواهیم کرد.

دیپلمات عالی‌رتبه جمهوری اسلامی همچنین خبر داد «رایزنی‌هایی درباره چگونگی برقراری آتش‌بس و توقف کشتارها، قتل و ویرانی‌ها» انجام داده است.
او درباره سفر اخیر خود به عربستان سعودی و قطر نیز گفت: کشورهای بزرگ منطقه می‌توانند در برابر تنش به وجود آمده نقشی ایفا کنند. عربستان نقش بزرگی در منطقه دارد و قطر نیز نقش موثری ایفا می‌کند، ما در حال انجام رایزنی‌هایی با آن‌ها برای توقف جنگ هستیم.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی همچنین گفت: کانال‌های دیپلماتیک با آمریکا از طریق برخی کشورها باز است و به صورت غیرمستقیم تبادل‌نظر می‌کنیم.

عراقچی با بیان اینکه «توجه جهان به آنچه در لبنان و غزه در حال وقوع است، مهم‌ترین نتیجه این رایزنی‌هاست»، خبر داد: درباره لزوم ایجاد راه‌حل دیپلماتیک برای این بحران اتفاق‌نظر وجود دارد.

به گفته تحلیلگران این سفره بیشتر بخاطر ترس و نگرانی جمهوری اسلامی از همکاری نظامی اعراب با اسرائیل و افزایش تولید نفت است و جمهوری اسلامی تلاش می‌کند به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هشدار داده که، برای تهران «غیرقابل قبول» است اگر اجازه داده شود از حریم هوایی یا پایگاه‌های نظامی آنها علیه آن استفاده کنند. مقامات تهران هشدار داده‌اند هرگونه اقدامی از این شکل با واکنش مواجه خواهد شد.

با اینهمه اما بعید به نظر می‌رسد، اعلام بی‌طرفی از سوی کشورهای عربی منطقه، خاطر رژیم جمهوری اسلامی را جمع کند زیرا آنها در گذشته در موارد مشابه موضع بی‌طرفی خود را رسماً اعلام کرده بودند اما در نهایت مقامات جمهوری اسلامی آنها را متهم کردند که با اسرائیل یا آمریکا برای ضربه زدن به آنان همکاری داشتند.
به عنوان مثال پس از اولین حمله موشکی سپاه به اسرائیل در فروردین‌ماه ۱۴۰۳، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در یک کنفرانس خبری که سوم اردیبهشت‌ماه برگزار شد اعلام کرد «۲۰ کشور منطقه و غربی برای رهگیری موشک‌ها و پهپادهای ایران در حمله به اسرائیل همکاری کردند.»

همزمان با کازار جمهوری اسلامی برای فشار به دولت‌های منطقه به هدف ترساندن آنها از ایستادن کنار اسرائیل، دولت بایدن نیز به شدت تلاش می‌کند حمله تلافی‌جویانه اسرائیل به جمهوری اسلامی را تا جای ممکن محدود کند. نگرانی از گسترش جنگ در منطقه و افزایش بهای نفت از عمده دلایلی است که آمریکا را نگران می‌کند.