بایدن: حمله به رفح توقف تأمین تسلیحات اسرائیل را در پی دارد

ایالات متحده آمریکا فشار خود بر اسرائیل را تشدید کرده تا این کشور را از انجام حملات گسترده به رفح باز دارد. واشنگتن هفته‌هاست که به نتانیاهو و دولت او در این مورد هشدار داده است.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت برای نخستین بار به طور علنی به اسرائیل هشدار داد در صورتی که ارتش این کشور دست به حملات و عملیاتی گسترده در رفح بزند، ایالات متحده نیز واکنش نشان داده و “تأمین تسلیحاتی اسرائیل را متوقف خواهد کرد”.
او پیشتر در ماه مارس سال جاری در رابطه با حمله احتمالی گسترده اسرائیل به رفح از “خطی قرمز” سخن گفته بود.

رئیس جمهوری آمریکا این بار در گفت‌وگویی با شبکه خبری تلویزیونی سی‌ان‌ان ضمن اشاره به این که ارتش اسرائیل تا کنون در مرز رفح دست به عملیات زده و هنوز به نقاط مرکزی پرجمعیت شهر حمله نکرده، تصریح کرد، “به نتانیاهو و کابینه جنگ او به صراحت گفته است، اگر واقعا به مناطق مرکزی پرجمعیت حمله کنند، نمی‌توانند روی پیشتیبانی ایالات متحده حساب کنند”:
بایدن چنین اقدام و حمله‌ای را “نادرست” خواند و گفت که ایالات متحده در این صورت نمی‌تواند “توپ و تسلیحاتی را که برای این کار لازم است، در اختیار اسرائیل قرار دهد”.

رئیس جمهوری آمریکا در عین حال گفت که حمایت تسلحیاتی این کشور از اسرائیل به منظور دفاع از خود از جمله در ارتباط با سامانه دفاعی “گنبد آهنین” ادامه می‌یابد.
بایدن در این رابطه تصریح کرد، آمریکا همچنان می‌خواهد در مورد “امنیت اسرائیل و در رابطه با گنبد آهنین و توانایی این کشور در واکنش به حملاتی که اخیرا در خاورمیانه رخ داد، اطمینان حاصل کند ولی گلوله‌های توپخانه را تامین نخواهیم کرد”.

از آغاز جنگ غزه که در پی حمله تروریستی حماس به اسرائیل ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جریان افتاد، بیش از دویست روز می‌گذرد. ارتش اسرائیل ۱۸ اردیبهشت با ورود به بخش شرقی رفح در جنوب نوار غزه، حمله زمینی خود را شروع و اعلام کرد که کنترل کامل بخش شرقی گذرگاه رفح از سمت غزه را در اختیار گرفته است.

هشدار علنی بایدن اکنون در حالی ابراز می‌شود که ساعتی پیش از آن شبکه خبری سی‌بی‌اس به نقل از یک مقام بلندپایه آمریکا گزارش داده بود، نگرانی‌های واشنگتن از حمله برنامه‌ریزی شده اسرائیل به رفح برطرف نشده و آمریکا به همین دلیل “ارسال محموله بمب به اسرائیل را متوقف کرده است”.
او با اشاره به این که این محموله شامل ۱۸۰۰ بمب ۹۰۷ کیلوگرمی و ۱۷۰۰ بمب ۵۰۰ پوندی بوده است گفته است که اسرائیل به نگرانی‌های ایالات متحده آمریکا در خصوص نیازهای بشردوستانه غیرنظامیان در رفح “به ‌طور کامل رسیدگی نکرده است.”

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، نیز پیش از آن تأیید کرده بود که آمریکا به خاطر اقدامات و عملکرد نیروهای اسرائیلی در رفح ارسال یک محموله تسلیحاتی به اسرائیل را متوقف کرده است.
او گفت: «دولت آمریکا از همان آغاز به روشنی گفته است، اسرائیل نباید بدون توجه به جان غیرنظامیان و حفظ امنیت آنها دست به عملیات و حمله به رفح بزند”.

منابع اسرائیلی به نقل از وزارت دارایی این کشور گفته‌اند، حدود نیمی از تسلیحاتی که تل‌آویو در جنگ کنونی غزه از آن‌ها استفاده کرده از آمریکا خریداری شده‌اند.

در همین حال سفیر اسرائیل در سازمان ملل از تصمیم آمریکا برای توقف موقت ارسال «برخی تسلیحات» به اسرائیل ابراز نارضایتی کرد. گیلاد اردان، این تصمیم را «بسیار ناامیدکننده و حتی آزاردهنده» توصیف کرد، اما گفت که این اقدام نشان‌دهنده توقف کمک‌های آمریکا به اسرائیل نیست.
اردان علل این تصمیم را فشارهای سیاسی بر دولت بایدن از جانب کنگره، اعتراضات دانشگاهی در سراسر کشور و نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری آینده در آمریکا دانست و گفت: «نمی‌توان جنگ را برنده شد بدون این که به اسرائیل اجازه دهید پیروز شود.»

گزارش‌ها از وبسایت اکسیوس نشان می‌دهند که مقامات ارشد اسرائیلی نگرانی‌های خود را درباره این که چگونه این توقف در ارسال تسلیحات می‌تواند بر مذاکرات جاری برای آزادسازی گروگان‌ها تاثیر بگذارد، به همتایان آمریکایی خود منتقل کرده‌اند.