همسر جلالی پس از دیدار با وزیر خارجه سوئد: بسیار ناامیدم

ویدا مهران‌نیا، همسر احمدرضا جلالی، پژوهشگر دانشگاهی ایرانی-سوئدی که از سال ۲۰۱۶ در ایران زندانی و محکوم به اعدام است، روز سه‌شنبه ۲ ژوئیه (۱۲ تیرماه) گفت که پس از ملاقات با وزیر امور خارجه سوئد برای تحت فشار قرار دادن او برای آزادی همسرش “بسیار ناامید” شده است.

احمدرضا جلالی، استاد پزشکی که دارای تابعیت دوگانه است، در آوریل ۲۰۱۶ به دعوت دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز به منظور شرکت در کارگاه مدیریت بحران به ایران سفر کرد و در ۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ از سوی عوامل سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دستگیر و به زندان اوین منتقل شد.

جلالی در بهمن ۱۳۹۵ بدون حضور وکیل مدافع در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شد؛ اتهاماتی که خانواده‌اش می‌گویند کاملا بی‌اساس است. این پزشک که همچنان در معرض خطر اعدام قرار دارد، از ۶ تیر در اعتصاب غذا به سر می‌برد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ویدا مهران‌نیا پس از دیدار او و دخترش با توبیاس بیلستروم، وزیر خارجه سوئد گفت: «آنها به من گفتند که پرونده را دنبال می کنند.» او افزود، آنها چیزی را روشن نکردند و “من خیلی ناامید هستم”.

مقامات سوئد در ۱۵ ژوئن سال جاری (۲۶ خرداد) دو شهروند سوئدی، یوهان فلودروس، دیپلمات اتحادیه اروپا را که از آوریل ۲۰۲۲ در ایران زندانی بود و سعید عزیزی که در نوامبر ۲۰۲۳ بازداشت شده بود را با حمید نوری ۶۳ ساله، یکی از مقامات سابق زندان‌های ایران که در سوئد به حبس ابد محکوم شده بود، معاوضه کردند. این معامله اما شامل جلالی نشد که در دوران زندان تابعیت سوئدی دریافت کرده بود.

خانم مهران‌نیا در مقابل جمعیت کمی که برای حمایت از او آمده بودند در مورد وضعیت سلامتی همسرش به خبرنگاران گفت: «نبض او بسیار ضعیف است. فشار خونش پایین است. او از بیماری‌های متعدد رنج می‌برد.»

این گروه حامیان در حالی که شعار می‌دادند “جلالی را آزاد کنید”، مقامات سوئد را متهم کردند که با اجازه دادن به یک “دیکتاتور” برای تحمیل شروط آزادی او، تسلیم جمهوری اسلامی شده‌اند.

استکهلم اصرار دارد که تمام تلاش خود را برای آزادی جلالی در مبادله زندانیان در ماه ژوئن انجام داده است، اما تهران از بحث در مورد پرونده او خودداری می‌کند، زیرا این کشور تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی‌شناسد.

وزیر خارجه سوئد گفت که “عمیقاً با ناامیدی خانواده جلالی ابراز همدردی می‌کند”. وی افزود: «اما نمی‌خواهم وارد جزئیات آنچه در این جلسه شد، بشوم.»

مهران‌نیا قول داد برای آزادی همسرش به مبارزه خود ادامه دهد و گفت: «امیدوارم سوئد پس از هشت سال و سه ماه در این رابطه پاسخ دهد.»

در اردیبهشت ۱۴۰۲، جمهوری اسلامی یک سوئدی-ایرانی دیگر به نام حبیب فرج‌الله چعب (اسیود) را به اتهام تروریسم به دار آویخت که با محکومیت شدید سوئد مواجه شد.

به گفته گروه‌های حقوق بشر از جمله عفو بین‌الملل، ایران سالانه بیش از هر کشور دیگری، به استثنای چین، افراد را اعدام می‌کند.