سفر روحانی به خوزستان و چالشهای امنیتی سیل

سفر روزهای گذشته حسن روحانی رییس جمهور  به استان خوزستان در حالی انجام شد که شرایط جوی در استان خوزستان به شدت بحرانی است. هشدارهای هواشناسی حاکی از بارش شدید در روزهای آینده در استان خوزستان است و کارشناسان و مدیران منطقه پیش‌بینی کرده‌اند سرریز آب سدهای استان و همچنین شدت بارش‌ها در جلگه خوزستان، شرایط زیستی در خوزستان را به شدت بحرانی خواهد کرد. در بسیاری از شهرها و روستاها دستور تخلیه اضطراری داده شده و رئیس آب منطقه استان و وزیر نیرو دستور داده‌‌اند به منظور جلوگیری از شکسته‌شدن سد‌بندها و رهاشدن سیلاب در شهرها و روستاهای پایین دست سدها  و رود کارون و کرخه، آب سدها به درون مزارع رها شود تا در صورت افزایش بارش و افزایش میزان آب سدها، مشکلات بیشتری ایجاد نشود. همچنین احتمال دارد با افزایش سیل در اهواز تصفیه خانه ها به زیر اب برود وآب شهری قطع شود .حسن روحانی رئیس جمهور ایران در دیدار از خوزستان بر ضرورت رهاسازی آب سدها به مزارع استان تاکید کرده و اظهار داشته است مردم اجازه دهند آب به درون مزارع رها شود و دولت خسارت‌های ایجادشده ناشی از این رهاسازی را جبران خواهد کرد. او تاکید کرده است دولت موظف به جبران خسارت‌های ناشی از سیل در استان است .وی همچنین در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان خوزستان از مردم استان خواسته است هر جا لازم است آب سد‌ها رها شود و دولت هر خسارتی را که به کشاورزان وارد می‌شود، تأمین خواهد کرد.در همین حال رئیس جمهور دستور تشکیل کمیته ملی برای مقابله با حوادث طبیعی و بحران‌ها در کشور را نیز صادر کرده است و تاکید شده است که پیش‌بینی‌ها، پیشگیری‌ها، اقدامات موثر در هر استان و نحوه مواجهه با سیل، در این کمیته بررسی شود.

روحانی مسئولیت مدیریت سدهای استان را نیز به عهده وزیر نیرو قرار داده و تاکید کرده است کنترل شرایط سدهای استان و تصمیم‌گیری درباره آنها به عهده شخص وزیر نیرو خواهد بود و ستاد مدیریت بحران استان تنها در زمینه بحران‌های استان فعال خواهد شد و مسئولیت خواهد داشت.

روحانی با بیان این موضوع که نمی‌توان انتظار داشت سیل هبچ‌گونه خسارتی وارد نیاورد، تاکید کرده است اقدامات لازم برای کاهش اثار منفی سیل‌ها در کشور باید صورت پذیرد و این اقدامات چه به صورت ساخت سد جدید و چه در قالب لایروبی رودخانه‌ها و غیره، باید به درستی و به سرعت صورت پذیرد.

با این حال بنا به گزارش‌هایی که از منطقه وجود دارد مردم به شدت در مقابل درخواست‌های دولت مقاومت می‌کنند.

در عین حال، عده ای از مردم روستاها در مقابل تخلیه روستاها به شدت مقاومت می‌کنند و علیرغم صدور دستور تخلیه اضطراری از طرف مسئولین بحران و همچنین مقام‌های محلی، مردم در مقابل تخلیه مقاومت می‌کنند. آنهاترک منطقه بدون  رمه ها و گله های حیواناتشان نمی توانند محل را ترک کنند چون مطمئنند که دولت نمی تواند خسارت انها را جبران کند .

مقام‌های محلی هشدار داده‌اند اگر بارش‌ها بر اساس پیش‌بینی‌ها و با همان شدت رخ دهند، حداقل سه شهر و ده‌ها روستا به زیر آب خواهد رفت. بستان و سوسنگرد از جمله شهرهایی هستند که احتمال زیر آب رفتن آنها مطرح شده و در آنها هشدار تخلیه اضطراری داده شده است.

به علت مقاومت مردم در مقابل تخلیه اضطراری شهرها و روستاها، مقام‌های محلی دستور داده‌اند که با بلندگو به  مردم درباره سیلاب هشدار داده شود و از آنها خواسته شود شهرها و روستاهای در معرض خطر را ترک کنند. بر اساس گزارش‌ها هزاران گونی برای تقویت سیل‌بندهای سد به سوسنگرد آورده شده است و پیش‌بینی شده در مناطقی از سوسنگرد سیل‌بند خواهد شکست و این احتمال وجود دارد که اگر مردم همچنان در مقابل تخلیه شهر مقاومت کنند، فاجعه‌ی انسانی به بار بیاید. افراد محلی گزارش داده‌اند شرایط در شهر به شدت امنیتی است و مسلح بودن خوزستانی‌ها شرایط را بسیار وخیم‌تر کرده است.

در همین حال ساکنان استان تاکید کرده‌اند هم حضور روحانی در منطقه و هم ادامه حضور اردکانیان وزیر نیرو در استان، در تعدیل شرایط امنیتی در استان موثر بوده است.

باید دید دولت روحانی چگونه این بحران را پشت سر خواهد گذاشت .این آزمونی برای آینده دولت هم در افکار عمومی خواهد بود . ناتوانی دولت میتواند چالش جدیدی برای ادامه حیات آن رقم بزند .