وزیر خارجه ایران: درباره‌ی بحران سوریه مابین ایران و آمریکا پیام‌هایی رد و بدل شده است

 در حالی که تلاش‌های دیپلماتیک طرفداران و مخالفان حمله به سوریه ادامه دارد، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، تصریح کرد که میان ایران و آمریکا درباره سوریه پیام‌هایی رد و بدل شده است. در همین حال ولید المعلم وزیر خارجه سوریه اعلام کرده است که دمشق از طرح روسیه برای نظارت بین‌المللی بر سلاح‌های شیمیایی این کشور استقبال می‌کند.ساعاتی پس از اظهارات ولید معلم، سخنگوی کاخ سفید اظهار داشت که واشینگتن این پیشنهاد را بررسی می‌کند.

 محمدجواد ظریف روز دوشنبه ۱۸ شهرویور پس از بازگشت از عراق با بیان اینکه ایران فعلا قصدی برای مذاکره مستقیم با آمریکا در موضوع سوریه ندارد، گفت «در این مورد پیام‌هایی بین ایران و آمریکا رد و بدل شده و اگر لازم باشد به همین روش ادامه می‌دهیم.»

به گزارش خبرگزاری ایرنا محمدجواد ظریف گفت: «امیدواریم آمریکا به هشدارهایی که در این پیام‌ها داده شده است توجه کند و مانع شکل‌گیری یک جنگ جدید در منطقه شود.»

وزیر خارجه ایران به جزییات پیام‌های رد و بدل شده میان تهران و واشینگتن و سطح آن اشاره‌ای نکرد.

در رویدادی دیگر مرتبط با بحران سوریه ولید المعلم وزیر خارجه سوریه اعلام کرده است که دمشق از طرح روسیه برای نظارت بین‌المللی بر سلاح‌های شیمیایی این کشور استقبال می‌کند.

ولید المعلم روز گذشته پس از دیدار با سرگئی لاوروف همتای روس خود در یک کنفرانس مطبوعاتی ضمن اعلام این خبر گفت «به خاطر نگرانی رهبری سوریه از جان شهرواندان و امنیت کشورمان» و با توجه به «اطمینان ما به خردمندی رهبری روسیه برای تلاش جهت ممانعت از تجاوز آمریکا علیه مردم ما» از این طرح استقبال می‌کند.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز روز دوشنبه ۱۸ شهریور پس از دیدار با همتای سوری خود ولید معلم اظهار داشت که روسیه طرفدار استقرار سلاح‌های شیمیایی سوریه تحت کنترل جامعه بین‌المللی است، با این شرط که این اقدام از دخالت نظامی در این کشور جلوگیری کند.

لاوروف این اظهارت را پس از سخنان وزیر خارجه آمریکا بیان کرد. جان کری در همین روز گفته بود «دمشق برای جلوگیری از حمله آمریکا باید تا هفته آینده تمام سلاح‌های شیمیایی خود را در اختیار جامعه بین‌الملل قرار دهد».

ساعاتی پس از اظهارات ولید معلم، سخنگوی کاخ سفید اظهار داشت که واشینگتن این پیشنهاد را بررسی می‌کند.

تونی بلینکن، سخنگوی کاخ سفید، گفت آمریکا با روسیه درباره این پیشنهاد مشورت خواهد کرد. وی در عین حال رهبری سوریه را قابل اعتماد ندانست.

سخنگوی کاخ سفید همچنین به تلاش‌های دولت آمریکا برای قانع کردن کنگره جهت تایید اقدام نظامی «محدود» به سوریه اشاره کرد و گفت هزینه بی‌عملی در مورد سوریه بیش از اقدام نظامی خواهد بود.

در همین زمینه بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل، نیز روز دوشنبه اعلام کرد که وی ممکن است از شورای امنیت سازمان ملل بخواهد که از دولت سوریه بخواهد که ذخیره سلاح‌های شیمیایی خود را بدون فوت وقت به محل‌هایی امن منتقل کرده تا بتوان آن را نابود کرد.

در ادامه‌ی تحولات سوریه، جان کری وزیر خارجه آمریکا هم روز دوشنبه در کنفرانس خبری با همتای بریتانیایی خود اعلام کرد که «بشار اسد باید تا هفته آینده همه سلاح‌های شیمیایی خود را به جامعه بین‌المللی تحویل دهد، تمام آنها را، بدون فوت وقت، ولی به نظر نمی‌رسد قصد چنین کاری داشته باشد و هنوز این کار صورت نگرفته است».

وزیر امور خارجه آمریکا که به لندن سفر کرده است گفت که کنترل سلاح‌های شیمیایی سوریه تنها «در دست سه نفر از مقام‌های ارشد این کشور است» و افزود که دمشق برای جلوگیری از حمله آمریکا باید تا هفته آینده تمام سلاح‌های شیمیایی خود را در اختیار جامعه بین‌الملل قرار دهد.

جان کری تاکید کرد که «سلاح‌های شیمیایی سوریه در اختیار چند نفر محدود در رژیم بشار اسد است. این افراد عبارتند از بشار اسد، ماهر اسد، برادر وی، و یک ژنرال ارتش، که این سه نفر بر جابجایی‌ها و استفاده از سلاح‌های شیمیایی کنترل دارند».

وی اظهار داشت: «ولی تحت هر شرایطی، رژیم اسد رژیم اسد است و این رژیم دستورات را صادر کرده و ما افراد عالیرتبه‌ای در این رژیم می‌بینیم که این راهنمایی‌ها و آماده‌سازی‌ها را انجام داده و دنبال کرده‌اند.»

وزیر امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود گفت که حکومت بشار اسد برای در امان ماندن از حمله نظامی باید سلاح‌های شیمیایی‌اش را تا هفته آینده تسلیم جامعه بین‌المللی کند.

آقای کری با این حال افزود شواهد نشان نمی‌دهد که بشار اسد تمایل یا قصدی در این زمینه داشته باشد.

فشار بر رژیم سوریه پس از حمله شیمیایی روز ۲۱ اوت به حومه دمشق به شدت افزایش یافته است و مقام‌های آمریکایی بارها تاکید کرده‌اند که حکومت بشار اسد مسئول این حمله است و باید مجازات شود. دمشق این ادعا را رد کرده است. در حمله یاد شده ۱۴۲۹ نفر کشته شده‌اند که بیش از ۴۰۰ نفر آنها کودک بوده‌اند. قرار است کنگره آمریکا در هفته جاری موضوع درخواست باراک اوباما، رییس جمهوری، برای انجام حملات «محدود» به سوریه را بررسی کند.